A. Dudos patikėtinės stebina visą Lenkiją ir stabdo pasiruošimą rinkimams

Prezidentą Andrzejų Dudą pastaruoju metu lydi keistos fatališkos nesėkmės, kurios gali sutrukdyti jam laimėti gegužės 10-ąją vyksiančius naujus Lenkijos prezidento rinkimus ir valdyti šalį antrą kadenciją.

Dabartinis Lenkijos prezidentas A.Duda siekia perrinkimo šių metų gegužę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Dabartinis Lenkijos prezidentas A.Duda siekia perrinkimo šių metų gegužę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Mar 3, 2020, 9:07 AM, atnaujinta Apr 16, 2020, 9:42 AM

Prieš dvi savaites visą šalį šokiravo ir papiktino Seimo narės Joanos Lichockos, turėjusios tapti viena A.Dudos rinkiminio štabo vadovų, Seime opozicijai parodytas iškeltas vidurinis pirštas.

J.Lichocka po tokio poelgio buvo išprašyta iš A.Dudos štabo, tačiau šią savaitę į skandalą įsivėlė ir minėto štabo pirmininkė, advokatė Jolanta Turczynowicz-Kierylo.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ atskleidė, kad prieš dvejus metus, 2018 metų lapkričio 2 dienos naktį advokatė įkando Milianuveko miestelio gyventojui Krzystofui Umiastowskiui.

Pastarasis pusę dviejų nakties pastebėjo, kad viena moteris kartu su dviem vyriškiais privačių namų rajone į pašto dėžutės mėto vieno kandidato rinkimų skrajutes.

Kadangi dėl kitą dieną vykusių savivaldos rinkimų buvo draudžiama bet kokia agitacija, K.Umiastowskis paskambino į policiją, kad ji atvyktų sulaikyti pažeidėjų. Vyriškis po to išėjo į gatvę ir minėtai trijulei pareiškė, kad tuoj atvyks policija ir kad jie palauktų.

Tokius žodžius išgirdęs vienas vaikinas, kuprinėje nešęs rinkimų lankstinukus, pasileido bėgti.

Kad nepaspruktų moteris ir kitas jaunuolis, K.Umiastowskis abu juos ėmė laikyti už sprando.

Pasirodžius policijos automobiliui advokatė ėmė garsiai šaukti, kad ją užpuolė, ir įkando K.Umiastowskiui į ranką.

J.Turczynowicz-Kierylo policininkams pareiškė, kad kartu su savo šešiolikamečiu sūnumi ir dviem šuniukais ramiai vaikščiojo, kai pribėgęs K.Umiastowskis ją užpuolė.

Policininkams paklausus, iš kur sūnaus kišenėje yra rinkimų lankstinukas, raginantis balsuoti už valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) atstovą, advokatė pareiškė, kad vaikinas jį rado ant šaligatvio ir pasiėmė.

Policininkams per sulaikymą nesiskundusi kitą dieną advokatė parašė pareiškimą, kad K.Umiastowskis ją smaugė, todėl gindama save ir sūnų įkando jam į ranką.

Prokuratūra atsisakė kelti bylą motyvuodama, kad kitų liudininkų nėra, o abu konflikto dalyviai pateikė visiškai skirtingas įvykio versijas.

Rastos agitacinės skrajutės ir K.Umiastowskio tvirtinimas, kad, norėdamas apiplėšti, nebūtų kvietęs policijos, nebuvo pripažinti kaip advokatės nusikaltimo įrodymas.

Į dienraščio „Gazeta Wyborcza“ straipsnį apie įtarimus dėl neleistinos rinkimų agitacijos J.Turczynowicz-Kierylo sureagavo labai nervingai, apkaltino dienraštį skleidžiant melą.

Vis dėlto laikraštis paviešino K.Umiastowskio išsaugotą telefono pokalbio dėl policijos iškvietimo įrašą.

Taip pat vieno iš policininkų patvirtinimą, kad advokatė per sulaikymą nesakė, jog buvo smaugiama, o apie tai prakalbo jau tiktai kitą dieną.

Žiniasklaidos teigimu, TTP politikai rimtai sunerimę dėl šių skandalų, kurie gali sutrukdyti laimėti jų remiamam A.Dudai.

Juolab kad A.Duda nėra labai populiarus: jam priekaištaujama, kad netesėjo dalies rinkimų pažadų ir gynė ne visos tautos, bet valdančiosios TTP interesus.

Apžvalgininkai prognozuoja, kad A.Duda pirmajame rinkimų ture gerokai aplenks opozicijos kandidatus, tačiau per antrąjį turą opozicija esą vieningai balsuos už vieną saviškių ir gali laimėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.