Naujasis Irako premjeras paleido protestuotojus, paaukštino gerbiamą generolą

Irako teismų taryba sekmadienį nurodė teismams paleisti antivyriausybinius protestuotojus, vykdydama vieną pirmųjų neseniai inauguruoto premjero sprendimų, o dešimtims demonstrantų deginant padangas per atsinaujinusius protestus prieš šalies vadovybę.

 Irako teismų taryba sekmadienį nurodė teismams paleisti antivyriausybinius protestuotojus, vykdydama vieną pirmųjų neseniai inauguruoto premjero sprendimų, o dešimtims demonstrantų deginant padangas per atsinaujinusius protestus prieš šalies vadovybę.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irako teismų taryba sekmadienį nurodė teismams paleisti antivyriausybinius protestuotojus, vykdydama vieną pirmųjų neseniai inauguruoto premjero sprendimų, o dešimtims demonstrantų deginant padangas per atsinaujinusius protestus prieš šalies vadovybę.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2020, 4:40 PM, atnaujinta May 12, 2020, 2:10 PM

Premjeras Mustafa Kadhemi taip pat paaukštino gerbiamą irakiečių generolą Abdul Wahabą al Saadi, suvaidinusį svarbų vaidmenį karinėje kampanijoje prieš „Islamo valstybę“ (IV). Jis nuo šiol vadovaus elitinei Kovos su terorizmu tarnybai.

Ankstesnis premjeras Adelis Abdel Mahdi dėl neaiškių priežasčių buvo pažeminęs šį generolą ir tai spalio mėnesį išprovokavo pasipiktinimą bei protestus Irako šiaurėje ir Bagdade.

Aukščiausioji teismų taryba paskelbė nurodžiusi paleisti protestuotojus, sulaikytus nuo tų demonstracijų pradžios.

Šeštadienį vakare po pirmojo savo vyriausybės posėdžio M. Kadhemi sakė, kad demonstrantai turėtų būti ginami ir kad visi protestuotojai, išskyrus dalyvavusius smurtiniuose veiksmuose, turėtų būti paleisti.

Protestai Bagdade ir kitose šalies vietose kilo spalio 1-ąją. Žmonės išėjo į gatves protestuoti prieš vyriausybės korupciją, nedarbą, prastas viešąsias paslaugas. Žmogaus teisių gynimo grupės praneša, kad per tris mėnesius nuo protestus vaikiusių Irako saugumo pajėgų veiksmų žuvo mažiausiai 600 žmonių.

Kilus koronaviruso pandemijai demonstracijos nuslopo, bet dešimtys protestuotojų vis dar stovyklauja Bagdado Tahriro (Išsivadavimo) aikštėje. 

Sekmadienį protestuotojai, kurių neįtikino nuo ketvirtadienio dirbančio premjero sprendimai, grįžo į sostinės gatves ir degino padangas ant svarbaus tilto, vedančio į itin saugomą Žaliąją zoną, kur įsikūrusi Irako vyriausybė.

Protestuotojai sakė, kad atmeta M. Kadhemi ir visus politinio isteblišmento kandidatus, ir susirinko netoli Džumhurijos tilto, kuris yra uždarytas nuo praėjusių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.