Iš Uzbekistano „dėl spaudimo“ pabėgo kritiškai valdžią vertinanti tinklaraštininkė

Tinklaraštininkė iš Uzbekistano, po vieno žurnalisto protesto žygio aprašymo laikyta psichiatrijos ligoninėje, pirmadienį paskelbė, kad spaudžiama šios buvusios sovietinės respublikos valdžios pabėgo iš šalies.

​Tinklaraštininkė iš Uzbekistano, po vieno žurnalisto protesto žygio aprašymo laikyta psichiatrijos ligoninėje, pirmadienį paskelbė, kad spaudžiama šios buvusios sovietinės respublikos valdžios pabėgo iš šalies. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Tinklaraštininkė iš Uzbekistano, po vieno žurnalisto protesto žygio aprašymo laikyta psichiatrijos ligoninėje, pirmadienį paskelbė, kad spaudžiama šios buvusios sovietinės respublikos valdžios pabėgo iš šalies. <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimondas Čiuplys

Jan 20, 2020, 3:55 PM

Pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ Nafosat Ološkurova parašė, kad išvykimas iš šalies yra „būtina priemonė“ ir kad valdžia bandė vėl uždaryti ją į psichiatrijos ligoninę.

„Manau, kad tinklaraštininkai negali laisvai vykdyti savo veiklos“, – rašė ji ir taip pat padėkojo JAV ambasadai, savo advokatui ir vienai vietos teisių gynimo grupei, padėjusiems išvykti iš Uzbekistano.

Uzbekistaną nuo 2016 metų valdantis prezidentas Šavkatas Mirzijojevas 33 mln. gyventojų, daugiausia musulmonų, turinčią savo šalį vaizdavo kaip atsiveriančią išoriniam pasauliui po beveik tris dešimtmečius trukusio ankstesnio prezidento Islamo Karimovo griežto valdymo.

N. Ološkurova buvo sulaikyta rugsėjo mėnesį, kai nufilmavo žurnalisto iš šalies šiaurės vakaruose esančio Chorezmo regiono žygį į sostinę Taškentą apskųsti jam pateiktų kaltinimų.

Policijai demonstraciją išvaikius N. Ološkurovai už smulkų chuliganizmą ir griežtų įstatymų dėl viešų susibūrimų pažeidimą buvo skirta administracinio arešto parų.

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ paskelbė, kad paskui N. Ološkurova buvo uždaryta į psichiatrijos ligoninę Urganče Vakarų Uzbekistane, kur jai „be jos sutikimo buvo taikomas gydymas“.

Gruodžio pabaigoje N. Ološkurova buvo išleista, bet jos byla privertė nuogąstauti, kad Uzbekistanas, skelbiantis apie vykdomas reformas, grįžta prie senųjų metodų. Bylą smerkė teisių gynimo organizacijos.

Valstybės vadovaujamos pastangos riboti priverstinį darbą medvilnės auginimo sektoriuje ir reformos turizmui bei investicijoms skatinti pernai padėjo Uzbekistanui tapti žurnalo „The Economist“ „Metų šalimi“.

Tačiau N. Ološkurovos byla yra viena iš kelių, privertusių sunerimti teisių gynimo grupes.

Gruodžio mėnesį daug dėmesio sulaukė byla, kurioje į pensiją išėjęs diplomatas Kadyras Jusupovas dėl kaltinimų šnipinėjus buvo nuteistas pusšeštų metų kalėti.

Nors Š. Mirzijojevas buvo giriamas už I. Karimovo daugelio autoritariškų ekscesų panaikinimą, pirmiems jo valdymo metu parlamento rinkimams gruodžio mėnesį trūko opozicinių partijų ir pagarbos pagrindinėms teisėms, sako tarptautiniai stebėtojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.