Nuo medikų protestų kenčia visi: nelaimėliai miršta tiesiog gatvėje

Vaizdas automobilių stovėjimo aikštelėje, šalia vienos Zimbabvės ligoninės užgniaužė kvapą.

 Zimbabvės gydytojų protestai<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Zimbabvės gydytojų protestai<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Zimbabvės gydytojų protestai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Zimbabvės gydytojų protestai<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 29, 2019, 7:44 PM

Ant žemės susėdę žmonės laukė, kol morgo darbuotojai paims čia pat mirusios moters kūną. Ligoninės veiklą sustabdė nacionalinis gydytojų streikas, o nemažai žmonių kenčia tiesiog prie pat gydymo įstaigos.

Dvi iš moterų, ryžosi kalbėti tik tuomet, kuomet joms buvo pažadėtas anonimiškumas. Jos pasakojo, kad jų pusseserė mirė dėl inkstų nepakankamumo.

„Ji buvo nuo galvos iki kojos pirštų sutinusi. Jos širdis ir inkstai buvo gerokai padidėję“, – sakė viena iš moterų.

„Bet nėra jokių įrodymų, kad ji lankėsi pas gydytoją. Jai buvo duota deguonies, o po to per dvi dienas ji laukė dializės (kraujo valymo)“, – pasakojo giminaitė.

Kita moteris teigė, kad per šį gydytojų streiko laikotarpį prarado jai tris brangius žmones. „Gyvybių gelbėjimas turėtų būti pagrindinis prioritetas“, – tikino medikų veiksmais nusivylusi moteris.

Nėra pateikiama tikslių duomenų, kiek žmonių nebuvo priimti gydytis į viešas ligonines ar kiek iš jų neteko gyvybių, kuomet rugsėjį prasidėjo jaunesniųjų gydytojų streikas.

Gydytojai šio proceso nevadina mitingu, jie tai apibrėžė kaip nedarbingumą, nes jų teigimu, jie nebegali sau leisti eiti į darbą.

Jie prašo pakelti algas, nepaisant Zimbabvėje kilusios didžiulės finansų krizės. Streikuojančių gydytojų atlyginimai šalyje neviršija 90 eurų per mėnesį.

Praėjus vos kelioms dienoms po protestuojančių medikų reikalavimų paskelbimo, šalyje buvo pagrobtas medikų sąjungos vadovas Peteris Mogumbeyi.

Valdžios institucijos atmeta bet kokius ryšius su pagrobimu. Tačiau net neabejojama, kad didelis tokių pagrobimų kiekis yra savotiškas valdžios bandymas pažaboti protestuojančius.

Vyresnieji gydytojai patys reiškė nepasitenkinimą ir reikalauja valdžios pakelti algas jų kolegoms. Medicinos seselės taip pat streikuoja.

Viena iš jų, britų transliuotojui BBC teigė, kad jos kelionių kaštai nuvykti į ligoninę, „suvalgo“ kone pusę jos atlyginimo.

Vyresnieji gydytojai sako, kad viešosios ligoninės yra „mirties spąstai“. Mėnesių mėnesiais gydytojams stinga būtiniausių priemonių, tokių kaip švirkštai, pirštinės ar tvarsčiai.

Zimbabvės vyriausybė teigia, kad negali mokėti didesnių atlyginimų, nes jie ir taip viršija 80 proc. viso šalies biudžeto.

Bet darbuotojų atstovai teigia, kad valstybės vadovai tviska prabanga ir važinėja aukščiausios klasės automobiliais.

Valdžia teigia, kad kvies medicinos specialistus iš kitų organizacijų ir šalių. Kuba jau ilgą laiką siunčia savo gydytojus dirbti į Zimbabvę.

Vykstantis streikas suskaldė ir eilinius šalies gyventojus. Vieni šioje situacijoje įžvelgia politinį kontekstą, kuomet vyriausybė bando įvykdyti „tylųjį genocidą“ prieš dalį Zimbabvės gyventojų.

Kiti neabejoja, kad ši situacija yra išsprendžiama, tačiau tam reikėtų didesnės valdžios lyderystės ir ryžto.

Parengta pagal BBC inf.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?