Rusijoje sulaikytas žmogžudysčių organizavimu įtariamas verslininkas ir politikas A. Bykovas

Įtakingas Rusijos verslininkas ir politikas Anatolijus Bykovas sulaikytas per saugumo specialiųjų pajėgų operaciją Sibiro mieste Krasnojarske, įtariant užsakomųjų žmogžudysčių organizavimu, ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi neįvardytu šaltiniu.

Įtakingas Rusijos verslininkas ir politikas Anatolijus Bykovas sulaikytas per saugumo specialiųjų pajėgų operaciją Sibiro mieste Krasnojarske.
Įtakingas Rusijos verslininkas ir politikas Anatolijus Bykovas sulaikytas per saugumo specialiųjų pajėgų operaciją Sibiro mieste Krasnojarske.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 7, 2020, 10:07 AM, atnaujinta May 7, 2020, 11:21 AM

„Anatolijus Bykovas sulaikytas, atliekami operatyviniai tyrimo veiksmai jo gyvenamojoje vietoje“, – „Interfax“ sakė šaltinis, pridūręs, kad reide dalyvauja prokuratūros tyrėjai, taip pat Federalinės saugumo tarnybos, Vidaus reikalų ministerijos ir Nacionalinės gvardijos pareigūnai.

„Jį įtaria užsakomosiomis žmogžudystėmis, [įvykdytomis] ankstesniais metais“, – sakė agentūros pašnekovas.

„Interfax“ kol kas negavo šios informacijos oficialaus patvirtinimo.

1998–2000 metais A. Bykovas buvo Krasnojarsko aliuminio gamyklos direktorių tarybos pirmininkas, o 1997–2016 metais buvo Krasnojarsko srities regioninės asamblėjos deputatas.

2013 metais jis tapo kairiosios pakraipos nacionalistinės partijos „Rusijos patriotai“ Krasnojarsko padalinio vadovus. Ši partija per Krasnojarsko miesto tarybos rinkimus gavo 25,62 proc. balsų.

Rusijos žiniasklaida jau ne kartą yra skelbusi apie A. Bykovo numanomus ryšius su nusikalstamu pasauliu; jis laikytas pačiu įtakingiausiu kriminalinių sluoksnių „autoritetu“ Krasnojarsko srityje, taip pat užmezgusiu glaudžius ryšius su vietos teisėsaugos struktūromis.

Pirma baudžiamoji byla A. Bykovui buvo iškelta 1999 metų balandį pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl dalyvavimo nužudyme, neteisėtu būdu įgytų pinigų legalizavimo, neteisėto disponavimo ginklu ir neteisėtų valiutos operacijų. Vėliau jis taip pat buvo apkaltintas turto prievartavimu ir reketo būdu gautų kreditų negrąžinimo.

Tų pat metų gale A. Bykovas išvyko į Vengriją, kur buvo areštuotas Rusijos teisėsaugos institucijų prašymu dėl kaltinimo prisidėjus prie verslininkų nužudymo. Parodymus prieš A. Bykovą davė jo bendrininkas, tačiau vėliau juos pakeitė, ir verslininką teko paleisti.

2000 metų spalį A. Bykovas buvo vėl areštuotas, o 2002-aisiais Maskvos Meščiansko tarprajoninis teismas pripažino jį kaltu organizavus Krasnojarsko verslininko Viloro Struganovo „nužudymą“, ir skyrė pusseptintų metų laisvės atėmimo bausmę. Tą nužudymą, kaip paaiškėjo, inscenizavo teisėsaugos institucijos, kurioms A. Bykovo pažįstamas paliudijo, kad verslininkas pavedė jam nužudyti V. Struganovą.

2003 metais buvo atnaujintas bylos dėl Nazarovo miesto gyventojo Olego Gubino nužudymo 1996-aisiais nagrinėjimas. A. Bykovas šioje byloje kaltintas prisidėjęs prie nužudymo organizavimo, taip pat neteisėtu disponavimu ginklu. 2003-iųjų liepą Krasnojarsko krašto teismas pripažino A. Bykovą nekaltu dėl šių kaltinimų. Nusikalstama veika buvo perkvalifikuota į nusikaltimo slėpimą, ir verslininkui buvo skirti vieneri metai laisvės atėmimo, tačiau jis buvo iškart amnestuotas teismo salėje.

2009 metų kovo 10 dieną Europos Žmogaus Teisių Teismas patenkino A. Bykovo skundą ir priteisė jam 26 tūkst. eurų kompensaciją: 25 tūkst. už bylinėjimosi išlaidas ir dar tūkstantį – už patirtą moralinę žalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.