Pekinas suteikė pavadinimus saloms ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje

Savo teritorines pretenzijas demonstruojanti Kinija antradienį gynė sprendimą suteikti pavadinimus 80-čiai salų ir kitų geografinių objektų Pietų Kinijos jūroje, kuris tikriausiai papiktins kaimynines šalis.

​Savo teritorines pretenzijas demonstruojanti Kinija antradienį gynė sprendimą suteikti pavadinimus 80-čiai salų ir kitų geografinių objektų Pietų Kinijos jūroje, kuris tikriausiai papiktins kaimynines šalis.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
​Savo teritorines pretenzijas demonstruojanti Kinija antradienį gynė sprendimą suteikti pavadinimus 80-čiai salų ir kitų geografinių objektų Pietų Kinijos jūroje, kuris tikriausiai papiktins kaimynines šalis.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2020, 4:47 PM, atnaujinta Apr 21, 2020, 4:48 PM

Gamtinių išteklių ministerijos ir Civilinių reikalų ministerijos bendras sekmadienio pranešimas apie suteiktus pavadinimus pasirodė kitą dieną po to, kai Kinija nustatė naujus administracinius rajonus ginčijamoms Spratlio ir Paraselio salų grandinėms.

Pranešime buvo pateikti 80 salų, rifų, povandeninių kalnų, seklumų ir gūbrių kiniški pavadinimai ir koordinatės. 55 iš šių geografinių objektų yra po vandeniu.

Praėjusį kartą Kinija tokį sąrašą paskelbė 1983 metais, kai suteikė pavadinimus 287 geografiniams objektams šiame ginčijamame vandens kelyje.

Pekinas ne kartą deklaravo savo valdžią šioje jūroje, nepaisydamas Vietnamo, Taivano, Malaizijos ir kitų valstybių pretenzijų.

„Jokia valstybė negali deklaruoti savo valdžios povandeniniams objektams, nebent jie būtų ne toliau kaip 12 jūrmylių nuo sausumos. Taigi, ar Kinija to nežino, ar tyčia bando panaikinti tarptautinę teisę?“ – sakė Billas Haytonas iš britų strateginių studijų centro „Chatham House“.

„Kinija yra ratifikavusi Jungtinių Tautų jūrų teisės konvenciją (UNCLOS), kurioje labai aiškiai kalbama apie tai, ką valstybės gali ir ko negali skelbti [savo] teritorija. Vis dėlto Kinija, kaip atrodo, prieštarauja UNCLOS deklaruodama savo valdžią labai toli esančiose vietose“, – sakė jis.

Pastaraisiais metais Pekinas intensyvino savo teritorines pretenzijas Pietų Kinijos jūroje, statydamas ten dirbtines salas, dislokuodamas dideles pajėgas ir paversdamas jūrą geopolitinės įtampos „karštuoju tašku“.

Kinija papiktino Vietnamą savaitgalį paskelbusi, kad Paraselio ir Spratlio salos, Džongšos salos ir jų aplinkiniai vandenys bus administruojami kaip du nauji 2012 metais netoliese esančioje Miškingojoje saloje įkurto Sanšos miesto rajonai.

Vietnamas pareiškė, kad šiuo žingsniu buvo „rimtai pažeistas“ jo teritorinis suverenumas šiame rajone.

Atsakydama į tai Kinijos užsienio reikalų ministerija antradienį pareiškė, kad Spratlio ir Paraselio salos yra jos „įgimtos teritorijos“, o Vietnamo pareiškimai yra „nelegalūs“.

Anksčiau šį mėnesį Vietnamas pateikė oficialų skundą Kinijai ir JT, teigdamas, kad Pekinas neteisėtai nuskandino žvejybinį tralerį netoli Paraselio salų. Per incidentą žuvo aštuoni laive buvę žmonės.

Dėl to Jungtinės Valstijos perspėjo Kiniją nesinaudoti koronaviruso pandemija įsitvirtinimui Pietų Kinijos jūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.