Salvadore į parlamento rūmus pasiųsta kariuomenė ir policija

Salvadore ginkluoti kariai ir policininkai sekmadienį įžengė į parlamentą, prezidentui pareikalavus, kad įstatymų leidėjai pritartų 109 mln. JAV dolerių (99,4 mln. eurų) paskolai, siekiant geriau aprūpinti kariuomenę ir policiją kovai su nusikalstamomis gaujomis.

 Salvadore ginkluoti kariai ir policininkai sekmadienį įžengė į parlamentą, prezidentui pareikalavus, kad įstatymų leidėjai pritartų 109 mln. JAV dolerių (99,4 mln. eurų) paskolai, siekiant geriau aprūpinti kariuomenę ir policiją kovai su nusikalstamomis gaujomis.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Salvadore ginkluoti kariai ir policininkai sekmadienį įžengė į parlamentą, prezidentui pareikalavus, kad įstatymų leidėjai pritartų 109 mln. JAV dolerių (99,4 mln. eurų) paskolai, siekiant geriau aprūpinti kariuomenę ir policiją kovai su nusikalstamomis gaujomis.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2020, 12:36 PM

Prezidentas Nayibas Bukele savaitgalį sušaukė nepaprastąjį parlamento posėdį ir paprašė patvirtinti paskolą, prieš kurią nusistatę daugelis įstatymų leidėjų šalyje, esančioje tarp valstybių, kuriose nužudoma daugiausiai žmonių.

Prieš atvykstant valstybės vadovui automatais ginkluoti policininkai ir kariai, dėvintys taktinę aprangą, įžengė į parlamento salę ir ėjo sargybą. Tokių incidentų Salvadore nebuvo nuo pat šalies pilietinio karo pabaigos 1992-aisiais.

„Jeigu šitie netikėliai [parlamentarai] šią savaitę nepatvirtins Teritorijų kontrolės plano, paraginsime juos surengti kitą posėdį ateinantį sekmadienį“, – N. Bukele sakė savo šalininkams prie parlamento rūmų.

Pernai birželį į valdžią atėjęs N. Bukele žadėjo kovoti su gaujų smurtu ir ketina panaudoti skolintas lėšas, kad geriau aprūpintų kariuomenę ir policiją, bet įstatymų leidėjai atsisakė surengti savaitgalį papildomą posėdį šiam klausimui aptarti.

Prezidentas taip pat paragino savo šalininkus susirinkti prie parlamento ir padėti spausti politikus.

„Kai pareigūnai laužo konstitucinę tvarką, Salvadoro žmonės turi teisę sukilti, kad pašalintų šiuos pareigūnus“, – pareiškė jis.

Sprendimas pasiųsti kariuomenę ir policiją į parlamentą išprovokavo susirūpinusius balsus iš užsienio.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ per „Twitter“ paskelbtoje žinutėje sakoma, kad kariuomenės buvimas „gali žymėti institucijoms ir žmogaus teisėms pavojingo kelio pradžią šioje šalyje“.

Europos Sąjunga irgi išsakė „didelį susirūpinimą“ dėl „konfrontacijos tarp Salvadoro valdžios institucijų.

Salvadoras yra viena pavojingiausių valstybių pasaulyje, neskaitant šalių, apimtų ginkluotų konfliktų. Praeitais metais šioje Lotynų Amerikos šalyje 100 tūkst. gyventojų teko vidutiniškai 35,6 žmogžudystės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.