JT pareiškė, kad kova dėl klimato „pavyks arba žlugs“ Azijoje

Kova su klimato kaita „pavyks arba žlugs“ priklausomai nuo to, kas nutiks Azijoje, kur augantys energijos poreikiai didina iškastinio kuro paklausą, penktadienį paskelbė Jungtinių Tautų pareigūnai.

 Kitą mėnesį JT rengia svarbų susitikimą dėl klimato, vadinamą paskutine proga užkirsti kelią negrįžtamai klimato kaitai. Susitikimas rengiamas treji metai po Paryžiaus susitarimo įsigaliojimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kitą mėnesį JT rengia svarbų susitikimą dėl klimato, vadinamą paskutine proga užkirsti kelią negrįžtamai klimato kaitai. Susitikimas rengiamas treji metai po Paryžiaus susitarimo įsigaliojimo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-02 15:25

Kitą mėnesį JT rengia svarbų susitikimą dėl klimato, vadinamą paskutine proga užkirsti kelią negrįžtamai klimato kaitai. Susitikimas rengiamas treji metai po Paryžiaus susitarimo įsigaliojimo.

Azijos šalių įsipareigojimai judėti anglies dvideginio išsiskyrimo požiūriu neutralios ekonomikos link bus itin svarbūs, sakė JT generalinio sekretoriaus specialioji atstovė Rachel Kyte.

„Išties būtent šiame regione mums pavyks arba nepavyks kalbant apie energetikos pereigą, kad galėtume pasiekti savo tikslus dėl klimato kaitos“, – žurnalistams sakė R. Kyte.

Per susitikimą tikimasi įsipareigojimų iki 2050 metų pasiekti neutralumą anglies dvideginio išsiskyrimo požiūriu, bet auganti elektros paklausa Azijoje tikriausiai bus tarp pagrindinių kliūčių.

„Pietryčių Azija yra tarp greičiausiai augančių ekonominių pasaulio regionų. Čia populiacija ir urbanizacija reiškia, kad elektros paklausa nuo 2015 iki 2040 metų turėtų patrigubėti, – perspėjo R. Kyte. – Kad ją patenkintų, Pietryčių Azija – daug šalių – šiuo metu gręžiasi į iškastinį kurą.“

Visame regione atsiranda naujų anglimis kūrenamų elektrinių projektų, ypač Indonezijoje, Vietname ir Filipinuose; šalys, tarp jų Japonija, jų statybas finansuoja nepaisydamos klimato aktyvistų kritikos.

Tačiau R. Kyte sakė, kad šis sektorius turėtų būti vertinamas kaip besibaigiantis.

„Anglys tikrai neturi ateities, – tvirtino ji. – Jos nekonkurencingos dėl kainos... ir daro didžiulį poveikį žmogaus sveikatai, taip pat ir planetai.“

Pastaraisiais mėnesiais kai kurios privačiojo sektoriaus firmos Japonijoje ir kitur mažiau finansuoja anglių energetiką, kurią vertina kaip prastą ilgalaikę investiciją. Ši tendencija, pasak R. Kyte, padrąsina, kaip ir augantis energetikos efektyvumas Kinijoje ir Indijoje.

JT specialusis pasiuntinys klimato susitikimui (Climate Action Summit) Luisas Alfonso de Alba taip pat ginčijo mintį, kad transformacijos, kurių reikia kovai su pasauliniu atšilimu, trukdys ekonominiam vystymuisi.

„Kova su klimato kaita ir kova su skurdu visiškai suderinamos, – sakė jis. – Yra daug galimybių, ypač tiems, kas vadovaus šiai pereigai, kuri bet kuriuo atveju bus neišvengiama.“

Svarbi klimato susitikimo sėkmės dalis bus Kinijos, kuri tebėra didžiausia teršėja ir svarbi anglimis kūrenamų elektrinių finansuotoja regione, įsipareigojimai.

Pekinas daro reikšmingą ekonominę įtaką visame regione ir už jo ribų, pirmiausia savo iniciatyva „Viena juosta, vienas kelias“ (Belt and Road Initiative, BRI), dar vadinama naujuoju „Šilko keliu“. Pagal ją finansuojami infrastruktūros projektai ir kiti dalykai.

„Iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ žalumas yra absoliučiai būtinas, – sakė R. Kyte. – Preliminariai teigiamai vertiname šį ypatingai sunkų Kinijoje vykstantį darbą, kad taip nutiktų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.