Metai po užpuolimo: ukrainiečiai bando įminti aktyvistės nužudymo mįslę

Praėjus metams po Ukrainos aktyvistės Katerinos Handziuk užpuolimo, po kurio vėliau ji mirė, šalies visuomenė ir toliau kaltina pareigūnus. Šioje istorijoje yra likę pernelyg daug neatsakytų klausimų.

Aktyvistai įsitikinę, kad K.Handziuk užpuolimo užsakovai vis dar laisvėje.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Aktyvistai įsitikinę, kad K.Handziuk užpuolimo užsakovai vis dar laisvėje.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2019, 8:08 PM

Minėdami žinomos Ukrainos aktyvistės K.Handziuk užpuolimo metines prie Chersono srities policijos komisariato susirinko kelios dešimtys aktyvistų, tarp jų buvo ir jos tėvas Viktoras Handziukas.

Aktyvistai piktinosi, esą ne visi, prisidėję prie K.Handziuk užpuolimo, dėl kurio ji po trijų mėnesių mirė, yra nubausti.

Minint aktyvistės užpuolimo metines JAV ambasada Ukrainoje taip pat paragino teisėsaugą kuo greičiau surasti atsakymus į visus klausimus šioje byloje.

K.Handziuk užpuolimas Ukrainoje sukėlė didžiulį atgarsį.

Teigiama, kad ji buvo užpulta dėl to, kad Chersono srityje aktyviai kovojo su korupcija, o tam esą priešinosi įtakingi vietos politikai, kurie neva ir užsakė jos užpuolimą.

Maža to, daug kritikos strėlių per šiuos metus skriejo ir į Chersono srities pareigūnų ir šalies Generalinės prokuratūros pusę.

Aktyvistai tikino, kad teisėsauga nerodė didelio noro išsiaiškinti užpuolimo užsakovus, vilkino bylą.

K.Handziuk buvo užpulta 2018 m. liepos 31-ąją. Nežinomas asmuo pribėgo prie moters netoli jos namų ir apipylė ją sieros rūgštimi – ji nudegino 30 proc. kūno.

Moteris buvo nugabenta į ligoninę, kur dar kelis mėnesius buvo kovojama dėl jos gyvybės, bet praėjusių metų lapkričio 4-ąją jos gyvybė užgeso. K.Handziuk buvo 33-eji.

Bet visuomenės tai nenuramino. Aktyvistai įsitikinę, kad tikrieji užpuolimo užsakovai vis dar yra laisvėje, ir jų įsitikinimai turi pagrindo.

Galimai prisidėję prie nusikaltimo gali būti Chersono srities tarybos pirmininkas Vladislavas Mangeras, taip pat buvęs šios srities administracijos pirmininkas Andrejus Gordejevas ir jo pavaduotojas Jevhenijus Rišukas.

V.Mangeras netgi buvo suimtas, tačiau tą pačią dieną paleistas už užstatą.

Nors dar praėjusiais metais Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka tikino, kad prieš V.Mangerą yra „pakankamai įrodymų“, tačiau vos išėjęs iš areštinės politikas grįžo į savo darbovietę tartum nieko nebūtų nutikę.

Tarp galimai prisidėjusių prie K.Handziuk užpuolimo minimas ir partijai „Petro Porošenkos blokas“ priklausantis Igoris Pavlovskis.

Jis buvo sulaikytas praėjusių metų lapkritį, bet šių metų gegužę paleistas. Vyrui paskirtas namų areštas, jis turėjo nešioti apykoję.

Tačiau namų arešto terminas išseko, prokurorai nesiėmė jokių veiksmų, todėl vyras lyg niekur nieko lankosi futbolo rungtynėse kitame mieste.

Neatsakytų klausimų šioje byloje išlieka daug. K.Handziuk tėvas V.Handziukas neseniai susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir išreiškė viltį, jog naujoji valdžia padarys daugiau, kad didelio atgarsio šalyje sulaukusi jo dukters byla būtų ištirta.

Prengta pagal „Unian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.