Italijos vidaus reikalų ministrė: „Šalyje nėra jokios migrantų invazijos“

Italijos naujoji vidaus reikalų ministrė Luciana Lamorgese penktadienį paskelbtame interviu sakė, kad šalyje nėra jokios migrantų „invazijos“, kaip tvirtino jos antiimigrantiškų pažiūrų pirmtakas Matteo Salvini.

Ministrės teigimu, atvykstančiųjų skaičius išaugo tik šių metų rugsėjį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Ministrės teigimu, atvykstančiųjų skaičius išaugo tik šių metų rugsėjį.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2019, 3:26 PM

Laikraščiui „la Repubblica“ ministrė sakė, kad šiemet į Italiją atvyko 9 600 migrantų ir prieglobsčio prašytojų, o pernai jų buvo 22 000.

Leidinys kalbėjosi su 66-erių L. Lamorgese, buvusia valstybės tarnautoja, nepriklausančia jokiai partijai, M. Salvini pareiškus, kad Italiją pasiekiančių migrantų skaičius „patrigubėjo“, ir paraginus nutraukti šią „invaziją“.

„Neturiu tokios informacijos. Nesusiduriame su jokia invazija“, – kalbėjo L. Lamorgese, prie Vidaus reikalų ministerijos vairo stojusi rugsėjį, centro kairiųjų Demokratų partijai (PD) ir Penkių žvaigždučių judėjimui (M5S) suformavus naują koalicinę vyriausybę.

Jos teigimu, atvykstančiųjų skaičius išaugo tik šių metų rugsėjį.

L. Lamorgese taip pat atmetė M. Salvini komentarus, kad Roma esą leis užsakomaisiais reisais į Italiją sugrįžti migrantams iš Vokietijos.

„Niekas dar nenuspręsta“, – pabrėžė ministrė.

Pagal Europos Sąjungos Dublino reglamentą, numatantį, kad migrantai turi būti sugrąžinti į tą šalį, į kurią pirmiausia atvyko, jei kita valstybė atmeta jų prieglobsčio prašymą, ankstesnė Italijos vyriausybė, kuriai priklausė M. Salvinio kraštutinių dešiniųjų „Lyga“ ir M5S, sutiko, kad į šalį būtų sugrąžinti daugiau kaip 2 300 migrantų.

L. Lamorgese sakė, kad, laikantis Dublino taisyklių, šiemet į Italiją sugrįš 1 351 migrantas.

Ji pabrėžė, kad į Siciliją anksčiau šią savaitę atvyko apie 100 migrantų, kurie buvo išgelbėti Viduržemio jūroje, Prancūzijai ir Vokietijai sutikus priimti daugumą iš jų.

Prancūzija, Vokietija, Italija ir Malta rugsėjį susitarė mėginti vengti situacijų, kai laivai su migrantais verčiami ištisas savaites likti jūroje, kol šalys nuspręs jų likimą.

L. Lamorgese taip pat sakė, kad turėtų būti patobulintas prieštaringai vertinamas susitarimas, kurį 2017 metais sudarė Italija ir Libija ir kuris neleidžia migrantams palikti šios Šiaurės Afrikos šalies krantų.

Ministrės teigimu, Roma planuoja „toliau palaikyti remiamą savanorišką repatriaciją“, vadovaujamą JT pabėgėlių agentūros ir Tarptautinio migracijos biuro.

Pagal šį procesą 25 tūkst. migrantų grįžo į savo šalis, sakė L. Lamorgese. Ji taip pat pabrėžė, kad būtina „ištuštinti“ Libijos sulaikymo centrus, sulaukiančius kritikos dėl teisių pažeidinėjimo.

Italijos vidaus reikalų ministrė taip pat sakė, kad jos šalis pagreitino repatriacijos procesą migrantams, kurie neturi teisės gauti prieglobstį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.