Ar karalius Bibi bus nukarūnuotas? Rinkėjų apklausos nieko gero nežada

Izraelio gyventojai antradienį jau antrą kartą šiemet ėjo prie balsadėžių. Rinkimų kampanijos metu dominavo premjeras Benjaminas Netanyahu, kuris siekia užsitikrinti penktąją kadenciją.

B.Netanyahu rinkimų kampanijos metu bandė parodyti, kad tik jis vienintelis gali sėkmingai toliau valdyti Izraelį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B.Netanyahu rinkimų kampanijos metu bandė parodyti, kad tik jis vienintelis gali sėkmingai toliau valdyti Izraelį.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Avigdoras Liebermanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Avigdoras Liebermanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benny Gantzas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benny Gantzas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benjaminas Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benjaminas Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benjaminas Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benjaminas Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benjaminas Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benjaminas Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benjaminas Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Benjaminas Netanyahu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 18, 2019, 8:17 AM, atnaujinta Sep 18, 2019, 12:39 PM

B.Netanyahu vykdyta rinkimų kampanija demonizavo Izraelio arabų mažumą, o per susitikimus su rinkėjais vienvaldis šalies lyderis žadėjo vykdyti dešiniąją, ultranacionalistinę, politiką.

69-erių premjerui artimiausiu metu gali būti pareikšti oficialūs kaltinimai dėl korupcijos, tad jis nori laimėti rinkimus ir užsitikrinti teisinį neliečiamumą.

Suskaičiavus beveik visus išvakarėse vykusių Izraelio visuotinių rinkimų balsus trečiadienį vis dar nėra aiškus balsavimo nugalėtojas, pranešė šalies žiniasklaida, remdamasi šaltiniais rinkimų komitete.

Įvairūs Izraelio leidiniai skelbia, kad premjero Benjamino Netanyahu dešiniojo sparno partija „Likud“ ir jo pagrindinio varžovo Benny Gantzo aljansas „Mėlyna ir balta“ turi po 32 mandatus 120 vietų parlamente.

Šiuo metu yra suskaičiuota per 90 proc. balsų. Oficialių rezultatų laukiama vėliau trečiadienį.

Tarpiniai rezultatai nenurodo jokio akivaizdaus kelio kokiai nors koalicijai, tad yra didelė tikimybė, kad bus deramasi dėl vienybės vyriausybės.

Jei rezultatai tokie ir liks, tai bus didelis smūgis B.Netanyahu, kuris tikėjosi suformuoti dešiniojo sparno koaliciją, panašią į dabartinę, ir kuriam gresia artimiausiomis savaitėmis sulaukti oficialių kaltinimų korupcija.

Per „Likud“ vakarėlį po rinkimų ankstyvosiomis trečiadienio valandomis B.Netanyahu savo bendražygiams sakė, kad yra pasiruošęs deryboms, kad suformuotų „stiprią zionistinę vyriausybę“.

Tuo metu B. Gantzas savo šalininkams Tel Avive anksti trečiadienį kalbėjo apie „plačią vienybės vyriausybę“, bet perspėjo, kad pirmiausia reikia sulaukti galutinių rezultatų.

„Sieksime formuoti plačią vienybės vyriausybę, kuri išreikštų žmonių valią“, – pareiškė buvęs ginkluotųjų pajėgų vadas.

„Pradėsime derybas, o aš kalbėsiuosi su visais“, – pridūrė B.Gantzas.

Arabų rinkėjų aktyvumas

Buvęs gynybos ministras Avigdoras Liebermanas taip pat gali suvaidinti svarbų vaidmenį. Kaip pranešama, jo nacionalistinė partija „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“) kol kas turi devynis mandatus.

Daugiausia arabiškas Jungtinio sąrašo aljansas turėtų tapti trečia didžiausia politine jėga parlamente su 12 mandatų, skelbia žiniasklaida.

Tai gali suteikti arabų partijoms galimybę užkirsti kelią B.Netanyahu toliau eiti ministro pirmininko pareigas, jei jos nuspręstų sulaužyti tradiciją ir paremti B. Gantzo kandidatūrą į premjero postą.

Izraelio arabų partijos tradiciškai nepalaiko jokio kandidato į premjerus.

„Pagrindinis skirtumas šiame balsavime buvo piliečių arabų aktyvumas“, – žurnalistams prie savo namų šiauriniame Haifos mieste trečiadienį sakė Jungtinio sąrašo lyderis Aymanas Odeh.

„Nėra abejonių, kad tai pakeitė situaciją. Jei ne tai, Netanyahu jau būtų premjeras“, – pridūrė jis.

Antradienio vakarą paskelbus rinkėjų apklausų rezultatus, A.Liebermanas paragino kurti vienybės vyriausybę, kuriai priklausytų jo partija, „Likud“ bei „Mėlyna ir balta“.

Antradienio rinkimai buvo antras balsavimas per pastaruosius penkis mėnesius, o prezidentas Reuvenas Rivlinas, kuris turės pasirinkti, kam patikėti vyriausybės formavimą, sakė, kad „reikia išvengti trečių“ rinkimų.

Palestinos žemių aneksija

Rinkimų kampanijos metu karaliumi Bibi vadinamas B.Netanyahu bandė sužavėti kraštutinę dešinę remiančius rinkėjus žadėdamas aneksuoti trečdalį palestiniečių teritorijų Vakarų Krante, pradėti operaciją prieš Gazos Ruožą.

Palestiniečius „Likud“ partijos lyderis vadino penktąja kolona ir tvirtino praleidęs tris dešimtmečius bandydamas išlaikyti Izraelio kariuomenę Palestinos teritorijose, nors tam aktyviai prieštaravo JAV prezidentų Billo Clintono ir Baracko Obamos administracijos.

„Dabar prašau jūsų pasitikėjimo užbaigti šią istorinę užduotį ir fortifikuoti Izraelio valstybės sienas amžiams“, – kalbėjo B.Netanyahu.

Vėl gresia aklavietė?

Iki 22 val. Izraelio (ir Lietuvos) laiku veikusiose rinkimų apylinkėse balsą atiduoti galėjo 6,3 mln. rinkėjų. Oficialių rezultatų tikimasi sulaukti šiandien.

Prieš rinkimus buvo sunku prognozuoti jų baigtį, nes „Likud“ ir jiems oponuojanti partija „Mėlyna ir balta“ turėjo vienodą simpatijų visuomenėje skaičių. Prognozuojama, kad abi partijos turėtų iškovoti po 32 mandatus. Pasibaigus balsavimo laikui prognozės buvo patikslintos.

„Likud“ turėtų iškovoti tarp 30 ir 33 vietų, o „Mėlyna ir balta“ tarp 32 ir 34. Tai B.Netanyahu nieko gero nežada.

Premjerą palaikantis dešiniųjų partijų blokas gali tikėtis 57 vietų Knesete, o centro kairės partijos bendrai turėtų gauti 54 mandatus. Tad nei B.Netanyahu, nei B.Gantzui neatsivers tiesus kelias į valdžią.

Jeigu nė viena pusė nesudarys koalicinės daugumos 120 vietų Knesete, šaliai gresia dar viena politinė aklavietė, kuri Izraelį įstumtų į trečius rinkimus per mažiau nei metų laikotarpį.

Partijos „Mėlyna ir balta“ lyderis Benny Gantzas savo rinkimų kampaniją vykdė kritikuodamas premjerą ir kalbėdamas apie galimai jo įvykdytus įstatymo pažeidimus ir korupcinę veiklą.

Buvęs armijos vadovas 60 metų B.Gantzas save apibūdina kaip centristą, tačiau jis palaiko Izraelio žemių aneksiją.

Politikas žadėjo laimėjęs rinkimus sutelkti pajėgas, kurios kovotų su dažnai iš Gazos Ruožo leidžiamomis raketomis.

„Mes atnešame viltį, mes atnešame pokyčius – be korupcijos ir be ekstremizmo“, – balsavęs rinkimuose teigė B.Gantzas.

Svarbus veiksnys šiuose rinkimuose bus buvusi B.Netanyahu dešinioji ranka – Avigdoras Liebermanas.

Jis po praėjusių rinkimų nesutiko eiti į koaliciją su žydų ortodoksų partijomis, o tai galiausiai lėmė šių rinkimų organizavimą.

Buvusio gynybos ministro pasaulietinė pozicija pritraukė nereligingų dešiniojo sparno rinkėjų palaikymą, tad jis gali nulemti valdžios formavimo ateitį.

61-erių A.Liebermanas nori, kad B.Netanyahu suformuotų vieningą koaliciją su opozicine „Mėlyna ir balta“, tačiau B.Gantzas atmeta tokį variantą, o ir ilgiausiai Izraelį valdantis premjeras vargu ar dirbs vyriausybėje, kuriai vadovauja ne jis.

Skatina didelę neapykantą

Saugumas Izraelio rinkimuose visada yra svarbi tema. Oponentai B.Netanyahu prieš rinkimus vaizdavo kaip neryžtingą ir vengiantį konfliktų.

Per vieną rinkimų renginį jam teko slėptis, nes palestiniečiai iš Gazos Ruožo paleido raketą. Oponentai po šio įvykio premjerą pradėjo vaizduoti kaip silpną.

Vietinis laikraštis „Haaretz“ pranešė, kad po šio incidento premjeras norėjo pradėti galingą karinę operaciją prieš Gazos Ruožą, dėl kurios galėjo būti nukelti šie rinkimai, tačiau galiausiai tokio sprendimo nepriėmė.

Prieš praėjusius rinkimus B.Netanyahu, mėgindamas pakelti savo šalininkų rinkimų aktyvumą, teigė, kad arabų mažuma gali nulemti rinkimų baigtį. Praėjusią savaitę „Facebook“ net buvo užblokavęs neapykantą skleidžiančias „Likud“ paskyras, kurios rašė apie „visus mus sunaikinti norinčius arabus“.

Arabų partijos šiuose rinkimuose taip pat gali sėkmingai pasirodyti, nes susivienijo į vieną aljansą. Tai jos buvo padariusios 2015-aisiais ir užėmė trečiąją vietą, o to užtektų sutrukdyti karaliui Bibi penktą kartą užsidėti karūną.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.