JAV ragina Kiniją netrukdyti Honkonge dirbantiems amerikiečių žurnalistams

JAV sekmadienį perspėjo Kiniją netrukdyti Honkonge dirbantiems amerikiečių žurnalistams, aštrėjant ginčui tarp abiejų šalių dėl žiniasklaidos laisvės ir kitų klausimų.

 JAV sekmadienį perspėjo Kiniją netrukdyti Honkonge dirbantiems amerikiečių žurnalistams, aštrėjant ginčui tarp abiejų šalių dėl žiniasklaidos laisvės ir kitų klausimų.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV sekmadienį perspėjo Kiniją netrukdyti Honkonge dirbantiems amerikiečių žurnalistams, aštrėjant ginčui tarp abiejų šalių dėl žiniasklaidos laisvės ir kitų klausimų.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-05-18 11:03, atnaujinta 2022-04-08 11:49

Pastaraisiais mėnesiais abi šalys išsiuntė viena kitos žurnalistų ir pažėrė viena kitai kaltinimų dėl koronaviruso pandemijos. Tuo metu JAV prezidentas Donaldas Trumpas grasini įvesti Kinijai naujus prekybos muitus.

„Neseniai sužinojau, kad Kinijos vyriausybė grasino kištis į amerikiečių žurnalistų darbą Honkonge“, – Vašingtono išplatintame pareiškime cituojamas JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

„Šie žurnalistai yra laisvos spaudos nariai, o ne propagandos kadrai“, – pabrėžė jis.

M. Pompeo konkrečiai nekritikavo Kinijos ir nepateikė konkrečių pavyzdžių, ką turėjo omeny, tačiau minėtas pareiškimas yra vėliausias Jungtinių Valstijų atsakas į Pekino sprendimą išsiųsti keliolika amerikiečių žurnalistų.

„Bet koks sprendimas, kuriuo pažeidžiama Honkongo autonomija ir laisvės, garantuojamos pagal Kinijos ir Jungtinės Karalystės jungtinę deklaraciją ir Pagrindinį įstatymą, neišvengiamai paveiks, kaip vertinime principą „viena šalis, dvi sistemos“ bei šios teritorijos statusą“, – perspėjo M. Pompeo.

Principas „Viena šalis, dvi sistemos“ buvo numatytas 1997 metais Jungtinei Karalystei grąžinus Honkongą Kinijai; jis skirtas užtikrinti įvairias teises ir laisves šiame pusiau autonominiame mieste.

Vasario mėnesį Kinija liepė išvykti trims laikraščio „The Wall Street Journal“ žurnalistams, šiam leidiniui paskelbus komentarą apie koronaviruso krizę, kurio antraštę Pekinas palaikė rasistine.

Po kelių savaičių Vašingtonas sumažino leistiną iš Pekino vadovaujamai žiniasklaidai Amerikoje dirbančių Kinijos piliečių skaičių.

Pekinas sudavė atsakomąjį smūgį kovo mėnesį, kai išsiuntė daugiau nei tuziną Amerikos leidinių „The New York Times“, „The Washington Post“ ir „Wall Street Journal“ žurnalistų.

Kinijos užsienio reikalų ministerija taip pat padarė beprecedentį pareiškimą, kad šiems žurnalistams nebus leista dirbti Honkonge, nors tarptautinis finansų centras oficialiai turi atskirą imigracijos politiką.

Pusiau autonominis miestas yra svarbi tarptautinės žiniasklaidos bazė – iš dalies dėl to, kad ten tebėra užtikrinamos kai kurios laisvės, varžomos autoritarinės Kinijos žemyninėje dalyje. Anksčiau iš Kinijos išvaryti žurnalistai dažnai persikeldavo į Honkongą.

Kinų Užsienio reikalų ministerijos sprendimas sukėlė nerimą žiniasklaidos organizacijoms ir kitoms įmonėms, būgštaujančioms, kad sukurtas naujas precedentas ir kad Honkonge veikiančios tarptautinės kompanijos gali tapti įtampos tarp Vašingtono ir Pekino įkaitėmis.

Pekiną palaikanti miesto vyriausybė kol kas aiškiai nenurodė, ar ji turi teisę savo nuožiūra įsileisti bet kuriuos išvarytus žurnalistus, įskaitant vieną iš tokių reporterių, kuris yra leidimą nuolat gyventi Honkonge turintis JAV pilietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.