Iranas: per apsikeitimą kaliniais paleistas vokietis

Teheranas antradienį paskelbė, kad Irane laikytas vokietis buvo paleistas per apsikeitimą kaliniais, mainais į Vokietijoje laikytą ir JAV sankcijų pažeidimu įtariamą iranietį.

​Teheranas antradienį paskelbė, kad Irane laikytas vokietis buvo paleistas per apsikeitimą kaliniais, mainais į Vokietijoje laikytą ir JAV sankcijų pažeidimu įtariamą iranietį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Teheranas antradienį paskelbė, kad Irane laikytas vokietis buvo paleistas per apsikeitimą kaliniais, mainais į Vokietijoje laikytą ir JAV sankcijų pažeidimu įtariamą iranietį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 18, 2020, 11:18 AM, atnaujinta Feb 18, 2020, 11:43 AM

„Paskelbėme, kad esame pasirengę [paleisti] šį Vokietijos pilietį... su sąlyga, kad jie [Vokietija] neišduos mūsų piliečio Amerikai“, – sakė Irano teismų sistemos atstovas Gholamhosseinas Esmaili.

„Sekmadienį... šis Irano pilietis išvyko iš Vokietijos ir atvyko į Iraną, o pirmadienį... mes paleidome Vokietijos pilietį“, – per televizijos transliuotą spaudos konferenciją sakė atstovas.

Pasak Gh. Esmaili, neįvardijamas Vokietijos pilietis „kurį laiką“ buvo sulaikytas už „fotografavimą ir filmavimą“ tam tikrose vietose neturėdamas tam leidimo, jam buvo skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Tas vokietis buvo iškeistas į iranietį Ahmadą Khalili, kuris, Irano URM tvirtinimu, Vokietijoje buvo sulaikytas „prisidengus pretekstu, kad buvo pažeistos neteisėtos ir žiaurios Jungtinių Valstijų sankcijos“.

A. Khalili buvo paleistas sekmadienio vakarą po „intensyvių diplomatinių konsultacijų“ bendradarbiaujant teismų sistemos pareigūnams ir Revoliucinės gvardijos žvalgybos tarnybai, pranešime sakė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Abbasas Mousavi.

Į Iraną jis grįžo drauge su užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu, kuris praėjusią savaitę lankėsi Miuncheno saugumo konferencijoje, pridūrė A. Mousavi.

Gruodį Teheranas paskelbė, kad yra pasiruošęs intensyvesniam apsikeitimui kaliniais su Jungtinėmis Valstijomis, kai Iranas paleido kinų kilmės amerikietį mokslininką Xiyue Wangą, už šnipinėjimą nuteistą kalėti 10 metų. Jis buvo iškeistas į Jungtinėse Valstijose kalintą iranietį mokslininką Massoudą Soleimani, įtartą sankcijų pažeidimu.

Įtampa tarp JAV ir Irano smarkiai išaugo Vašingtonui 2018 metais pasitraukus iš svarbaus susitarimo su Teheranu dėl jo branduolinės programos ir sugrąžinus skaudžias sankcijas Iranui.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.