Migrantai susilaukė pamokų: vyrai mokosi apie tinkamą elgesį su moterimis

Po moterų užpuolimo atvejų migrantams Berlyne siūloma daugiau lytinio švietimo pamokų. Per jas vyrai analizuoja situacijas, diskutuoja apie ribą tarp flirto ir priekabiavimo, apie tai, kad prievarta – nedovanotina.

Migrantams Berlyne yra siūlomi įvairūs integracijos į visuomenę kursai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Migrantams Berlyne yra siūlomi įvairūs integracijos į visuomenę kursai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2019, 7:27 AM

Klasėje vyrai žiūri siužetą apie vyrą ir moterį, kurie susipažįsta klube, geria, šoka, bučiuojasi. Viskas pasikeičia, kai pora sugrįžta pas vyrą namo: jis užrakina duris, neišleidžia moters ir ten ją išžagina.

Pažiūrėję šį siužetą lytinio švietimo pamokos dalyviai – septyni savanoriškai čia atėję vyrai iš Sirijos, Irako ir Afganistano – raginami išsakyti nuomonę.

Jie diskutuoja apie tai, kad vyras nuo pradžių žinojo, ko nori, pasinaudojo merginos girtumu.

O kursų moderatorė aiškina, kad Berlyne tokių nusikalstamų situacijų pasitaiko ir jos yra nedovanotinos.

Kursai „Kartu dėl saugumo“ trunka keturias valandas ir dabar vis dažniau siūlomi pabėgėliams Vokietijoje. Panašūs kursai vyksta ir Norvegijoje.

Vokietijos integracijos komisarė Annette Widmann-Mauz siekia, kad kursai būtų rengiami ne tiktai šalies sostinėje, bet ir kituose miestuose. Raginimai sustiprėjo po neseniai įvykdyto grupinio moters išžaginimo Freiburge – 10 iš 11 užpuolikų buvo pabėgėliai.

2018 metais Vokietijoje lytinių nusikaltimų, kuriuos įvykdo užsieniečiai, skaičius, lyginant su metais prieš tai, išaugo 15 proc. – nuo 5258 iki 6046.

Viena vertus, tokie skaičiai yra griežtesnių įstatymų dėl seksualinių nusikaltimų išdava. Kita vertus, statistika atskleidžia, su kokiais iššūkiais susiduriama mėginant integruoti pabėgėlius.

Nemažai jų yra jauni vieniši vyrai iš musulmoniškų šalių. Jie vakarietišką gyvenimą vertina kaip perdėtai liberalų. Kai kurie atvykę iš bendruomenių, kuriose prievarta santuokoje nelaikoma nusikaltimu, bet koks meilumo rodymas viešumoje yra draudžiamas.

Grupėse yra aptarinėjami tokie klausimai: kaip žinoti, ar moteris nusiteikusi suartėti? Kaip reaguoti, jei ji to nenori? Koks skirtumas tarp lytinių santykių bendru sutikimu ir išprievartavimo?

Diskutuojant grupėse kai kurie migrantai pripažįsta, kad suabejotų, ar apie seksualinį nusikaltimą reikėtų pranešti policijai, jeigu tai įvykdytų jiems artimas žmogus.

„Mūsų šalyje yra du įstatymai: valstybės ir šeimos“, – teigė vienas dalyvis.

Seksologijos profesorius Heinzas Jurgenas Vossas iš Merzeburgo universiteto įsitikinęs, kad tokie kursai būtini, nes tarp vakarietiškos ir atvykėlių kultūros egzistuoja didelė takoskyra.

Parengta pagal AFP inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.