JAV – dar viena koronaviruso auka, pirmi viruso atvejai patvirtinti Portugalijoje, Indonezijoje

Jungtinėse Valstijose patvirtintas antrasis mirties nuo naujojo koronaviruso atvejis, sekmadienį informavo sveikatos apsaugos pareigūnai, Niujorkui pranešus apie savo pirmąjį užsikrėtimo atvejį.

JAV – dar viena koronaviruso auka: pirmi viruso atvejai patvirtinti Indonezijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV – dar viena koronaviruso auka: pirmi viruso atvejai patvirtinti Indonezijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV – dar viena koronaviruso auka: pirmi viruso atvejai patvirtinti Indonezijoje.<br>AP/Scanpix
JAV – dar viena koronaviruso auka: pirmi viruso atvejai patvirtinti Indonezijoje.<br>AP/Scanpix
JAV – dar viena koronaviruso auka: pirmi viruso atvejai patvirtinti Indonezijoje.<br>123rf nuotr.
JAV – dar viena koronaviruso auka: pirmi viruso atvejai patvirtinti Indonezijoje.<br>123rf nuotr.
JAV – dar viena koronaviruso auka: pirmi viruso atvejai patvirtinti Indonezijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV – dar viena koronaviruso auka: pirmi viruso atvejai patvirtinti Indonezijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-03-02 08:00, atnaujinta 2020-03-02 17:53

Šeštadienį miręs vyras buvo įžengęs į aštuntą dešimtį metų ir turėjo „ankstesnių sveikatos sutrikimų“, nurodė visuomenės sveikatos apsaugos departamentas Vašingtono valstijoje.

Pacientas mirė Kingo apygardoje – labiausiai apgyvendintame valstijos rajone, kur yra įsikūręs daugiau nei 700 tūkst. gyventojų turintis Siatlas.

Tai yra antrasis mirties atvejis tiek Vašingtono valstijoje, tiek Kingo apygardoje. Pasak Siatlo ir Kingo apskrities visuomenės sveikatos apsaugos pareigūno Jeffo Duchino, pirmoji auka, mirusi anksčiau šeštadienį, buvo įžengusi į šeštą dešimtį metų ir taip pat turėjo „ankstesnių sveikatos sutrikimų“.

Pirmoji auka priklausė saujelei žmonių, neturinčių jokių žinomų sąsajų su pasauliniais infekcijos židiniais, bet vis tiek užsikrėtusių virusu. Šis faktas liudija, kad patogenas dabar tikriausiai plinta bendruomenėse.

Tuo metu rytinėje JAV pakrantėje esančiame Niujorke ligą COVID-19 sukeliantis užkratas buvo diagnozuotas pirmajai pacientei.

„Pacientė – į ketvirtą dešimtį įžengusi moteris – užsikrėtė virusu keliaudama po Iraną; šiuo metu ji yra izoliuota namuose“, –  sekmadienį išplatintame pareiškime cituojamas Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo.

A. Cuomo pridūrė, kad moteris nėra „sunkios būklės“ ir kad ji „nuo pat atvykimo į Niujorką yra kontroliuojamoje aplinkoje“.

Indonezijoje patvirtinti du pirmi koronaviruso atvejai

Indonezijoje pirmadienį buvo patvirtinti du pirmi naujojo koronaviruso atvejai, pranešė sveikatos ministras.

Džakartos ligoninėje koronavirusas nustatytas 64-erių moteriai ir 31-erių jos dukrai, pranešė sveikatos ministras Terawanas Agusas Putranto.

„Šį rytą gavau tyrimų rezultatus ir jie buvo teigiami“, – sakė jis žurnalistams sostinėje.

„Abiejų jų būklė gera,.. jos neturi rimtų kvėpavimo sutrikimų“, – pridūrė ministras.

Pareigūnų teigimu, tos moterys galėjo kontaktuoti su vienu į Malaiziją grįžusiu japonu, kuriam ten buvo nustatytas koronavirusas.

Praėjusį mėnesį Indonezija sukritikavo vieną JAV tyrimą, kuriame buvo keliamas klausimas, kodėl šiame Pietryčių Azijos salyne, turinčiame daugiau kaip 260 mln. gyventojų ir palaikančiame artimus ryšius su Kinija, dar nenustatė nė vieno koronaviruso atvejo.

Pasaulio sveikatos organizacija nurodė esanti ypač sunerimusi dėl silpnesnes sveikatos sistemas turinčių šalių, kurios gali neturėti pakankamai galimybių diagnozuoti virusą.

Pirmadienį nuo naujojo koronaviruso mirusių žmonių skaičius viršijo 3 000, jo epicentre Kinijoje mirus dar dešimtims žmonių. Visame pasaulyje išaugo užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius, o JAV nuo viruso mirė antras žmogus.

PSO praneša, kad koronaviruso sukeliama liga COVID-19 yra labiausiai pavojinga vyresniems kaip 60 metų žmonėms ir asmenims, sergantiems kitomis ligomis.

Į Rusiją sugrįžusiam vyrui diagnozuotas koronavirusas

Vienam Rusijos piliečiui, neseniai sugrįžusiam į savo šalį iš Italijos, pirmadienį buvo diagnozuotas naujasis koronavirusas, praneša su šio viruso sukeliama liga kovojanti darbo grupė.

„Kovo 2 dieną Rusijos Federacijos piliečiui patvirtintas susirgimo nauja koronavirusine infekcija COVID-19 atvejis“, – nurodoma institucijos pranešime.

„Remiantis epidemiologiniu tyrimu, nustatyta, kad jaunuolis susirgo 2020 metų vasario 2 dieną atostogaudamas Italijoje“, – priduriama jame.

Pasak pranešimo, „patenkinamos“ būklės pacientas šiuo metu yra izoliuotas infekcinėje ligoninėje.

Portugalijoje nustatytas pirmasis atvejis

Portugalijoje pirmadienį patvirtintas pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis – infekcija diagnozuota 60 metų vyrui, sugrįžusiam iš šios ligos didžiausiu židiniu Europoje tapusios šiaurės Italijos.  

Šiuo metu taip pat laukiama dar vieno 33 metų vyro, kuris dėl pasireiškusių koronaviruso simptomų buvo hospitalizuotas, galutinių tyrimų rezultatų.

Pirminiai tyrimai parodė, kad jis gali būti užsikrėtęs koronaviruso infekcija. Šis asmuo sugrįžo iš rytų Ispanijos, kur nustatyti keli naujo viruso atvejai. 

Portugalijos vyriausybė nurodė, kad bus griežčiau tikrinami iš Italijos atvykstantys asmenys. Analogiškos kontrolės priemonės jau taikomos žmonėms, atvykstantiems iš Kinijos.  

Pirmadienio duomenimis, visame pasaulyje užregistruoti daugiau kaip 89 tūkst. koronaviruso atvejų. Ši liga jau išplito į 68 valstybes ir pasiglemžė per 3 tūkst. gyvybių.      

Epidemija prasidėjo pernai gruodį Kinijos vidurio regiono mieste Uhane.

Prancūzijoje nuo viruso mirė keturi žmonės

Prancūzijos šiauriniame Uazos departamente mirus dviem naujuoju koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms, bendras viruso aukų skaičius šalyje pirmadienį padidėjo iki keturių.

„Naujausiais mano turimais duomenimis, Kompjenės ligoninėje mirė dar du žmonės“, – prancūzų laikraščiui „Le Parisien“ sakė Kompjenės meras Philippe'as Marini.

Anksčiau Prancūzijoje buvo pranešta apie du mirties nuo koronaviruso atvejus.

Šiuo metu šalyje patvirtinta mažiausiai 130 užsikrėtimo naujuoju virusu atvejų. Sudėtingiausia epidemiologinė padėtis klostosi Uazos departamente, kur užregistruoti mažiausiai 49 užsikrėtimo atvejai.

Egipte užfiksuotas antras atvejis

Egiptas pirmadienį pranešė apie antrą užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį, užregistruotą praėjus daugiau kaip dviem savaitėms po pranešimo apie pirmą visoje Afrikoje patvirtintą infekcijos atvejį.

Sergančiam užsieniečiui pasireiškia „nestiprūs simptomai“, jis karantinuotas, sakoma bendrame Egipto ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pranešime.

Žmonėms, turėjusiems kontaktų su šiuo pacientu, atliekami medicininiai testai, priduriama jame.

Apie pirmą patvirtintą užsikrėtimo atvejį Egiptas paskelbė vasario 14 dieną. Šis pacientas, Kinijos pilietis, pasveiko ir praėjusią savaitę buvo išleistas iš ligoninės, sakoma pranešime.

Kairas bendradarbiauja su prancūzų ir kanadiečių pareigūnais, paskelbusiais apie septynis patvirtintus užsikrėtimo atvejus, susijusius su keliautojais iš Egipto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.