ES: Rusijos įstatymo dėl užsienio agentų taikymas asmenims pažeidžia pagrindines laisves

Rusijos taikoma praktika pripažinti organizacijas ir piliečius „užsienio agentais“ prieštarauja šalies įsipareigojimams žmogaus teisių srityje, šeštadienį paskelbė Europos Sąjungos diplomatinė tarnyba.

​Rusijos taikoma praktika pripažinti organizacijas ir piliečius „užsienio agentais“ prieštarauja šalies įsipareigojimams žmogaus teisių srityje, šeštadienį paskelbė Europos Sąjungos diplomatinė tarnyba.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
​Rusijos taikoma praktika pripažinti organizacijas ir piliečius „užsienio agentais“ prieštarauja šalies įsipareigojimams žmogaus teisių srityje, šeštadienį paskelbė Europos Sąjungos diplomatinė tarnyba.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2019, 3:29 PM

ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini atstovės Majos Kocijančič pranešime spaudai atkreipiamas dėmesys, kad Rusijos Valstybės Dūma šią savaitę priėmė teisės aktą, kad „užsienio agentais“ gali būti ne vien organizacijos, kaip buvo anksčiau, bet ir fiziniai asmenys.

„Atsižvelgiant į ir šiaip ribotą erdvę laisvai žiniasklaidai šioje šalyje, tolesnis įstatymo poveikio išplėtimas yra dar vienas nerimą keliantis žingsnis prieš laisvą ir nepriklausomą žiniasklaidą bei prieigą prie informacijos, taip pat tolesnis bandymas nutildyti Rusijoje nepriklausomus balsus“, – sakoma pranešime.

Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT) pridūrė, kad ES palaiko Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovo siūlymą Maskvai atsisakyti šio įstatymo.

„Europos Sąjunga ne kartą sakė, kad galiojantys Rusijos įstatymai, pagal kuriuos tiek nevyriausybinės organizacijos, tiek žiniasklaidos priemonės gali būti įvardytos „užsienio agentėmis“, primeta papildomą administracinę ir finansinę naštą, taip pat stigmatizuoja susijusias žiniasklaidos priemones ir NVO, tokiu būdu suvaržydami pagrindinių laisvių įgyvendinimą. Tokia praktika aiškiai kertasi su Rusijos įsipareigojimais žmogaus teisėms“, – pabrėžiama pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.