Mama, kuri norėjo aborto, už klaidą gaus daugiau kaip 220 tūkst. eurų

Mama, kuri teigia, kad būtų dariusi abortą, jei būtų žinojusi, kad jos sūnelis turės Dauno sindromą, iš Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos tarnybos gali gauti stambią išmoką.

 Mama, kuri norėjo aborto, už medikų klaidą gaus daugiau kaip 220 tūkst. eurų.<br> lrytas.lt koliažas
 Mama, kuri norėjo aborto, už medikų klaidą gaus daugiau kaip 220 tūkst. eurų.<br> lrytas.lt koliažas
 Mama, kuri norėjo aborto, už medikų klaidą gaus daugiau kaip 220 tūkst. eurų.<br> 123rf.com nuotr.
 Mama, kuri norėjo aborto, už medikų klaidą gaus daugiau kaip 220 tūkst. eurų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-10-20 07:18

33 metų Edyta Mordel gali gauti apie 200 000 svarų sterlingų (apie 222500 eurų) po to kai pateikė kaltinimą, dėl savo sūnaus, kuriam dabar yra ketveri, „neteisingo gimimo“, rašo mirror.co.uk.

Aukščiausiasis teismas nustatė, kad medikai neatliko savo darbo ir negavo informuoto sutikimo iš Lenkijoje gimusios Edytos, kuriai susidarė įspūdis, kad vaisiaus būklė buvo patikrinta.

Pagal vyraujančią tvarką, visoms būsimoms mamoms nuo 10 iki 14 nėštumo savaitės privalo būti pasiūlytas Dauno sindromo testas.

Kai karališkojoje Berkshiro ligoninėje gimdyvei buvo pranešta kūdikio diagnozė, moteris „labai nusiminė ir supyko“, kadangi manė, jog ankščiau jai gydytojai buvo patvirtinę, jog kūdikiui viskas bus gerai.

Nenorėjo ligoto vaikelio

Nors žmonės, gimę su Dauno sindromu gali gyventi gana visavertį gyvenimą, tačiau tai gali sukelti mokymosi sunkumus, taip pat padidėja širdies, virškinimo sistemos, klausos ir regos problemų tikimybė.

Pakviesta liudyti teisme E.Mordel tvirtino: „Pažinojau žmogų iš darbo, kuris turėjo šį sutrikimą. Mačiau, koks sudėtingas jo gyvenimas, todėl nebūčiau pratęsusi nėštumo. Aš nebūčiau norėjusi vaiko su negalia, nebūčiau norėjusi, kad mano vaikas kentėtų taip, kaip kenčia neįgalieji. Nenorėjau, kad mano vaikas taip ateitų į šį pasaulį.“

Teisme moteris taip pat patvirtino, kad šis nėštumas nebuvo planuotas.

Medikų žodžiai neįtikino

Medikai tvirtina, kad moteriai buvo užsakyta atlikti testą dėl Dauno sindromo, tačiau ji patikrinimo atsisakė.

Teisėjo teigimu, medikui, dirbančiam su sonografu, nepavyko gauti E.Mordel informuoto sutikimo, todėl testas negalėjo būti atliktas.

Tačiau, pasak teisėjo, medikai pasielgė netinkamai, nes anksčiau E.Mordel buvo išsakiusi pageidavimą atlikti testą ir nesusipratimas galėjo kilti dėl neaiškios medikų klausimo formuluotės.

Kadangi moteris gimė ne Jungtinėje Karalystėje ir anglų kalba nėra jai pirmoji, medikai privalėjo užtikrinti, kad moteris suprato jų klausimą ir tyrimo svarbą.

Baigdamas skelbti nuosprendį teisėjas pridūrė: „Niekas, ką aš sakau, neturėtų būti aiškinama kaip teiginys, kad vaiko, turinčio Dauno sindromą, gimimas turėtų būti laikomas nepageidaujamu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.