Prisaikdinta proeuropietiška Italijos vyriausybė

Italijos prezidentas Sergio Mattarella ketvirtadienį priėmė naujosios proeuropietiškos vyriausybės narių priesaikas; šis įvykis žymi trečios pagal dydį euro zonos ekonomikos naują pradžią po kraštutinių dešiniųjų pasitraukimo iš valdžios.

Premjeras G.Conte (nuotr.) ir jo ministrai iš populistinio Penkių  žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD)  prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras G.Conte (nuotr.) ir jo ministrai iš populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD) prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras G.Conte (nuotr.) ir jo ministrai iš populistinio Penkių  žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD)  prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras G.Conte (nuotr.) ir jo ministrai iš populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD) prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras G.Conte (kairėje) ir jo ministrai iš populistinio Penkių  žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD)  prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras G.Conte (kairėje) ir jo ministrai iš populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD) prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras G.Conte ir jo ministrai iš populistinio Penkių  žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD)  prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Premjeras G.Conte ir jo ministrai iš populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD) prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 5, 2019, 3:57 PM, atnaujinta Sep 5, 2019, 5:10 PM

Premjeras Giuseppe Conte ir jo ministrai iš populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) ir centro kairės Demokratų partijos (PD) prisiekė ketvirtadienio rytą XVI amžiaus prezidentūroje Romoje.

Briuselis pasveikino M5S ir PD koaliciją, kuri, tikimasi, pagerins Romos santykius su Europos Sąjunga.

„Esame pasirengę atiduoti viską šaliai“, – pareiškė naujasis užsienio reikalų ministras MS5 lyderis Luigi Di Maio.

Vyriausybę dar turės patvirtinti Italijos parlamentas. Pirmadienį balsuos žemieji rūmai, o antradienį – aukštieji.

„Sėkmės naujajai vyriausybei ir jos ministrams. Pakeiskime Italiją!“ – pareiškė PD vadovas Nicola Zingaretti.

Pirmasis darbas naujosios vyriausybės darbotvarkėje bus 2020-ųjų biudžeto projekto parengimas. Jis parlamentui turi būti pateiktas iki rugsėjo pabaigos, o Briuseliui – iki spalio 15-osios.

Buvęs vyriausiasis Italijos Iždo departamento ekonomistas Lorenzo Codogno gyrė sprendimą naujuoju finansų ministru paskirti proeuropietiškų pažiūrų ekonomistą Roberto Gualtieri kaip „itin teigiamą [pasirinkimą], ypač santykių su ES labui“.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pasveikino G.Conte ir pareiškė, kad Italijos nauja politinė era prasideda „svarbiu metu mūsų Sąjungai“.

J.-C.Junckeris pridūrė esąs įsitikinęs, kad Roma suvaidins „pirmaeilį“ vaidmenį sprendžiant svarbiausias problemas.

Kiek anksčiau Italija pateikė savo buvusio premjero Paolo Gentiloni kandidatūrą į eurokomisarus.

N.Zingaretti sakė, kad „jis yra puikus Italijos, grįžtančios vaidinti vadovaujančio vaidmens Europoje, pasirinkimas“.

Ankstesnė M5S koalicija su Matteo Salvini kraštutinių dešiniųjų „Lyga“ smarkiai nesutarė su Europos Komisija dėl išlaidaus Italijos biudžeto 2019 metams, o kritikai skundėsi, kad ES valdžios koridoriuose Roma lieka nuošalyje.

Naujoji vyriausybė yra jauniausia Italijos pokario istorijoje – jos narių amžiaus vidurkis yra 47 metai. Be to, jai priklauso daugiau ministrų iš skurdesnės pietinės Italijos dalies negu iš turtingos šiaurės.

„Salvini priešingybė“

Iš 21 ministro portfelio devyni atiteko PD, 10 – M5S, vienas – nedidelei kairiojo sparno partijai „Laisvi ir lygūs“. Vidaus reikalų ministerijai vadovaus nepartinė teisininkė ir buvusi Milano saugumo vadė Luciana Lamorgese.

Politikos stebėtojai perspėja, kad M5S ir PD koalicija gali būti trapi. Šios politinės jėgos dar prieš kelias savaites buvo nesutaikomos priešės.

„Labai gerai žinome, kad šią vyriausybę sudarančios jėgos pastaraisiais metais griežtai prieštaravo viena kitai“, – kalbėjo įtakingas PD narys ir naujasis kultūros ministras Dario Franceschini.

„Kelias priekyje yra sudėtingas, bet... su Di Maio susitarėme, kad tai nebus nesantaikos vyriausybė“, – pridūrė jis.

L.Lamorgese Vidaus reikalų ministerijos vairą perims iš M.Salvini – socialiniuose tinkluose aktyvaus populisto, kuris praėjusį mėnesį nusprendė, kad jo „Lyga“ turi trauktis iš koalicijos su M5S. Šis sprendimas lėmė vyriausybės griūtį.

M.Salvini tikėjosi, kad Italijoje bus surengti pirmalaikiai rinkimai, ir jam pavyks tapti naujos vyriausybės vadovu dėl augančių savo partijos reitingų.

Ketvirtadienį jis pareiškė manantis, kad naujoji koalicinė vyriausybė „ilgai negyvuos“.

„Priešinsimės jai parlamente, miestų rotušėse, miestų aikštėse, o tada galiausiai balsuosime ir laimėsime“, – kalbėjo M.Salvini.

Socialiniame tinkle „Twitter“ jis pasidalijo kryžiaus nuotrauka ir tvirtino esantis žmogus, kuris apsaugos Italijos „vertybes, kultūrą, tapatybę ir laisvę“.

Tuo metu didžiausia Italijos LGBT asociacija „Arcigay“ gyrė sprendimą sugrąžinti lygių galimybių ministro pareigybę, kurios ankstesnėje vyriausybėje nebuvo.

Pasak organizacijos, reikia skubiai „kovoti su neapykanta“, kurią kurstė 14 mėnesių valdžioje praleidę dešinieji.

Kaip pranešama, M.Salvini atsisakė atvykti į Vidaus reikalų ministeriją, kad perduotų raktus savo įpėdinei.

Dienraštis „La Repubblica“ pavadino L.Lamorgese „Salvini priešingybe“.

„Ji neturi socialinių tinklų [paskyrų]. Ji niekuomet nerengs tiesioginės „Facebook“ transliacijos nuo Vidaus reikalų ministerijos stogo“, – rašė leidinys apie naująją ministrę.

Vis dėlto L.Lamorgese teks užduotis spręsti sudėtingą imigracijos problemą. Griežta pozicija šiuo klausimu padėjo M.Salvini, atsisakiusiam įsileisti Viduržemio jūroje migrantus gelbėjančius laivus į Italijos uostus, pelnyti rinkėjų palankumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.