Milžiniški rusų užmojai: savo branduoliniais čiuptuvais bando apgobti Afriką

Maskva bando plėsti savo įtakos zoną į Afriką prievarta stumdama savo branduolinės energetikos technologiją. Tačiau kritikai tvirtina, kad besivystančioms šalims toks sprendimas nebus naudingas.

„Rosatom“ stumiamai technologijai Afrikos valstybės dar nėra pasiruošusios.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Rosatom“ stumiamai technologijai Afrikos valstybės dar nėra pasiruošusios.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2019, 8:58 PM

Rusija pastaraisiais metais mėgina įgyti kuo didesnę galią daugelyje Afrikos valstybių.

Per pastaruosius porą metų už branduolinę energiją atsakingos rusų valstybinės korporacijos „Rosatom“ atstovai susitiko su dešimčių Afrikos valstybių lyderiais. Jie nori užimti šią rinkos dalį ir gerai uždirbti, o tai vargu ar bus į naudą vienoms skurdžiausių pasaulio valstybių.

Kompanija jau stato 26 mlrd. eurų vertės reaktorių Egipte.

Jau pasiekti panašūs susitarimai su Ugandos, Ruandos, Ganos, Pietų Afrikos Respublikos ir kitų valstybių vadovais.

„Rosatom“ bendradarbiavimo susitarimus pasirašė ir su Sudano, Etiopijos ir Kongo vyriausybėmis.

Zambijoje rusai įkūrė branduolinės energijos reklamavimo centrą, kuris visame žemyne suorganizavo konkursą branduolinės energetikos naudos tema.

Laureatai laimėjo kelionę į Rusiją, per kurią jiems buvo aprodyta branduolinė elektrinė ir pirmasis Rusijos mokslo miestas – Obninskas.

Keliose valstybėse rusai bendradarbiauja su aukštosiomis mokyklomis, kur ruošia branduolinės fizikos specialistus, o Kenijoje įsteigė specialią stipendiją.

„Rosatom“ užsiima saugesne laikomos branduolinės energetikos technologijos prekyba. Tačiau sunkiojo vandenilio neprisotintą vandenį naudojantys reaktoriai paprastai generuoja daugiau negu 1 tūkst. megavatų galios.

Branduolinės energetikos industrijoje taikoma taisyklė, kad viena elektrinė negali pagaminti daugiau kaip 10 proc. šalyje naudojamos energijos. Šį kriterijų atitikti gali tik Nigerija ir Pietų Afrikos Respublika.

Technologijos šalininkai tvirtina, kad ilgi metai, kai bus statomi reaktoriai, suteiks pakankamai laiko šalims, kad sukurtų reikiamą infrastruktūrą, tačiau Tarptautinio strateginių studijų instituto Londone branduolinės energetikos ekspertė Nevine Schepers tvirtina priešingai.

„Ekonominiu požiūriu šioms šalims reikia dar daug investicijų, kad sukurtų reikiamus tinklus. Optimalu būtų, kad Afrikos šalys statytųsi mažesnius modulinius branduolinius reaktorius“, – tvirtino N.Schepers.

Šią technologiją, be Jungtinių Valstijų ir Kinijos, taip pat plėtoja Rusija, tačiau Afrikos šalims jos nesiūlo.

Nevyriausybinės organizacijos tvirtina, kad branduolinių elektrinių statyba regione neduos paprastiems neturtingai gyvenantiems žmonėms jokios naudos.

„Priėjimas prie elektros energijos yra viena pagrindinių žmogaus teisių, kuri būtina padoriam gyvenimui.

Pelno siekiančių branduolinių elektrinių statyba tik paaštrintų esamą problemą“, – teigė nevyriausybinės organizacijos „Friends of the Earth“ atstovai.

„Rosatom“ tuo metu kaltina visas nevyriausybines organizacijas skleidžiant šališką ir klaidingą informaciją, o kartu toliau netrukdoma plečia savo viską kontroliuojančius čiuptuvus.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.