D. Trumpas: nėra politinės paramos kariškų ginklų kontrolei

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį tvirtino, jog nėra politinės paramos tam, kad būtų griežtai kontroliuojami kariški ginklai, kurie buvo panaudoti per trejas šaudynes, įvykusias per pastarąsias dvi savaites.

Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Donaldas Trumpas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2019, 9:58 PM

D. Trumpas žurnalistams sakė, kad jis ir Kongreso lyderiai remia įstatymą, pagal kurį biografijos tikrinimas užkirstų kelią psichiškai nesveikiems žmonėms turėti šaunamųjų ginklų.

„Galvoju, kad biografijos tikrinimas yra svarbus. Nenoriu įduoti ginklų į psichiškai nestabilių žmonių ar žmonių, [turinčių problemų] dėl siautėjimo ar neapykantos, nesveikų žmonių rankas. Aš visiškai už tai“, – sakė D. Trumpas.

Tačiau jis neigiamai atsakė į klausimą, ar JAV galėtų uždrausti kariškus ginklus, tokius kaip pusiau automatiniai ginklai, iš kurių užpuolikas šeštadienį nušovė 22 žmones El Pase Teksase, o kitas užpuolikas sekmadienį nušovė devynis žmones Deitone Ohajuje.

„Galiu jums pasakyti, kad tam šiuo metu nėra politinio noro, – nurodė prezidentas. – Nėra politinio noro įstatymų leidžiamosios institucijos požiūriu.“

„Galiu padaryti tik tai, ką galiu“, – pridūrė D. Trumpas.

„Manau, jog yra didelis noras kažką daryti, siekiant užtikrinti, kad psichiškai nestabilūs, rimtai sergantys žmonės nesinešiotų ginklų. Niekada nemačiau tokio didelio noro, koks jis yra dabar. [Bet] nemačiau jo, kalbant apie tam tikrų tipų ginklus“, – sakė jis.

D. Trumpas kalbėjo prieš išvykdamas į Deitoną ir El Pasą „pareikšti savo pagarbos“ aukoms ir jų šeimoms, ir susitikti su vietos pareigūnais.

Per minėtas dvejas šaudynes ir trečią tokį incidentą Gilrojuje Kalifornijoje liepos 28 dieną, kai žuvo trys žmonės, buvo panaudoti AR-15 ir AK-47 tipo ginklai, iš pradžių sukurti karui, bet dabar Jungtinėse Valstijose lengvai prieinami civiliams.

Tokie patys ginklai buvo panaudoti per daugiausiai aukų pareikalavusias pastarojo dešimtmečio skerdynes Jungtinėse Valstijose. Ginklų kontrolės šalininkai sako, kad juos uždraudus sumažėtų šaudynių aukų skaičius.

Parama draudimui padidėja po šaudynių, bet apklausos bendrai nerodo aiškios visuomenės pozicijos.

Gegužę atlikta Kvinipiakų universiteto apklausa parodė, kad 63 proc. rinkėjų pritaria draudimui pardavinėti kariškus ginklus.

Netrukus po šaudynių Las Vegase 2017 metų spalio 1 dieną, kai užpuolikas, kuris buvo sukaupęs daugiau kaip 20 tokių ginklų, per koncertą nušovė 58 žmones, sociologinių tyrimų agentūros „Gallup“ tyrimas parodė, kad amerikiečiai yra pasiskirstę į dvi lygias stovyklas dėl visiško uždraudimo gaminti, pardavinėti ar laikyti tokius ginklus.

Tačiau per pakartotinę apklausą 2018 metų spalį „Gallup“ nustatė, kad tik 40 proc. amerikiečių pritaria tokiam plačiam draudimui, o 57 proc. jam nepritaria.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.