Iranas skyrė 5 metus laisvės atėmimo Prancūzijos pilietybę turinčiai tyrėjai

Iranas šeštadienį skyrė vienai Prancūzijos ir Irano pilietybę turinčiai tyrėjai, apkaltintai sąmokslu prieš šiitiškos respublikos nacionalinį saugumą, penkerius metus laisvės atėmimo, pranešė jos advokatas.

 Iranas šeštadienį skyrė vienai Prancūzijos ir Irano pilietybę turinčiai tyrėjai, apkaltintai sąmokslu prieš šiitiškos respublikos nacionalinį saugumą, penkerius metus laisvės atėmimo, pranešė jos advokatas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Iranas šeštadienį skyrė vienai Prancūzijos ir Irano pilietybę turinčiai tyrėjai, apkaltintai sąmokslu prieš šiitiškos respublikos nacionalinį saugumą, penkerius metus laisvės atėmimo, pranešė jos advokatas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2020, 12:01 PM

Fariba Adelkhah buvo „nuteista penkeriems metams už [žvalgybos informacijos] rinkimą ir sąmokslą prieš nacionalinį saugumą ir vieniems metams už propagandą prieš islamo respubliką“, – naujienų agentūrai sakė teisininkas Saidas Dehghanas.

Pasak advokato, jo klientė turės atlikt tik ilgesniąją penkerių metų įkalinimo bausmę. Teisininkas pridūrė, kad F. Adelkhah ketina nuosprendį apskųsti.

Šiizmo specialistė F. Adelkhah, Paryžiaus politinių studijų instituto „Sciences Po“ tyrimų direktorė, buvo suimta pernai birželį ir yra laikoma Evino kalėjime Teherane.

Ji turi Irano ir Prancūzijos pilietybę, bet Teheranas dvigubos pilietybės nepripažįsta.

Mokslininkės teismas prasidėjo kovo 3-ąją. Teherane veikiančio 15-ojo revoliucinio teismo vėliausias posėdis įvyko balandžio 19 dieną.

F. Adelkhah prancūzas bendradarbis ir partneris Roland'as Marchalis, sulaikytas kartu su ja, kovą buvo paleistas per numanomą apsikeitimą kaliniais.

R. Marchalis buvo paleistas Prancūzijai paleidus iranietį inžinierių Jallalą Rohollahnejadą. Pastarajam grėsė ekstradicija į Jungtines Valstijas, kaltinančias jį Vašingtono sankcijų Iranui pažeidimu.

Vašingtonas pareiškė „giliai apgailestaujantis“ dėl Prancūzijos sprendimo.

S. Dehghanas sakė, kad R. Marchalio paleidimas suteikia pagrindą apskųsti F. Adelkhah nuosprendį pagal kaltinimus, kad ji prisidėjo „renkant [informaciją] ir susimokius prieš nacionalinį saugumą“.

„Kad šis kaltinimas galiotų, turi būti susiję mažiausiai du žmonės“, – sakė advokatas

F. Adelkhah gynybos komanda taip pat tyrėjos asmeninė akademinė nuomonė apie Irane taikomas musulmoniškos aprangos taisykles negali būti laikoma „propaganda prieš politinę sistemą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.