Naujo lyderio reformuojamame Uzbekistane vyksta parlamento rinkimai

Uzbekistane sekmadienį vyksta parlamento rinkimai – pirmieji nuo 2016 metų, kai naujas šalies lyderis po ilgo izoliacijos ir autoritariško valdymo laikotarpio pradėjo reformų erą.

 Uzbekistane sekmadienį vyksta parlamento rinkimai – pirmieji nuo 2016 metų, kai naujas šalies lyderis po ilgo izoliacijos ir autoritariško valdymo laikotarpio pradėjo reformų erą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Uzbekistane sekmadienį vyksta parlamento rinkimai – pirmieji nuo 2016 metų, kai naujas šalies lyderis po ilgo izoliacijos ir autoritariško valdymo laikotarpio pradėjo reformų erą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-22 12:25

Prezidentas Šavkatas Mirzijojevas vadovavimą šiai daugiausiai gyventojų turinčiai Vidurinės Azijos valstybei perėmė 2016-aisiais, mirus beveik tris dešimtmečius valdžiusiam autoritariškam jo pirmtakui ir buvusiam globėjui Islamui Karimovui.

Š. Mirzijojevas buvo giriamas už tai, kad atsisakė daugelio I. Karimovo autoritariškų ekscesų, paleido kai kuriuos politinius kalinius, kovojo su prievartiniu darbu medvilnės sektoriuje ir atvėrė šalį turizmui bei užsienio investicijoms.

Tačiau šios buvusios sovietinės respublikos rinkėjai vis dar neturi didelio pasirinkimo: rinkimuose dalyvauja penkios partijos, kurios visos yra atstovaujamos ir dabartiniame parlamente.

Griežtai pasaulietiškame Uzbekistane, kur 33 mln. gyventojų daugumą sudaro musulmonai, balsavimo teisę turi per 20 milijonų žmonių.

Rinkimų apylinkės duris atvėrė 8 val. vietos laiku (5 val. Lietuvos laiku) ir bus uždarytos po 12 valandų.

Neturi realios galios

Įtakingas britų žurnalas „The Economist“ šią savaitę Uzbekistaną pavadino metų šalimi, nes 2019-aisiais „jokia kita šalis nenukeliavo taip toli“. Tačiau vykdomos reformos iki šiol neleido atsirasti realiam konkurentui, kuris mestų iššūkį 62 metų Š. Mirzijojevui.

150 narių žemieji parlamento rūmai, kuriuose iki šiol nė vienai partijai nepavyko gauti įtikinamos daugumos, jau ilgą laiką yra užsitarnavę reputaciją institucijos, kuri teisiškai turi daug galių, tačiau faktiškai mažai ką gali padaryti.

Šiuo metu daugiausiai vietų – 52 – parlamente turi Liberalų demokratų partija. Antroje vietoje su 36 mandatais yra „Milli Tiklanish“ („Tautinio atgimimo demokratų partija“). Parlamente taip pat yra atstovaujamos Liaudies demokratų partija, Socialdemokratų partija („Adolat“) ir Uzbekistano ekologinis judėjimas.

„Naujasis Uzbekistanas?“

Rinkimai rengiami su šūkiu „Naujas Uzbekistanas, nauji rinkimai“, šalies valdžiai siekiant pristatyti juos kaip naujausią atvirumo pavyzdį. Tačiau stebėtojų misiją į Uzbekistaną siunčianti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) yra sakiusi, kad yra išlikę daugelis anksčiau rengtų rinkimų bruožų.

11 val. vietos laiku (8 val. Lietuvos laiku) jau buvo balsavę apie 24 proc. rinkėjų, pranešė šalies Centrinė rinkimų komisija.

„Rinkimų apylinkėse iki 11 val. balsavo 4,5 mln. Uzbekistano piliečių, arba 24,3 proc. visų rinkėjų“, – nurodoma komisijos tinklalapyje.

Komisijos duomenimis, rinkimus stebi beveik 140 tūkst. vietos ir daugiau nei 800 tarptautinių stebėtojų, įskaitant stebėtojus iš Nepriklausomų Valstybių Sandraugos, Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos, ESBO.

Akreditaciją nušviesti rinkimų procesą gavo 1 155 vietos ir užsienio žurnalistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.