Akademinėje mekoje užfiksuotas šiurpinantis elgesys su neįgaliu studentu

Oksfordo sąjunga sulaukė didžiulio žiniasklaidos ir tarptautinės bendruomenės pasipiktinimo, kuomet paaiškėjo apie nederamą šio universiteto debatų klubo elgesį su neįgaliu studentu.

 Oksfordo sąjunga sulaukė didžiulio žiniasklaidos ir tarptautinės bendruomenės pasipiktinimo, kuomet paaiškėjo apie nederamą šio universiteto debatų klubo elgesį su neįgaliu studentu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Oksfordo sąjunga sulaukė didžiulio žiniasklaidos ir tarptautinės bendruomenės pasipiktinimo, kuomet paaiškėjo apie nederamą šio universiteto debatų klubo elgesį su neįgaliu studentu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2019, 5:32 PM

Incidento vaizdus Oksfordo universiteto Afrikos bendruomenės skyrius apibūdino kaip „žiaurius, negailestingus ir gėdingus“. Afrikos bendruomenės skyrius taip pat pridūrė, kad studentas nebesijaus saugus tiek šioje sąjungoje, Oksfordo universitete ar net Jungtinėje Karalystėje.

Ebenezeras Azamati, 25 metų tarptautinių santykių programos magistrantas į salėje vykstančius debatus atvyko kiek anksčiau, norėdamas atrasti laisvą vietą atsisėsti.

Vėliau jis išėjo užkąsti, o jam sugrįžus, leidimas įeiti į salę nebuvo duotas. Į salę E. Azamati įeiti pavyko tik su jį lydinčiu draugu.

Praėjus keliolikai sekundžių, pasirodė apsaugos darbuotojai ir jėga jį ištempė iš debatų salės patalpos. Apsaugos darbuotojai taip pat konfiskavo debatų sąjungos kortelę.

Debatų sąjungos vadovas Brendanas McGrathas tikino, kad pats E. Azamati elgėsi nederamai, atkakliai priešindamasis apsaugos darbuotojams.

„Jaučiuosi taip, lyg su manimi elgtųsi kaip su gyvuliu“, – savo karčia patirtį nusakė E. Azamati.

Kitas salėje buvęs studentas Henry Hatwellas tikino, kad situacija vystėsi kiek kitaip, nei nusakė debatų sąjungos vadovas B. McGrathas.

„Po trisdešimties sekundžių, kuomet jis atsisėdo, salėje pasirodė apsauga. Dar po penkių sekundžių jie griebė E.Azamati, kuris buvo įsikibęs į suolą. Dar po trisdešimt sekundžių, jį sugriebę už čiurnų ištempė iš salės“, – tikino 21 metų H. Hatwellas.

Šeštadienį debatų sąjunga ir B. McGrathas išplatino atsiprašymą, kuriame atmetė visus kaltinamus 25-erių metų studentui iš Ganos ir teigė, kad gailisi dėl sukelto emocinio streso.

Oksfordo universiteto bendruomenės skyrius savo ruožtu parengė peticiją, reikalaudami B. McGratho atsistatydinimo.

„Tokia vieta turėtų būti saugi ir prieinama visiems universiteto studentams. Jie negali tiesiog paskelbti E. Azamati nekaltu ir visa tai tiesiog pamiršti. Niekas dar nesibaigė – sieksime platesnio institucinio pokyčio“, – kalbėjo universiteto Afrikos bendruomenės skyriaus vadovė Nwamaka Ogbonna.

Nemalonus įvykis patraukė ir garsių politikų dėmesį. Leiboristas Davidas Lammy incidentą pavadino „nesuvokiamu“ ir teigia kad E. Azamati nusipelnė kur kas daugiau, „nei paprasto atsiprašymo“.

Parengta pagal „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.