JT pateiktas skundas dėl Burundžio baudžiamųjų priemonių prieš teisininkus

Jungtinių Tautų teisių institucijai buvo paduotas skundas prieš Burundį dėl baudžiamųjų priemonių prieš teisininkus ir aktyvistus, bendradarbiavusius rengiant JT ataskaitą apie žmogaus teisių padėtį šalyje.

​Jungtinių Tautų teisių institucijai buvo paduotas skundas prieš Burundį dėl baudžiamųjų priemonių prieš teisininkus ir aktyvistus, bendradarbiavusius rengiant JT ataskaitą apie žmogaus teisių padėtį šalyje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
​Jungtinių Tautų teisių institucijai buvo paduotas skundas prieš Burundį dėl baudžiamųjų priemonių prieš teisininkus ir aktyvistus, bendradarbiavusius rengiant JT ataskaitą apie žmogaus teisių padėtį šalyje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2020, 11:16 AM

Tarptautinė žmogaus teisių tarnyba (ISHR) pateikė skundą Jungtinių Tautų komitetui prieš kankinimą (CAT), kuriame rašoma, kad Burundžio valdžios sprendimas atimti teisę verstis advokato praktika iš keturių teisininkų yra baudžiamoji priemonė už jų dalyvavimą rengiant 2016 metų ataskaitą apie teisių padėtį šalyje.

ISHR skunde rašoma, kad keturi teisininkai – Dieudonne'as Bashirahishize, Armelas Niyongere, Vitalas Nshimirimana ir Lambert'as Nigarura – „sulaukė Burundžio teismų sankcijų be sąžiningo teismo proceso ir remiantis kaltinimais be jokių teisinių įrodymų“.

Tai įvyko, „kai jie viešai išsakė susirūpinimą ir suteikė CAT informacijos apie Burundyje vyriausybės vykdomus žmogaus teisių pažeidimus“, rašoma skunde.

Teisininkai buvo nubausti po tai, kad padėjo CAT parengti ataskaitą apie žmogaus teisių padėtį Burundyje. CAT periodiškai vertina padėtį 156 valstybėse, ratifikavusiose Tarptautinę konvenciją prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą.

Teisininkai rinko medžiagą apie kankinimo, priverstinio dingimo ir nesankcionuoto sulaikymo atvejus, be kita ko, ir per 2015 metais vykusius didžiulio masto politinius protestus prieš Burundžio prezidentą Pierre'ą Nkurunzizos, per kuriuos žuvo 1 200 žmonių, o 400 tūkst. buvo priversti palikti savo namus, rašoma skunde.

2016 metais per specialų svarstymą Burundžio delegacija paliko salę, pasipiktinusi nevyriausybinių organizacijų pateikta ataskaita.

Pasak ISHR, D. Bashirahishize, A. Niyongere ir V. Nshimirimana neteko teisės verstis advokato praktika, o P. Nigarura buvo suspenduotas vieneriems metams ir jam penkerius metus buvo uždrausta dalyvauti Avoktų asociacijos vykdomojo komiteto veikloje. ISHR tai pavadino vadovėliniu baudžiamųjų priemonių pavyzdžiu.

„Be to, nukentėjusieji ir jų artimieji sulaukė grasinimų, iš jų buvo savavališkai konfiskuotas asmeninis ir nekilnojamasis turtas, todėl jie buvo priversti palikti Burundį“, – rašoma nevyriausybinės organizacijos išplatintame pareiškime.

Skunde tvirtinama, kad Burundis pažeidė tarptautinės konvencijos prieš kankinimą 13-ąjį straipsnį, reikalaujantį, kad „kankinimų patyrę asmenys būtų apsaugoti nuo netinkamo elgesio su jais ar bauginimo dėl jų skundo arba parodymų CAT“.

CAT sudaro 10 nepriklausomų ekspertų, teikiančių pastabas ir pasiūlymus. Visgi jie neturi galių priversti valstybes vykdyti jų nutarimus, o galutiniam sprendimui priimti dažnai prireikia ne vienų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.