Milijardas išgaravo: Rusijos loterijos organizatoriai kaltinami sukčiavimu

2020-ųjų pradžia Rusijoje buvo paženklinta įspūdingu laimėjimu visoje šalyje rengiamoje loterijoje „Russkoje loto“. Pagrindinį prizą – 1 milijardą rublių (apie 15 mln. eurų) – laimėjo Pamaskvėje, Odincovo rajone gyvenanti pensininkė Nadežda Bartoš.

Naujametės loterijos, kurios didysis prizas buvo milijardas rublių (apie 14,5 mln. eurų), šiais metais laukė visa Rusija.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Naujametės loterijos, kurios didysis prizas buvo milijardas rublių (apie 14,5 mln. eurų), šiais metais laukė visa Rusija.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Naujametės loterijos, kurios didysis prizas buvo milijardas rublių (apie 14,5 mln. eurų), šiais metais laukė visa Rusija.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Naujametės loterijos, kurios didysis prizas buvo milijardas rublių (apie 14,5 mln. eurų), šiais metais laukė visa Rusija.<br>TASS/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

specialiai lrytas.lt, Maskva

Jan 22, 2020, 1:13 PM

Loterijos rengėjai tuoj pat visai šaliai papasakojo tikrą Kalėdų pasaką. Pirma, laimingas bilietas pasirodė esąs dukters dovana – ir ne Naujųjų metų proga, o N.Bartoš gimimo dienai.

Antra, jis pirktas gerokai prieš loterijos tiražą – 2019-ųjų gruodžio 13-ąją: pensininkės duktė paprastoje parduotuvėje, iki jos uždarymo likus kelioms minutėms, nusipirko net tris bilietus.

Trečia, šiuo bilietus dukrelė nusivežė namo ir tik paskui papasakojo mamai apie užgriuvusią laimę. Po to milijardierė pareiškė: ji kartu su savo vyru skirs laimėtą turtą labdarai, šeimos verslo plėtrai ir taip pat – malonioms dovanoms. Laimėjimui atminti asmeniškai sau N.Bartoš nori nusipirkti papuošalą.

O paskui pakankamai daug Rusijos gyventojų, nepatikėjusių šia legenda, ir jiems pritariantys žurnalistai pradėjo tyrimą. Jie rado galybę nesutapimų. Pavyzdžiui, paaiškėjo, kad milijardą laimėjusi laimingoji dar iki to buvo mažiausiai rublinė multimilijonierė – įkūrėja prekybos namų „Caro eršketas“, kurie užsiima prekyba labai nepigia žuvimi ir ikrais.

O laimėtojos sūnus valdo stambų žuvininkystės ūkį Tverės srityje. Ir, žurnalistų manymu, šeima turi tam tikrą ryšį su naujametės loterijos rengėjais. Arba turi bent jau N.Bartoš vyras.

Visi šie faktai pasirodė keliuose portaluose. Internete pasirodė spėjimų, kad „reikalas nešvarus“ – nebūna, kad taip sutaptų keletas „atsitiktinumų“.

Kilus triukšmui loterijos rengėjai nusiuntė laikraščiui „Izvestija“ pranešimą: „Stoloto“ neigia informaciją, kad loterijos „Russkoje loto“ naujametis žaidimas surengtas nesąžiningai, o taip pat neigia, kad juos su laimėtoja N.Bartoš siejo kokie nors ryšiai iki „Russkoje loto“ 1316-ojo tiražo. Visi kaltinimai yra akivaizdus šmeižtas. Kompanija ruošia kreipimąsi į teisėsaugos organus, kad apgintų dalykinę reputaciją“.

Bet kreipimaisi dar tik rašomi, o Rusijos žiniasklaidoje jau pasirodė informacijos apie „Stoloto“ sistemą, kuri kelia daug papildomų klausimų.

Pernai „Russkoje loto“ sukako 25 metai. O nuo 2014-ųjų šios loterijos savininkė – kompanija „Stoloto“ – tapo monopoliste: Rusijos vicepremjero Igorio Šuvalovo iniciatyva, Vyriausybė uždraudė šalyje visas privačias loterijas.

Buvo tikimasi, kad sistema taps skaidri, žaidėjus liausis apgaudinėti su laimėjimais, o į biudžetą paplūs papildomos lėšos palaikyti 2014-ųjų Sočio olimpiadai sukurtai infrastruktūrai.

Nuo to laiko už loterijų rengimą atsako dvi ministerijos – Finansų ir Sporto. Kiekviena turi savo privatų operatorių, kuris atsako už patį lošimo procesą – būgne suka kamuoliukus ir panašiai.

Finansų ministerijai pavaldi bendrovė „Sportloto“, Sporto ministerijai – uždaroji akcinė bendrovė „Valstybinės sporto loterijos“. O visų bilietų platinimu ir pardavimu užsiima kompanija „Stoloto“. Jos generalinis direktorius nuo 2019 m. kovo 21 d. yra Antonas Šapiro, įkūręs uždarąją akcinę bendrovę „Lotoklub“, likviduotą 2018-ųjų pradžioje.

Bet svarbiausia: leidusi monopolizuoti šį verslą valstybė pati gauna kapeikas. Taip teigia lošimų verslo ekspertas Dmitrijus Slobodkinas ir pateikia pavyzdį: „Camelot“ – Didžiosios Britanijos valstybinė loterija – į šalies biudžetą įneša 37 proc., o atlygis operatoriui sudaro tik 1 proc. Tuo tarpu Rusijoje maždaug 45 proc. gauna privatus loterijos operatorius ir vos 5 proc. tenka sportinių objektų statyboms, dėl ko kurių viskas lyg ir buvo sumanyta.

Tuo pat metu Rusijoje tai absoliučiai neskaidrus verslas. Jokiose viešose ataskaitose nefigūruoja išlaidos: kiek skiriama reklamai, kiek platinimui ir taip toliau.

Dabar viešumoje jau pasirodė tiesioginių kaltinimų šio verslo organizatoriams dėl sukčiavimo: pavyzdžiui, bilietai su didžiausiais laimėjimais išplatinami tarp susijusių asmenų.

Po Naujamečio tiražo daugybė Rusijos gyventojų kreipėsi į Federalinę mokesčių tarnybą su pareiškimais, kad visoje „Stoloto“ sistemoje būtų atlikti patikrinimai. Atsakymo iš pareigūnų kol kas nesulaukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.