Nuo koronaviruso kinai ruošiasi gydytis sovietiniu būdu, kurį reklamavo ir pats V. Putinas

Maskvą pasiekė labai įdomi informacija. Kinijos sveikatos apsaugos ministerija SSRS sukurtą preparatą gripą gydantį vaistą oficialiai pripažino perspektyvia antivirusine priemone koronovirusui COVID-2019 gydyti. Ir šį preparatą įtraukė į nacionalinę diagnostikos ir gydymo programą.

 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>PA/Scanpix nuotr.
 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>PA/Scanpix nuotr.
 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>PA Images/Scanpix nuotr.
 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>PA Images/Scanpix nuotr.
 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Kinai nuo koronaviruso gydosi sovietiniais vaistais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

specialiai lrytas.lt, Maskva

Feb 28, 2020, 12:58 PM, atnaujinta Feb 28, 2020, 2:01 PM

Rusijos žiniasklaida nedelsiant prisiminė, jog šis vaistas tapo Rusijos farmacijos rinkos pardavimų lyderiu. Ir tai tuometės Rusijos sveikatos apsaugos ministrės Tatjanos Golikovos pastangų rezultatas.

Tada dauguma žurnalistų apkaltino ministrę korupcija. Jų teigimu, šį preparatą T.Golikova stūmė savanaudiškais tikslais. Vaisto gamintoja buvo kompanija „Farmstandart“, priklaususi Golikovų šeimos draugui Viktorui Charitoninui.

Dabar Rusijos vyriausybėje T.Golikova užima vicepremjero postą, kuriame rūpinasi ir sveikatos apsauga.

Vaistas nuo gripo, kurio veiklioji medžiaga umifenoviras, buvo sukurtas aštuntame dešimtmetyje sovietiniame farmakalogijos, toksikologijos ir chemoterapijos institute.

Šis preparatas daugelį metų buvo pardavinėjamas SSRS vaistinėse kartu su kitais gripą ir peršalimą gydančiais vaistais. Iš kitų panašios rūšies medikamentų šis vaistas neišsiskyrė veiksmingumu, kitomis savybėmis ar ypatybėmis.

Negana to, preparatas nebuvo įtrauktas į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) gripo gydymo rekomendacijas.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) neleido šio vaisto pardavinėti šalies teritorijoje. Šis vaistas turėjo tik 1974 m. išduotą sovietinį autorystės liudijimą.

Pagal jį preparatas buvo priskirtas preparatams, skirtiems profilaktikai ir A tipo gripo viruso ir aštrių respiratorinių susirgimų gydymui.

2001-aisiais jo gamintojas UAB „Masterlek“ stipriai pakėlė kainą – nuo 20 iki 120 rublių (nuo 0,28 iki 1,67 euro) ir tuomet pradėjo aktyvią reklaminę kampaniją per televiziją ir vaistinės darbuotojus.

Preparato pardavimai labai išaugo. Ir ypatingai po to, kai 2005-aisiais jis buvo įtrauktas į valstybinį minimalų vaistinės įstaigų asortimentą.

Kompaniją įsigijo verslininkas – naftininkas V.Charitoninas, rusų milijardieriaus Romano Abramovičiaus partneris.

Naujoji rusų farmacijos struktūra gavo „Farmstandart“ pavadinimą, o vaistas tapo vienu pagrindinių kompanijos produktų.

Jau 2006-aisiais preparatas tapo perkamiausiu Rusijoje. Dar po metų jo pardavimai išaugo daugiau nei 100 kartų lyginant su 2001 m.

2008 m. duomenimis, vaistas užėmė pirmą vietą pagal visų medikamentinių priemonių pardavimą Rusijoje.

Šį šuolį Rusijos žiniasklaida susiejo su T.Golikovos paskyrimu į Rusijos sveikatos apsaugos ministrės postą. Šio pasiūlymo susilaukė asmeniškai iš prezidento Vladimiro Putino.

Tuo metu T.Golikova jau buvo Rusijos vicepremjero Viktoro Christenkos žmona. Dabar jis vadovauja Eurazijos ekonominės komisijos kolegijai.

Preparatas tapo itin paklausus 2009-aisiais, kai Kinijoje kilo kiaulių gripo epidemija. Tuomet „Arbidol“ pardavimai Rusijoje siekė rekordinius 5,5 mlrd. rublių (76,5 mln. eurų)

Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino metodines kiaulių gripo gydymo ir profilaktikos rekomendacijas, kur būtent šiam vaistui buvo skiriamas pagrindinis vaidmuo.

2010 m. šį preparatą reklamavo net V.Putinas.

Skeptikai ir toliau tvirtino, kad antivirusinis vaisto poveikis tyrimais neįrodytas.

„Jis palengvina ne ligą, o pinigines“, – pavadino tuomet savo tyrimą laikraštis „Sobesednik“.

„Gandai apie dabartinę pandemiją buvo parankūs vaisto gamintojams. Šiems padėjo sveikatos apsaugos ministerija“, – pareiškė įrodomosios medicinos specialistų draugijos prezidentas, medicinos mokslų daktaras Vasilijus Vlasovas.

Bet, kaip rašė žurnalistai, vaistu buvo tiesiog užversti visi „Rosrezerv“ sandėliai. Čia Rusija saugo strategines atsargas branduolinio karo atveju.

Ekspertų nuomone, šio „vaisto“ savikaina buvo ne ką aukštesnė nei degtukų. Bet valstybė pirko vaistą iš gamintojo ne pigiau nei 200 rub. (2,78 eurų) už pakuotę.

Politologas Stanislavas Belkovskis be užuolankų apkaltino T.Golikovą korupcija.

„T.Golikovai vadovaujant, Rusijos sveikatos apsaugos ir socialinės plėtros ministeriją drebina garsūs skandalai, skleidžiantys stiprios korupcijos kvapą. Tai išvagia pusę biudžeto tomografų pirkimams regionuose.

Tai ministerija pradeda aktyvią veiklą stumdama prieš gripą nukreiptą preparatą. Šis, daugumos specialistų, visiškai nepadeda sergant gripu. Bet vaistą gamina „Farmstandart“ kompanija, kuriai vadovauja V.Charitoninas, ministrės T.Golikovos draugas ir partneris“, – teigė S.Belkovskis.

Kritinius, jei ne demaskuojamus rašinius pateikė „Novaja gazeta“, „Komsomolskaja pravda“, „Vek“, „Kommersant“, „Izvestija“, „Moskovskij komsomolec“.

T.Golikova paneigė kaltinimus dėl ryšių su kompanija „Farmstandart“.

Bet 2012 m. gegužę, po naujų prezidento rinkimų ir vyriausybės pakeitimo, T.Golikova buvo perkelta į Rusijos prezidento administraciją ir tapo V.Putino padėjėja.

Dar po metų ji tapo Rusijos Audito rūmų pirmininke. Dabar Michailo Mišustino vadovaujamoje vyriausybėje gavo socialinių klausimų vicepremjero postą.

Nedingo ir minėtasis „stebuklingas“ vaistas – dabar juo gydysis kinai. Tai pareiškė Džedziango provincijos sostinėje Hangdžou įsikūrusio universiteto kinų virusologai, vadovaujami kovos su koronaviruso komisijos nariu.

Šią naujieną vietos rinka pasitiko proveržiu. Ir tai – viena priežasčių, dėl kurios dieninė naftos kaina šoktelėjo į viršų 4 proc.

Kinijoje preparatas gaminamas nuo 2010-ųjų – keturių farmacijos kompanijų. Dar dvi gamina būtinas veiklias medžiagas.

Nuo 2019 m. preparatas įtrauktas į valstybinę privalomojo medicinos draudimo programą.

Bet Rusija nebegali iš savo išradimo uždirbti nė vieno juanio. Preparato patento apsauga baigėsi jau 2007-aisiais.

Kinijos gamyklos gamina jį kaip savo generinį vaistą.

Užtat, kaip rašo dabar Rusijos žiniasklaida, kinų praktika sugebės išspręsti amžiną ginčą dėl vaisto veiksmingumo. Juk Rusijoje preparatą kai kurie skeptikai tebelaiko niekalu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.