Originalus studento sukčiavimo būdas neišdegė: bandė 150 kartų parduoti telefoną

Lenkiją pribloškė Opolės teismo sprendimas į kalėjimą dvidešimčiai metų pasiųsti studentą už sukčiavimą. Jaunas vyras internete 150 kartų pardavė savo telefoną, tačiau jo niekam neišsiuntė.

Kai kurie į beviltiškas skolas įklimpę žmonės dėl pinigų įvykdo nusikaltimus.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kai kurie į beviltiškas skolas įklimpę žmonės dėl pinigų įvykdo nusikaltimus.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Vaikinas, lažybų punktuose statydamas pinigus už mėgstamų futbolo komandų pergales, pralošdavo ne tik stipendiją, bet ir tėvų duotus ar iš draugų pasiskolintus pinigus. <br>V.Balkūno nuotr.
Vaikinas, lažybų punktuose statydamas pinigus už mėgstamų futbolo komandų pergales, pralošdavo ne tik stipendiją, bet ir tėvų duotus ar iš draugų pasiskolintus pinigus. <br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jan 12, 2020, 10:23 AM

Didžiulė bausmė studentui ne tik nustebino, bet ir papiktino daugybę lenkų. Šalies gyventojai ėmė prikaišioti, kad milijardines aferas vykdantys finansiniai sukčiai, vaikus prievartaujantys kunigai ar narkotikų bei prostitucijos verslui vadovaujantys mafiozai išsisuka su daug menkesnėmis bausmėmis, o neretai – tik lygtinėmis nuobaudomis.

Gabus Krokuvos metalurgijos instituto studentas Mateuszas L. įniko į priklausomybę nuo azartinių lošimų. Netrukus ėmė klimpti ir į vis didėjančias skolas.

Vaikinas, lažybų punktuose statydamas pinigus už mėgstamų futbolo komandų pergales, pralošdavo ne tik stipendiją, bet ir tėvų duotus ar iš draugų pasiskolintus pinigus.

Nutarė apmauti žmones

Nesugebėdamas atsispirti savo aistrai vaikinas nusprendė interneto aukcione parduoti iš tėvų per Kalėdas gautą išmanųjį telefoną „iPhone“.

Pamatęs, kad daug žmonių ieško, kur tokį telefoną įsigyti pigiau, vaikinas nutarė sandorius kartoti. Žmogui parduotą telefoną pasilikdavo ir kitame tinklalapyje vėl dėdavo naują skelbimą.

Taip per dvejus metus už Mateuszo L. telefoną pinigus sumokėjo net 150 asmenų, bet pirkinio negavo.

Iš viso 250 tūkst. zlotų (58,9 tūkst. eurų) išviliojęs vaikinas vis dėlto nepraturtėjo, nes visus pinigus išleido skoloms grąžinti ir vis didesniems nesėkmingiems statymams lažybų punkte.

Dūmė pirkėjams akis

Pirkėjus Mateuszas L. mulkino ir įvairiais pasimanytais pasiteisinimais, kodėl telefoną išsiųsti vėluoja.

Net gavęs pranešimus iš kelių Lenkijos miestų, kad dėl įtariamos jo apgulės pradedamas tyrimas, studentas ir toliau savo telefonu prekiavo internete.

Apgaulėms galas atėjo tik tada, kai Krokuvos Podgužės rajono teismas vaikiną nuteisė pusę metų kalėti lygtinai ir atliekant visuomenei naudingą darbą.

Po pusmečio Krokuvos Centro rajono teismas studentui dėl kitos analogiškos bylos bausmę pailgino iki dvejų metų kalėjimo lygtinai ir įpareigojo atlyginti nukentėjusiems žalą.

Dar po kelių mėnesių vaikinas vis dėlto buvo patupdytas į kalėjimą penkeriems metams, nes kelių kitų miestų teismai jam drauge skyrė tokią bausmę.

Už grotų vaikinas elgėsi pavyzdingai, savanoriavo bibliotekoje, neakivaizdiniu būdu tęsė studijas, uždirbtus pinigus siuntė savo aukoms, iš prižiūrėtojų sulaukdavo vien pagyrų.

Prieš kelias dienas kalėjimo gydytojas Mateuszui L. paskyrė kasdienes psichologo konsultacijas ir neprašomas išrašė raminamųjų vaistų bei antidepresantų. Nustebusiam studentui gydytojas pareiškė, kad to prašė už durų laukiantis jo advokatas.

Advokatas vaikinui pranešė, kad Opolės teismas nusprendė susumuoti keliolikoje teismų paskelbtus nuosprendžius ir nuteisė jį kalėti 20 metų. Advokatas baiminosi, kad šią žinią išgirdęs studentas gali pakelti prieš save ranką.

Gali tapti rekordinė

Buvęs teisingumo ministras Zbigniewas Cwiakalskis tokį nuosprendį pavadino teisiniu nesusipratimu, nes vaikinui keliamos skirtingos bylos už tą pačią aferą, tad bausmė neadekvačiai didėja.

Z.Cwiakalskio teigimu, nelogiškas nuosprendis priimtas dėl to, kad Lenkijoje nėra sukurtos informacinės bazės prokurorams, iš kurios jie galėtų sužinoti apie visas bylas, iškeltas konkrečiam asmeniui įvairiuose teismuose.

Mateuszo L. advokatas Januszas Furgala priminė, kad vietoj vienos bendros bylos už pakartotinį nusikaltimą studentas teisiamas 57 vietovėse.

Baiminamasi, kad galutinė bausmė gali dar padidėti ir tapti net rekordinė visoje ES. Advokatas absurdišką nuosprendį apskundė Aukščiausiajam teismui ir tikisi, kad galutinė bausmė Mateuszui L. neviršys 5 metų kalėjimo.

Lenkai puolė ginti

Paviešinta rekordinė bausmė Mateuszui L. nustebino tiek teisininkus, tiek paprastus piliečius. Juolab kad visai neseniai Gdansko teismas mažiau – 15 metų kalėjimo skyrė garsios „Amber Gold“ finansinės piramidės kūrėjui Marcinui P.

11 tūkstančių žmonių, patikėję, kad jų santaupos bus investuotos į auksą ir duos didžiulį pelną, iš viso prarado 851 mln. zlotų (200 mln. eurų) ir pinigų niekada neatgaus, nes jie nežinia kur išgaravo.

Priminta ir apie kitą vietos teismų kuriozą: apie nepaprastai griežtas nuobaudas girtiems dviratininkams. Nors eismo įvykiuose dažniausiai neblaivūs dviratininkai nukenčia tik patys, jiems skiriamas kalėjimas net iki trejų metų.

Šiuo metu į kalėjimą siunčiama kiek rečiau, tačiau 2012 metais net 4,5 tūkstančio girtų dviratininkų buvo pasiųsti atlikti bausmės į kalėjimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.