Rusijos valdžia savo mokslininkus nusprendė laikyti tarytum rezervate

Rusijos mokslo pasaulyje įsiplieskė skandalas – mokslininkai jaučiasi lyg būtų sugrįžę į Sovietų Sąjungos laikus. Mat valdžia siūlo sugriežtinti bendravimo su užsienio kolegomis taisykles.

Rusijos mokslininkai pasipiktinę – nesiruošia paisyti rekomendacijų dėl bendradarbiavimo su kolegomis iš svetur.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos mokslininkai pasipiktinę – nesiruošia paisyti rekomendacijų dėl bendradarbiavimo su kolegomis iš svetur.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos mokslininkai pasipiktinę – nesiruošia paisyti rekomendacijų dėl bendradarbiavimo su kolegomis iš svetur.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos mokslininkai pasipiktinę – nesiruošia paisyti rekomendacijų dėl bendradarbiavimo su kolegomis iš svetur.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Maskva

2019-10-30 21:20

Mokslininkai protestuoja prieš Rusijos Federacijos švietimo ir mokslo ministerijos išsiuntinėtas rekomendacijas.

Jose nustatytos griežtos taisyklės dėl rusų mokslo organizacijų ir jų darbuotojų bendravimo su užsienio kolegomis.

Ministerija rekomendavo visoms Rusijos mokslo organizacijoms informuoti apie planuojamus susitikimus su užsienio kolegomis iki jų likus penkioms dienoms. Prie pranešimo apie susitikimą reikia pridėti dalyvių sąrašą.

Toliau dokumente sakoma, kad per susitikimus su užsienio kolegomis turi dalyvauti ne mažiau kaip du rusų mokslininkai.

Po darbo bendravimas su užsieniečiais galimas tik vadovybei leidus.

Po susitikimo mokslininkai, anot rekomendacijų, turėtų parengti ataskaitą su trumpu pokalbio aprašymu, prie jo pridėti dalyvių pasų kopijas.

Taip pat reikalaujama, jog rusų mokslininkai stebėtų, kad užsieniečiai, lankydamiesi Rusijos mokslo organizacijose, informaciją įrašančius ir dauginančius įtaisus, įskaitant telefonus, laikrodžius ir grotuvus, naudotų tik tais atvejais, kuriuos numato tarptautinės Rusijos Federacijos sutartys.

Rusijos mokslininkams pateiktų rekomendacijų sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti.

Reaguojant į tokias rekomendacijas švietimo ir mokslo ministrui Michailui Kostiukovui buvo nusiųstas šimtų rusų mokslininkų – parašai teberenkami – kolektyvinis laiškas.

Jie siekia atkreipti dėmesį į visišką ministerijos rekomendacijų absurdiškumą, absoliutų nesuderinamumą su Rusijoje priimtu nacionaliniu projektu „Nauka“.

Pastarojo tikslas – sukurti Rusijos Federacijoje palankias darbo sąlygas žymiausiems rusų ir užsienio mokslininkams.

Atvirą laišką ministrui M.Kostiukovui parašė ir keturių Vokietijos bei Jungtinės Karalystės mokslo draugijų atstovai. Jie išreiškė susirūpinimą dėl naujojo užsienio piliečių priėmimo į Rusijos Federacijos universitetus ir mokslo institutus reglamento.

Reaguodama į šį raštą ministerijos spaudos tarnyba pranešė, kad „minėtas dokumentas yra rekomendacinio pobūdžio ir atspindi pasaulinio bendradarbiavimo su užsienio organizacijomis patirtį“.

Bet Pamaskvio moksliniame Troicko mieste leidžiamas laikraštis „Troickij variant“ ir kitos žiniasklaidos priemonės tebespausdina piktus mokslininkų ir kitų pasipiktinusių Rusijos piliečių laiškus.

Į ką realiame gyvenime pavirs šios ministerijos rekomendacijos – nežinia.

Bet, kaip sako rusų akademikai, svarstantys žiniasklaidoje pateiktas rekomendacijas, šalis turi labai liūdną patirtį – kai reikėjo atlikti tyrimus kontroliuojant specialiosioms tarnyboms.

Grįžti į anuos laikus labai nesinori.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.