Tarp Romos popiežių – nemaloni trintis: Benediktui XVI sunku likti Pranciškaus šešėlyje

Šią savaitę sukako septyneri metai nuo tada, kai Benediktas XVI netikėtai atsistatydino iš pareigų dėl prastos sveikatos. Tačiau popiežiui emeritui iki šiol sunku išlikti savo įpėdinio argentiniečio Pranciškaus šešėlyje.

Popiežius Pranciškus ir popiežius emeritas Benediktas XVI (dešinėje) bendravo nuolatos, tačiau akivaizdūs jųdviejų nesutarimai išryškėjo visai neseniai.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Popiežius Pranciškus ir popiežius emeritas Benediktas XVI (dešinėje) bendravo nuolatos, tačiau akivaizdūs jųdviejų nesutarimai išryškėjo visai neseniai.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Kai kurie tradicinių pažiūrų katalikai iš Šventojo Sosto pasitraukusį Benediktą XVI laiko tikruoju popiežiumi. Pranciškus jų akyse – neteisėtas dvasinis tėvas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kai kurie tradicinių pažiūrų katalikai iš Šventojo Sosto pasitraukusį Benediktą XVI laiko tikruoju popiežiumi. Pranciškus jų akyse – neteisėtas dvasinis tėvas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Popiežius Pranciškus ir popiežius emeritas Benediktas XVI (dešinėje) bendravo nuolatos, tačiau akivaizdūs jųdviejų nesutarimai išryškėjo visai neseniai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus ir popiežius emeritas Benediktas XVI (dešinėje) bendravo nuolatos, tačiau akivaizdūs jųdviejų nesutarimai išryškėjo visai neseniai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus ir popiežius emeritas Benediktas XVI (dešinėje) bendravo nuolatos, tačiau akivaizdūs jųdviejų nesutarimai išryškėjo visai neseniai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Popiežius Pranciškus ir popiežius emeritas Benediktas XVI (dešinėje) bendravo nuolatos, tačiau akivaizdūs jųdviejų nesutarimai išryškėjo visai neseniai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 13, 2020, 11:46 AM

2013 metų vasario 11 dieną, būdamas 85 metų, intelektualas Josephas Ratzingeris iš Vokietijos nustebusiems kardinolams lotyniškai pranešė, kad popiežiumi daugiau nebebus. Tai pirmas toks atsistatydinimas per pastaruosius 700 metų.

Jo įpėdiniu tapo Jorge Mario Bergoglio – popiežius Pranciškus. Jis – pirmasis argentinietis popiežius ir pirmasis ne europietis Katalikų bažnyčios vadovas po 1200 metų pertraukos.

Mažiausioje pasaulio valstybėje vykęs bendradarbiavimas tarp 265-ojo popiežiaus emerito ir 266-ojo popiežiaus Pranciškaus penkerius metus išliko užkulisiuose.

Tačiau popiežiui emeritui Benediktui XVI ir toliau rašant apie didžiąsias bei svarbiausias Bažnyčios temas, tarp abiejų dvasininkų atsirado trintis, ypač jiems kalbant apie kunigų santuoką.

Ginčijasi dėl celibato

Spalio mėnesį Amazonės vyskupai rekomendavo, kad vedusiems vietiniams vyrams būtų galima tapti kunigais.

Kai kurie teigia, kad ši išimtis išspręstų kunigų trūkumo atokiose Amazonės vietose problemą.

Vatikanas tikina, kad Pranciškus šiuo klausimu buvo apsisprendęs jau gruodžio mėnesį, dar prieš pasirodant knygai, kurioje ginamas kunigų celibatas.

Šią knygą pasirašė Benediktas XVI ir Gvinėjos kardinolas Robertas Sarahas, garsėjantis itin konservatyviomis pažiūromis.

Kai kurie Vatikano reikalų apžvalgininkai teigia, kad popiežių Pranciškų suerzino ši publikacija, kuri sukėlė sumaištį, po to, kai knygos ištraukos pasirodė laikraštyje „Le Figaro“.

Pasitelkdamas savo privatų sekretorių arkivyskupą Georgą Gaensweiną kaip atstovą Benediktas XVI bandė atsiriboti nuo leidinio.

Jis aiškino, kad niekada nepatvirtino projekto, kurio bendraautoris buvo.

Tačiau žala jau buvo padaryta – buvęs popiežius jau prabilo apie kunigų celibatą apie tai nespėjus išdėstyti nuomonės popiežiui Pranciškui.

Todėl vakar, kai Pranciškus oficialiai išsakė savo nuomonę dėl kunigų celibato panaikinimo Amazonės regione, buvo justi, kad pontifikas bando sumažinti trintį tarp konservatyvių pažiūrų ir liberalių dvasininkų.

Vakar išleistame dokumente „Querida Amazonia“ (Mylima Amazonija, – liet.) pontifikas apie pokyčius Bažnyčioje beveik neužsiminė, tačiau atmetė galimybę ne kunigams teikti svarbius sakramentus, kaip Eucharistiją, ir klausyti išpažinčių.

Manoma, kad taip Pranciškus nusprendė nuraminti dvasininkus, kurie jo popiežiškąją tarnystę laiko pernelyg liberalia.

Požiūriai išsiskyrė ir anksčiau

Benediktas XVI sukėlė sąmyšį ir 2019 m. balandžio mėnesį, kai dėl kunigų pedofilijos apkaltino 7-ojo dešimtmečio seksualinę revoliuciją ir Dievo bei religijos trūkumą šiuolaikinėje visuomenėje.

Tuo metu Pranciškus kaltino pačią Bažnyčią ir „klerikalizmą“ bei tai, kaip kunigų viršenybė privertė dvasininkiją nutolti nuo tikinčiųjų.

G.Gaensweinas, kuris turėdavo organizuoti Pranciškaus audiencijas, po knygos išleidimo nebebuvo matomas šalia dabartinio popiežiaus. Panašu, kad prelatas buvo nušalintas ir pakviestas daugiau laiko praleisti kartu su popiežiumi emeritu.

Bavarijos televizijos dokumentinis filmas sausio mėnesį atskleidė, kad Benediktas XVI dar labiau nusilpęs.

Dabar jis juda daugiausia neįgaliojo vežimėliu ir kalba prislopintu balsu, be to, daugiau nebelaiko mišių savo vienuolyne Vatikano sode, kuris išpuoštas šeimos nuotraukomis ir suvenyrais iš Bavarijos.

Buvęs popiežius, kuris sau suteikė popiežiaus emerito statusą, dabar vienuolio sandalus iškeitė į raudonąsias šlepetes, kurias nešiojo praeityje. Vis dėlto tarp Vatikano sienų jis ir toliau vilki baltą sutaną.

„Jam vaikštant galima pastebėti, kad jo jėgos nusilpusios“, – dokumentiniame filme cituojamas G.Gaensweinas, su Benediktu XVI gyvenantis tame pačiame vienuolyne.

Stengiasi malšinti sąmyšį

Prieš trejus metus G.Gaensweinas aiškino, kad „šiuo metu nėra dviejų popiežių, tačiau dvasininkija yra de facto išplėsta ir turi vieną aktyvų ir vieną apmąstymams skirtą narį“.

Tokie pareiškimai Vatikane pakurstė tradicionalistinę Vatikano dalį, kuri Pranciškų laiko neteisėtu popiežiumi ir visus Benedikto XVI raštus interpretuoja kaip kritiką jo įpėdiniui.

Tačiau praėjusią savaitę antras pagal svarbą žmogus Vatikane kardinolas Pietro Parolinas nusprendė numalšinti sumaištį pranešdamas, kad Pranciškus – vienintelis popiežius.

„Užtenka kalbėti apie du suverenius pontifikus, nes yra tik vienas popiežius – tas, kuriam skirta visa popiežiaus valdžia. Ir tai yra Pranciškus“, – teigė P.Parolinas.

Pranciškus stengėsi ir pats panaikinti abejones 2016 metais sakydamas, kad Benediktas XVI yra „popiežius emeritas, o ne antrasis popiežius“, ir palygindamas 10 metų vyresnį dvasininką su „namuose likusiu seneliu“.

Tačiau populiarioji kultūra vis tiek dar neatsisako šios idėjos.

Režisieriaus iš Brazilijos Fernando Meirelleso filmas „Du popiežiai“ vaizduoja oratorišką kovą tarp autoritarinio popiežiaus, kurį vaidina Anthony Hopkinsas, ir būsimo popiežiaus iš Argentinos, kurį vaidina Jonathanas Pryce’as.

Pastarasis siekia išmokyti popiežių šokti tango ir mėgsta žiūrėti futbolą. Paralelė – gana akivaizdi.

Parengta pagal AFP inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.