Belgijoje už genocidą nuteistas ruandietis gali praleisti už grotų 30 metų

Belgijos prokurorai penktadienį paragino teismą skirti 30 metų laisvės atėmimo bausmę buvusiam Ruandos pareigūnui, nuteistam už genocidą dėl jo vaidmens per 1994 metais toje Afrikos šalyje vykdytas žudynes.

 Belgijos prokurorai penktadienį paragino teismą skirti 30 metų laisvės atėmimo bausmę buvusiam Ruandos pareigūnui, nuteistam už genocidą dėl jo vaidmens per 1994 metais toje Afrikos šalyje vykdytas žudynes.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Belgijos prokurorai penktadienį paragino teismą skirti 30 metų laisvės atėmimo bausmę buvusiam Ruandos pareigūnui, nuteistam už genocidą dėl jo vaidmens per 1994 metais toje Afrikos šalyje vykdytas žudynes.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2019, 1:30 PM

Fabienas Neretse, 71 metų žemės ūkio inžinierius, buvo suimtas 2011 metais Prancūzijoje. Ketvirtadienį Briuselio aukštasis teismas jį pripažinto kaltu dėl genocido ir karo nusikaltimų.

„Atkreipiu dėmesį į nepaprastą faktų rimtumą... į tą norą sunaikinti kitus“, – prisiekusiesiems sakė prokuroras Arnaud D'Oultremont'as. Pasak jo, F. Neretse organizuodavo „negailestingus“ išpuolius prieš Ruandos tutsių mažumą.

F. Neretse, per visą teismo procesą įrodinėjęs savo nekaltumą, yra pirmasis asmuo, Belgijoje nuteistas už genocidą.

Jis taip pat buvo pripažintas kaltu karo nusikaltimais dėl 11 žmogžudysčių Ruandoje pagal Belgijos visuotinės jurisdikcijos kodeksą.

F. Neretse ketvirtadienį pasyviai klausėsi skelbiamo verdikto, tačiau daug žmonių turės galimybę pasisakyti penktadienį, kai bus skiriama bausmė.

Nuteistojo advokatai pažėrė abejonių dėl prieš jų klientą parodymus davusių liudininkų patikimumo, tačiau prokurorams pavyko įrodyti, kad tremtyje gyvenęs vyras ketvirtį amžiaus melavo.

Belgija jau surengė keturis teismo procesus ir nuteisė aštuonis žudynių vykdytojus savo buvusioje kolonijoje, bet F. Neretse yra pirmasis asmuo, konkrečiai nuteistas pagal sunkiausią kaltinimą – genocidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.