Kalinį palaužė vienutė: nebeatpažįsta net savo motinos

Kalinys, ne kartą kentėjęs nuo psichologinių problemų, daugiau negu 600 dienų praleido Virdžinijos valstijos kalėjimo vienutėje. Jaunas vyras nebežino savo vardo, nebeatpažįsta savo motinos, kaukia.

Vienutėje pabuvęs kalinys tapo nebeatpažįstamas net ir savo šeimai.<br>123RF nuotr.
Vienutėje pabuvęs kalinys tapo nebeatpažįstamas net ir savo šeimai.<br>123RF nuotr.
Vienutėje pabuvęs kalinys tapo nebeatpažįstamas net ir savo šeimai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Vienutėje pabuvęs kalinys tapo nebeatpažįstamas net ir savo šeimai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 5, 2019, 7:10 PM

JAV iškelta byla dėl nusikalstamo elgesio su 26-erių kaliniu Tyquine’u Lee. Vyro šeima teigia, kad jis numetė 12 kilogramų, prarado gebėjimą kalbėti, nebežino, kas jis toks, ir nebeatpažįsta artimiausių šeimos narių.

2016 m. gegužės 26-ąją į vienutę uždarytas kalinys patalpoje be langų leisdavo 22 val. per dieną – išeidavo iš jos tik valandai į grotuotą kiemelį, kuris tokio dydžio kaip vieta automobiliui, ir į dušą.

Kai 2018 metų sausio 31-ąją buvo išleistas iš vienutės, jis buvo tarytum kitas žmogus.

„Iš pradžių sūnus kalbėjo tik skaičiais, vėliau kalba, kurią suprato tik jis, – pasakojo Takeisha Brown, kalinio motina ir teisėta globėja, kuri kreipėsi į teismą. – Man plyšo širdis, kai suvokiau, kad su sūnumi nebegalime įprastai kalbėtis. Mane kankina nemiga, nebegaliu praryti nė kąsnio.“

Už reformas JAV kalėjimuose pasisakantys žmonės ragina apskritai atsisakyti bausmių vienutėse, prilygina jas kankinimui.

Tyrimai parodė, kad žmogaus uždarymas į vienutę turi griaunantį psichologinį poveikį ir nėra įrodymų, jog tokios bausmės padeda įvesti didesnę drausmę įkalinimo įstaigose.

T.Brown pasakojo, kad kai kartą jai buvo leista aplankyti vienutėje uždarytą sūnų, pro jo odą buvo matyti šonkauliai, jo dantys buvo akivaizdžiai išgedę, drabužiai purvini, o kalėjimo uniforma tiesiog kabojo, nes jis buvo numetęs svorio.

„Kai jau susiruošėme išeiti, Tyquine’as ėmė urgzti ir kaukti lyg šuo, – pasakojo kalinio motina. – Kai grįžau į viešbučio kambarį, užsirakinau vonioje ir ištisas valandas raudojau melsdama, kad Dievas jo pasigailėtų.“

2018 metais po paleidimo iš vienutės psichiatras įvertino vyro būklę ir nustatė T.Lee šizofreniją bei nežinomą asmenybės sutrikimą. Medikas teigė, kad dar iki bausmės vyras jau rodė kai kuriuos tokio sutrikimo požymius, – kartais sakydavo pavienius skaičius ar keistus žodžius, o vienatvė visa tai tik užaštrino.

Virdžinijos valstijos kalėjimuose galioja taisyklė, jog į vienutę patekęs kalinys turi atitikti tam tikrus reikalavimus, kad vėl galėtų sugrįžti į bendras patalpas su kitais kaliniais.

T.Brown pasamdyti teisininkai sieks įrodyti, kad to padaryti jis tiesiog buvo nepajėgus dėl sparčiai pablogėjusios psichinės sveikatos.

Kol kas nėra aišku, kodėl apskritai nutarta vyrą uždaryti į vienutę.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.