Į Japonijos parlamentą pirmą kartą pateko politikai, nevaldantys viso kūno

Du Japonijos politikai, nors ir negalintys gyventi be asistentų pagalbos, laimėjo rinkimus į šalies Patarėjų rūmus. Neįgaliųjų vežimėliuose sėdintys parlamentarai žadėjo padėti savo likimo broliams ir seserims.

Y.Funago (viršuje) ir E.Kimura pažadėjo ginti neįgaliųjų teises parlamente.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Y.Funago (viršuje) ir E.Kimura pažadėjo ginti neįgaliųjų teises parlamente.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 2, 2019, 3:02 PM

Nors tiek Yasuhiko Funago, tiek Eiko Kimura visiškai paralyžiuoti, jiems tai nesutrukdė tapti Japonijos parlamento nariais. Maža to, politikai sulaukė didžiulio palaikymo inauguracijos dieną ir raginimo kovoti už didesnes neįgaliųjų galimybes.

Japonijoje tai pirmas kartas, kai rinkimuose laimi ir į parlamentą patenka viso kūno nevaldantys žmonės.

Y.Funago ir E.Kimura juda specialiai pritaikytuose vežimėliuose. Be to, jiems reikalinga nuolatinė asistentų pagalba. Bet jie įrodė, kad negalia – ne nuosprendis ir neverta nuleisti rankų.

Dėl to, kad Y.Funago ir E.Kimura juda specialiai pritaikytuose vežimėliuose, Japonijos parlamentui teko atlikti šiek tiek techninių pakeitimų pastate, kad politikai galėtų patekti į vidų.

Naujieji parlamento nariai, vos įžengę į savo darbo vietą, atkreipė dėmesį į tai, kad nors jiems reikalinga nuolatinė asistentų pagalba norint atlikti kasdienius veiksmus, jeigu neįgalus žmogus dirba, jam tokių pagalbininkų paslaugos nėra kompensuojamos.

Tiek šie politikai, tiek ir neįgalių asmenų teisių gynėjai tvirtino, kad tai diskriminuoja žmones, kurie turi negalią, bet nori dirbti.

Patarėjų rūmai sutiko mokėti už Y.Funago ir E.Kimuros asistentų paslaugas, tačiau politikai siekia, kad tai taptų ne išimtimi pavieniams asmenims, o paslauga, kuria galėtų pasinaudoti kiekvienas negalią turintis gyventojas.

„Prireiks daug laiko, kol pakeisime sistemą, tačiau sunkiai dirbsime parlamente, kad išspręstume šią problemą“, – prie Japonijos parlamento pastato susirinkusiems žmonėms kalbėjo E.Kimura.

„Esu nustebęs, kad čia susirinko tiek žmonių. Aš padarysiu viską, kad pateisinčiau žmonių lūkesčius“, – į susirinkusiųjų minią kreipėsi ir Y.Funago.

Abu įstatymų leidėjai yra paralyžiuoti nuo kaklo žemyn. 61-erių Y.Funago negali ir kalbėti, jis bendrauja mirksėdamas savo asistentui arba per kompiuterio sistemą, įrengtą jo burnoje.

54-erių E.Kimura taip pat yra paralyžiuota nuo kaklo žemyn, tačiau gali kalbėti ir valdo dešinę ranką.

Išrinkti į parlamentą jie tvirtino, kad Japonijoje yra beveik 10 milijonų žmonių, kenčiančių nuo fizinės arba psichikos negalios ir į šiuos žmones būtina atkreipti daugiau dėmesio.

Nors kitais metais Japonijoje vyks paralimpinės žaidynės, aktyvistai tikino, kad šalyje neįgalūs asmenys vis dar marginalizuojami.

Todėl jie džiaugėsi, jog į parlamentą išrinkti Y.Funago ir E.Kimura galės ginti šių asmenų teises ir stengsis atkreipti didesnį visuomenės dėmesį.

„Aš noriu, kad jų dėka įvyktų lūžis.

Didžioji dalis visuomenės nesupranta, kokie yra žmonės su negalia. Tikiuosi, pradėsime nuo to, kad jie sužinos apie mus“, – kalbėjo 51-erių Yumiko Watanabe.

Ji, kaip ir išrinkti politikai, taip pat paralyžiuota.

Parengta pagal AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.