Sieks išvengti naujos pabėgėlių bangos, tačiau taika greit neateis

Turkijos, Rusijos ir Irano lyderiai praėjusį pirmadienį susitiko Ankaroje, kur kalbėjo apie taikos Sirijoje siekimą. Šalių prezidentai sutiko nugalėjus teroristus išvesti savo pajėgas, tačiau išryškėjo ir tarpusavio nesutarimai.

V.Putinas po susitikimo su R.T.Erdoganu ir H.Rouhani pareiškė, kad užsienio pajėgos paliks Siriją, kai bus nugalėti visi ten dar veikiantys teroristai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas po susitikimo su R.T.Erdoganu ir H.Rouhani pareiškė, kad užsienio pajėgos paliks Siriją, kai bus nugalėti visi ten dar veikiantys teroristai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2019, 4:51 PM

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas po susitikimo su kolegomis iš Rusijos ir Irano pareiškė, kad jau penktasis Sirijos taikos susitikimas nuo 2017-ųjų praėjo sklandžiai ir produktyviai.

„Mes visiškai sutarėme dėl ilgalaikės Sirijos politinės vienybės ir teritorinio vientisumo siekimo“, – po susitikimo teigė R.T.Erdoganas.

Lyderiai vengė kalbėti apie konkrečius pasiektus susitarimus, tačiau Turkijos vadovas pabrėžė, kad jų būta itin svarbių.

Pagrindinė susitikimo tema buvo situacija paskutinėje sukilėlių kontroliuojamoje tvirtovėje – Idlibe. Damasko pajėgos vykdo šio miesto puolimą, o sirams padeda Rusijos oro pajėgos.

Turkijos pajėgos taip pat atlieka operacijas Sirijos šiaurėje ir dažnai susiduria su režimo kovotojais. Turkai palaiko prezidentą Basharą al-Assadą nuversti norinčią ginkluotą opoziciją, tačiau Iranas ir Rusija tvirtai remia režimo lyderį.

Ankara yra susirūpinusi kariniais veiksmais regione, tačiau Maskva ir Damaskas tvirtina, kad jie tik kovoja su „Hayat Tahrir al-Sham“ (HTS) aljanso džihadistų atakomis.

Vladimiras Putinas teigia, kad HTS kontroliuoja Idlibą ir yra susijęs su teroristine grupuote „Al Qaeda“, o rusai privalo kovoti su šia grėsme.

Jam antrino Irano prezidentas Hassanas Rouhani, kuris retoriškai klausė: kiek laiko Sirijos žmonėms teks dar kentėti.

H.Rouhani negailėjo kritikos JAV ir Izraelio pajėgoms, kurios „bombarduoja nekaltus civilius“ ir „padeda teroristams be reikalo kišdamosi į Sirijos vidaus reikalus“.

Turkija nepripažįsta HTS grėsmės ir nenori veltis į karinius veiksmus Idlibe, nes tai gali sukelti dar vieną milžinišką pabėgėlių bangą.

Pirmadienį R.T.Erdoganas dar kartą pabrėžė, kad tikroji grėsmė Sirijoje ir visame regione yra kurdų pajėgos. Jis paragino Sirijoje sukurti „taikos koridorių“, kuriuo į Turkiją pabėgę sirai galėtų grįžti į savo gimtinę.

Šiuo metu Turkijoje gyvena per 3,5 mln. iš Sirijos nuo karo pabėgusių asmenų.

„Mes nebegalime pakelti dar vienos pabėgėlių bangos. Tai neįmanoma“, – kalbėjo Turkijos prezidentas.

Nors triumvirato susitikimas vertinamas kaip sėkmingas, vargu ar taiką regione pavyks pasiekti greitai. O ir istoriškai žiūrint toks formatas nėra suteikiantis didžiausią stabilumą.

Du kartus Senovės Romoje valdę triumviratai pasibaigė tarpusavio konfliktais ir pilietiniais karais, bet gal Ankaroje susitikusių trijų šalių lyderiai didesnio chaoso, nei tebesitęsiantis nuo 2011-ųjų, nesukurs.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.