Pakistano premjeras įspėja: Kašmyre bus kraujo

Pakistano premjeras Imranas Khanas Jungtinėse Tautose (JT) išrėžė griežtą kalbą dėl Indijos administruojamo Kašmyro regiono saugumo, įspėdamas, kad kraujo praliejimas ginčijamoje teritorijoje gali nuvesti ir iki dviejų branduolinių kaimynių karo.

 Pakistano premjeras Imranas Khanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pakistano premjeras Imranas Khanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2019, 10:51 PM

Rugpjūčio pradžioje Naujasis Delis panaikino Kašmyro autonomiją ir dislokavo beveik milijoną karių. I. Khano teigimu, panaikinus šiuo metu Kašmyre galiojančią komendanto valandą, Indijos karinės pajėgos gali pralieti civilių gyventojų kraują.

„Ten yra 900 tūkst. karių, jie ten neatėjo, kaip sako (Indijos premjeras) Narendra Modis, Kašmyro gerovei užtikrinti. Šie 900 tūkst. karių, ką jie darys? Kas iš to išeis? Bus kraujo“, – JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke kalbėjo I. Khanas.

Pasak jo, gali pasikartoti šiemet vasarį vykę susidūrimai tarp Indijos ir Pakistano, jei Naujasis Delis apkaltins Pakistaną rengiant išpuolius Kašmyre.

„Jei tarp dviejų šalių prasidės konvencinis karas, gali nutikti bet kas. Tarkime, septynis kartus mažesnė nei jos kaimynė šalis susiduria su pasirinkimu: arba pasiduoti, arba kovoti už savo laisvę iki mirties.

Ką mes darysime? Aš klausiu savęs šių klausimų. Mes kovosime, ir kai branduolinį ginklą turinti valstybės kovoja iki galo, padariniai būna juntami gerokai už mūsų sienų“, – perspėjo I. Khanas. JT Generalinėje Asamblėjoje anksčiau kalbėjo ir Indijos premjeras N. Modis, tačiau savo kalboje jis neminėjo Kašmyro, susitelkdamas ties vidaus politikos klausimais.

Tiesa, jis kalbėjo apie Indijos poziciją karo klausimu, sakydamas, kad būtent Indija pasauliui suteikė Budos skelbtą taikos žinią.

„Mes esame šalis, kuri pasauliui suteikė ne karo, bet Budos skelbtą taikos žinią. Būtent todėl mūsų balsas, nukreiptas prieš terorizmą, įspėjantis apie šį blogį, yra kupinas rimties ir pasipiktinimo“, – kalbėjo N. Modis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.