Pagražino savo biografiją? Mokslininkė apsimelavo apie pasiekimus ir darbą NASA

Eleni Antaniadou pasiekimai mokslo srityje atrodė nesuskaičiuojami. Bet 31-erių moteris, kuri įkvėpė sukurti graikišką lėlę Barbę, kaltinama prikūrusi nebūtų istorijų apie savo apdovanojimus ir darbą NASA.

E.Antaniadou gyrėsi, kad dirbo NASA, buvo šios organizacijos apdovanota.
E.Antaniadou gyrėsi, kad dirbo NASA, buvo šios organizacijos apdovanota.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 28, 2019, 9:47 PM

Graikė E.Antaniadou buvo pristatoma kaip specialistė, dirbanti ne vienoje srityje, – regeneracinės medicinos, dirbtinių organų bioinžinerijos ir kosmoso medicinos. Ji taip pat neva treniravo NASA astronautus ir vadovavo dirbtinius organus kuriančiai mokslininkų organizacijai „Transplants Without Donors“ („Transplantai be donorų“).

Graikijos žiniasklaidoje ji su pasididžiavimu buvo vadinama pasaulinio kalibro graikų mokslininke. Teigta, kad 2012 metais ji laimėjo NASA-ESA išskirtinio tyrėjo apdovanojimą, buvo išrinkta metų moterimi britų apdovanojimuose, pagerbiančiuose moteris moksle.

Vos prieš kelias savaites Graikijos švietimo ministrė Niki Kerameos apdovanojo E.Antaniadou specialia premija už mokslo laimėjimus sakydama: „E.Antaniadou aistra mokslui įkvepia mus visus ir suteikia optimizmo dėl ateities.“

Vis dėlto mokslininkės karjera buvo apgaubta šešėlio, kai praėjusią savaitę akademinės bendruomenės nariai garsiai prabilo, kad dauguma E.Antaniadou pasiekimų yra iš piršto laužti, ji niekada nedirbo NASA ir prasimanė prestižinius apdovanojimus.

Paryžiuje dirbantis bioinformatikos profesorius Costas Bouyioukos tikino išsiaiškinęs, jog mokslininkė niekada nedirbo NASA, tik dalyvavo šios agentūros moksliniuose mokymuose, kurie truko aštuonias savaites.

„Jos net negalima vadinti mokslininke“, – rėžė C.Bouyioukos.

NASA-ESA išskirtinio tyrėjo apdovanojimai iš viso neegzistuoja, o JAV kosmoso tyrimų agentūros NASA apdovanojimų sąraše apskritai nėra graikės pavardės.

„Greek Hoaxes“ – graikų grupė, demaskuojanti melagingas naujienas – taip pat išsiaiškino, kad moteris melavo, kai gyrėsi, kad dirbo su medikų komanda, kuri pirmoji pasaulyje sėkmingai implantavo dirbtinę trachėją. Jie išsiaiškino, kad iš tiesų po minėtos operacijos pacientas mirė.

Kilus pasipiktinimui E.Antaniadou išplatino pareiškimą, kuriame tvirtino, kad tikrai dirbo NASA projekte, susijusiame su dirbtinio intelekto kūrimu ir pritaikymu.

Bet NASA atstovas teigė, kad moteris niekada neturėjo tokio darbo sutarties. Nebent dalyvavo trumpalaikiame projekte ir konsultavo kitus mokslininkus, bet to jis nežino.

Kilus šiam skandalui ministrės N.Karameos biuras suskubo atsiriboti: „Ministrė nebuvo įtraukta į apdovanojimo parinkimą E.Antaniadou.“

Šiais metais kompanija „Mattel“ E.Antaniadou išrinko viena iš 20 pasaulio moterų, į kurias reikėtų lygiuotis mergaitėms, ir pagamino jos Barbę šios lėlės 60-mečio proga.

„Mergaitėms pasakodami istorijas apie moteris iš įvairių gyvenimo sričių siekiame, kad jos pamatytų daugiau galimybių“, – rašė kampanija pristatydama lėles.

O pagal savo atvaizdą sukurtą lėlę pristatydama E.Antaniadou kalbėjo: „Kiekvienas žingsnis mus priartina prie svajonės. Galite būti tuo, kuo tiktai sugalvosite.“

Regis, E.Antaniadou pati vadovavosi savo patarimu – ne tapo, kuo norėjo, bet sugalvojo, kuo nori būti.

Parengta pagal „The Daily Telegraph“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.