Kariuomenės „dezertyrui“ paskyrė baudas – sąrašas atima žadą

Kinijos kariuomenės pajėgose tarnauja daugiau nei du milijonai karių. Atrodytų logiška, kad vieno kareivio elgesys neturėtų išsiskirti bendrame kariuomenės kontekste. Bet Zhangas Moukangas išgarsėjo visoje šalyje.

 Kinijos kariuomenės pajėgose tarnauja daugiau nei du milijonai karių. Atrodytų logiška, kad vieno kareivio elgesys neturėtų išsiskirti bendrame kariuomenės kontekste. Bet Zhangas Moukangas išgarsėjo visoje šalyje.<br>imago images/Scanpix nuotr.
 Kinijos kariuomenės pajėgose tarnauja daugiau nei du milijonai karių. Atrodytų logiška, kad vieno kareivio elgesys neturėtų išsiskirti bendrame kariuomenės kontekste. Bet Zhangas Moukangas išgarsėjo visoje šalyje.<br>imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2019, 3:06 PM

Kariuomenės leidinys anglų kalba paviešino bausmes, kurios numatytos Z. Moukangui dėl jo savavališko pasitraukimo iš ginkluotųjų pajėgų.

Iš tiesų vaikinas parašė laišką, kuriame išdėstė priežastis, kodėl traukiasi iš karinių pajėgų, bet Kinijos valdžiai tai buvo nė motais.

Jam gresia net aštuonios bausmės: 2 metų draudimas keliauti į užsienį, draudimas Kinijoje skraidyti lėktuvais, važiuoti ilgus atstumus autobusais ar traukiniais, pirkti nekilnojamąjį turtą, gauti paskolą, studijuoti ir pradėti savo verslą.

Z. Moukangas niekada negalės gauti darbo valstybinėje institucijoje, net kaip laikinas darbuotojas. Vaikinas turės sumokėti 7 tūkst. dolerių baudą dėl jo pasišalinimo iš kariuomenės.

Studentas bus viešai žeminamas socialiniuose tinkluose, televizijoje ir laikraščiuose. Tačiau tai nėra unikalus atvejis Kinijoje.

Tokių atvejų šalyje priskaičiuojama dešimtimis, o vyriausybė tokiais gėdinimais siekia pateikti pavyzdį, kad taip elgtis nėra derama.

Tyrėjas iš Australijos Adamas Ni sako, kad tokiais veiksmais Kinijos valdžia siekia pažaboti neigiamus vertinimus apie šalies karines pajėgas.

„Kariuomenė bando išlaikyti savo prestižą ir sukontroliuoti situaciją, pamokant nedorai besielgianti kareivį“, – tikino A.Ni.

Kinijos kariuomenė ateityje susidurs su vis didesnėmis problemomis. Šalies jaunuoliai vis rečiau nori tarnauti kariuomenėje ir ten kurti karjeros perspektyvas.

„Itin besiplečiantis technologijų sektorius vilioja gabius studentus, o fiziškai pavojingos profesijos, pavyzdžiui kario, tampa vis mažiau patrauklesnės“, – teigė mokslininkas A.Ni.

Parengta pagal CNN inf.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.