Po 34 metų sulauks teisingumo: pareigūnai sulaikė vieną ieškomiausių lėktuvo pagrobėjų

65 metų libanietis, įtariamas JAV oro bendrovės lėktuvo pagrobimu 1985 m. ir kartą jau išslydęs iš teisėsaugos rankų, praėjusią savaitę įkliuvo Graikijos saloje ir laukia ekstradicijos.

Iš likusių trijų įtariamųjų, 1985 m. užgrobusių bendrovės „Trans World Airlines“ lėktuvą su 153 žmonėmis, vienas žuvo, o dviejų tebeieškoma.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Iš likusių trijų įtariamųjų, 1985 m. užgrobusių bendrovės „Trans World Airlines“ lėktuvą su 153 žmonėmis, vienas žuvo, o dviejų tebeieškoma.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2019, 11:36 AM

Pareigūnai kol kas neatskleidžia vyro pavardės, bet nurodė, kad jis buvo suimtas, kai išlipo iš kruizinio laivo Graikijos Mikono saloje. Per pasų kontrolę paaiškėjo, kad keleivis yra ieškomas Vokietijos.

Su libaniečių šiitų islamistų grupuote siejami asmenys 1985 m. birželio 14 d. užgrobė JAV oro bendrovės „Trans World Airlines“ lėktuvą „Boeing-727“, kuris skrido iš Egipto sostinės Kairo į San Diegą Jungtinėse Valstijose.

Orlaivis pakeliui turėjo leistis Atėnuose, Romoje, Bostone ir Los Andžele. Perėmę valdymą vos pakilus iš Atėnų pagrobėjai nukreipė jį į Beirutą ir pareikalavo paleisti 700 Libano musulmonų šiitų, kurie buvo laikomi Izraelio kalėjimuose.

Įkaitais buvo paimti 153 keleiviai ir įgulos nariai. Paskutinis jų buvo paleistas po 17 dienų. Per tą laiką lėktuvas dar nuskrido į Alžyrą ir vėl grįžo į Beirutą.

Tarp orlaivio keleivių buvo žinomas Graikijos dainininkas Demis Roussos, bet jis buvo paleistas vienas pirmųjų mainais į degalus.

Kai kuriems keleiviams ne taip pasisekė: jie buvo surišti ir mušami, o tie, kurie turėjo žydiškai skambančias pavardes, buvo atskirti nuo kitų.

Negavę to, ko norėjo, pagrobėjai žiauriai sumušė ir nužudė vieną iš keleivių – 23 metų JAV jūrų karininką Robertą Deaną Stethemą. Jo kūnas buvo demonstratyviai išmestas ant Beiruto oro uosto dangos.

Pagrobėjai galiausiai ėmė leisti įkaitus. Paskutiniai 40 lėktuvo keleivių buvo išlaipinti iš lėktuvo ir dar kurį laiką išbuvo pagrobėjų rankose Beiruto mieste, kol galiausiai grįžo namo.

Vakarų šalių teisėsauga skelbė, kad pagrobėjai priklausė libaniečių kovotojų grupuotei „Hezbollah“, tačiau ji neigė kaltinimus.

JAV Federalinio tyrimų biuro duomenimis, lėktuvo užgrobime dalyvavo mažiausiai keturi asmenys. Vienas įtariamasis, vardu Mohammedas Ali Hamadei, 1987 m. buvo suimtas Frankfurte. Nors Jungtinės Valstijos prašė jo ekstradicijos, Vokietija 2005 m. nusprendė jį iškeisti į du vokiečius, paimtus įkaitais Beirute.

Kol Berlynas patvirtins, kad ieško būtent jo, ir bus užbaigta ekstradicijos procedūra, praėjusią savaitę Graikijoje sulaikytas asmuo liks Atėnų padidinto saugumo kalėjime.

Kitas įtariamas pagrobėjas Imadas Mughniyeh žuvo 2008-aisiais per išpuolį Sirijos sostinėje Damaske.

Likę du asmenys – Hassanas Izz-Al-Dinas ir Ali Atwa – tebesislapsto nuo teisingumo.

Jungtinės Valstijos juos įtraukė į ieškomiausių teroristų sąrašą ir siūlo 5 mln. dolerių (4,55 mln. eurų) už vertingą informaciją, padėsiančią juos surasti.

Pagal jų įvykdyto pagrobimo istoriją 1986 m. buvo sukurtas filmas „Delta“ būrys“.

Parengta pagal BBC, „Radio svoboda“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.