Spektaklio apie M. Chodorkovskio gyvenimą kūrėjai atsidūrė teisme

Oligarcho gyvenimo kelią apžvelgiantis spektaklis sulaukė didelio JAV žiniasklaidos dėmesio. Nepatenkinti spektakliu buvo ne tiktai kritikai, bet ir artimiausi Michailo Chodorkovskio šeimos nariai.

JAV pastatytas spektaklis apie verslininką M.Chodorkovskį patiko ne visiems.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV pastatytas spektaklis apie verslininką M.Chodorkovskį patiko ne visiems.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV pastatytas spektaklis apie verslininką M.Chodorkovskį patiko ne visiems.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
JAV pastatytas spektaklis apie verslininką M.Chodorkovskį patiko ne visiems.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 19, 2020, 5:27 PM

Teatro spektaklis JAV sostinėje Vašingtone pirmą kartą parodytas 2019 metų pradžioje. Jame pasakojama istorija apie Rusijos verslininko šlovę ir nuopuolį.

Spektaklyje parodomi M.Chodorkovskio mėginimai užsiimti verslu griūvančioje Sovietų Sąjungoje, staigus finansinis iškilimas ir priešprieša su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Šis teatro kūrinys, parašytas Kennetho Lino ir režisuotas Jacquelyn Gay, dramatiškai vaizduoja svarbius M.Chodorkovskio gyvenimo epizodus.

Įsiutusi oligarcho žmona

„The Washington Post“ šį spektaklį pavadino „tamsiu, bet emociškai nepraturtinančiu“. Dar labiau spektaklį sukritikavo M.Chodorkovskio žmona Ina.

Ji į teismą padavė spektaklio kūrėjus K.Liną ir J.Gay, tikindama, kad spektaklis iškreipia faktus ir remia Kremliaus veiksmus.

I.Chodorkovskaja į teismą kreipėsi dar ir dėl to, kad spektaklyje ji vaizduojama kaip prostitutė ir žmogžudė.

„Šių veiksmų buvo imtasi todėl, kad siekiama atkurti gerą I.Chodorkovskajos vardą ir kovoti su šlykščia ir bjauria Rusijos valdžios propaganda“, – teigiama moters skunde.

Menininkams atstovaujanti advokatė Barbara Wahl pateikė savo komentarą apie šią situaciją.

„Visi šie kaltinimai yra tolesni M.Chodorkovskio bandymai paviešinti Rusijos prezidento blogį naudojantis nauju ginklu – eiline teatro kūryba“, – sakė advokatė B.Wahl.

Anot teisininkės, šis spektaklis yra menininkų vaizduotės vaisius, o, remiantis JAV konstitucija, nėra draudžiama dramatizuoti arba kiek ryškiau nutapyti personažus.

Kol kas nėra nustatyta konkreti data, kada vietos teisėja skelbs nuosprendį ar papildomus klausymus.

Pasibaigęs garsus skrydis

M.Chodorkovskis yra prieštaringai vertinama figūra posovietinės Rusijos istorijoje, jo karjera ir likimas buvo kontroliuojami ilgametės V.Putino valdžios.

Buvęs komunistų jaunimo organizacijos „Komsomol“ narys M.Chodorkovskis savo, kaip verslininko, kelią pradėjo importuodamas kompiuterius į Sovietų Sąjungą. Vėliau jis perėjo į bankininkystės sektorių, pradėjo domėtis ir pirkti nepelningas naftos įmones.

„Jukos“ tapo didžiausia Rusijos naftos kompanija XX a. paskutinio dešimtmečio pabaigoje, o ją nusipirkęs M.Chodorkovskis – turtingiausiu šalies žmogumi.

Netrukus jis pradėjo konfliktuoti su šalies prezidentu V.Putinu, o 2003 metais už kaltinimus korupcija, mokesčių slėpimu ir kitais nusikaltimais buvo nuteistas kalėti.

Verslininkas iki šiol teigia, kad tokie valdžios veiksmai prieš jį buvo politiškai motyvuoti.

2013 metais Rusijos prezidento paliepimu M.Chodorkovskis buvo paleistas iš kalėjimo.

„Jukos“ kompanija bankrutavo, o jos vertingiausias dalis perėmė „Rosneft“ – kompanija, valdoma V.Putino aplinkos žmonių.

Sunkus bendražygių likimas

M.Chodorkovskis ir jo bendražygiai kaltinami planavę Neftejugansko mero Vladimiro Petuchovo nužudymą 1988 m. Būtent šiame mieste buvo sumontuoti didžiausi „Jukos“ naftos pumpavimo įrenginiai Rusijoje.

Du M.Chodorkovskio kolegos – Leonidas Nevzlinas ir Aleksejus Pičiuginas – dabar taip pat gyvena neramiai.

L.Nevzlinas šiuo metu gyvena Izraelyje, o ši valstybė atmeta Rusijos ekstradicijos prašymus, nepaisant to, kad 2008 metais jis buvo nuteistas už politiko nužudymą.

A.Pičiuginas iki gyvos galvos kalinamas viename Rusijos kalėjimų, o užsienio žmogaus teisių organizacijos jį laiko politiniu kaliniu.

Spektaklyje vaizduojama ir nužudyto Neftejugansko mero V.Petuchovo šmėkla, atkeliaujanti į M.Chodorkovskio kalėjimo kamerą, – savotiška alegorija į tai, jog verslininkas ir jo bičiuliai yra neva susitepę nekalto žmogaus krauju.

Parengta pagal „Radio Free Europe“ ir „Radio Liberty“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.