Po ilgų mėnesių laive jūreivis pasiekė krantą, kur laukė netikėtumas – pasikeitęs pasaulis

Kai Billas Norrie pirmą kartą išgirdo žodį „koronavirusas“, jis vienas pats skrodė klastingas Pietų vandenyno bangas. Jūreivis iš Kanados į kelionę leidosi praėjusių metų rugsėjį, o krantą pasiekė tik dabar.

Kai Billas Norrie pirmą kartą išgirdo žodį „koronavirusas“, jis vienas pats skrodė klastingas Pietų vandenyno bangas. Jūreivis iš Kanados į kelionę leidosi praėjusių metų rugsėjį, o krantą pasiekė tik dabar. <br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kai Billas Norrie pirmą kartą išgirdo žodį „koronavirusas“, jis vienas pats skrodė klastingas Pietų vandenyno bangas. Jūreivis iš Kanados į kelionę leidosi praėjusių metų rugsėjį, o krantą pasiekė tik dabar. <br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Žemę pirmą kartą jūreivis B.Norrie pasiekė tik po kelių mėnesių kelionės per vandenyną.<br>Stop kadras
 Žemę pirmą kartą jūreivis B.Norrie pasiekė tik po kelių mėnesių kelionės per vandenyną.<br>Stop kadras
 Žemę pirmą kartą jūreivis B.Norrie pasiekė tik po kelių mėnesių kelionės per vandenyną.
 Žemę pirmą kartą jūreivis B.Norrie pasiekė tik po kelių mėnesių kelionės per vandenyną.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 20, 2020, 8:41 PM

Patyręs keliautojas iš Kalgario ėmėsi ambicingo plano per metus apkeliauti pasaulį savo 28 pėdų (8,5 metro) jachta, kurią pavadino „Pixie“. Galbūt tai skamba kaip sunkiai pasiekiamas tikslas, tačiau B.Norrie tokia kelionė nebuvo pirmoji.

B.Norrie kartu su žmona Cathy per penkerius kelionių metus nuplaukė į 22 šalis visame pasaulyje. Bet šįkart B.Norrie buvo vienas pats – Cathy liko namie, kad galėtų pabūti su jų neseniai gimusiu anūku.

„Pixie“ iš Port Renfru išplaukė 2019 m. rugsėjo 1 dieną ir keliavo žemyn vakarine JAV pakrante.

„Linkėjimai iš JAV vakarų, – rašė B.Norrie savo tinklaraštyje praėjus trims dienoms. – Laikausi gerai.“

B.Norrie keliavo į pietus, planavo perplaukti visą Pietų vandenyną ir aplankyti penkis piečiausius iškyšulius. Paskutinis jų turėjo būti Pietų kyšulys, esantis pietinėje Naujosios Zelandijos pakrantėje.

Pagal jo planą, namo grįžti jis turėjo rugsėjo mėnesį. Tačiau jam būnant laive toli nuo civilizacijos ir kontakto su žmonėmis visas pasaulis pasikeitė.

Netikėti drakono išpuoliai

Billas ir Cathy juokauja – kaskart, kai pora susiduria su nesklandumais, tokiais kaip didelės audros arba įrangos netektis, šiuos incidentus vadina drakono atakomis.

Šis pavadinimas kilo remiantis viduramžių tradicija piešti mitinius gyvūnus tose žemėlapių vietose, kuriose galima susidurti su pavojais.

Pirmąjį drakono išpuolį B.Norrie patyrė netoli Folklando salų, esančių Argentinos pietuose. Dėl įvykusių nesklandumų vyras vasario pradžioje turėjo plaukti į Pietų Afriką, kad galėtų susiremontuoti jachtą.

Netrukus po to, kai jis išvyko, pasaulis po truputį vis labiau pradėjo justi pandemijos keliamas problemas ir viena šalis po kitos ėmė skelbti karantiną.

Cathy elektroniniu paštu stengėsi kuo tiksliau informuoti savo vyrą ir pranešti apie naujausius įvykius, tačiau jam, gyvenant absoliučioje izoliacijoje ir neturint prieigos prie žiniasklaidos, buvo itin sunku suprasti, kas iš tiesų vyksta.

Iš Cathy jis kasdien sulaukdavo sakinio ar dviejų ir po truputį ėmė suvokti, kad tai, kas vyksta, yra gana rimta. Tačiau netrukus Tasmanijos pietuose B.Norrie sutiko dar vieną drakoną.

Kontaktas buvo nutrūkęs

Balandžio 25-ąją B.Norrie pastebėjo, kad link jo atkeliauja didžiulė audra. Jis nenorėjo keliauti dar labiau į pietus, todėl sustojo netoli salos.

Žemės B.Norrie nebuvo matęs du mėnesius, tad Tasmanijos grožis jį pribloškė, bet matydamas, kad pradeda kilti didelės bangos, vyras nutarė plaukti aplink salą.

Vyras nuėjo į kajutę, kad galėtų susiplanuoti savo maršrutą, ir sustingo. Jis pamatė, kad jo link keliauja milžiniška vandens siena. Ji visiškai prarijo B.Norrie.

Jūreivis užgniaužė kvėpavimą. Laikomas diržo, jis buvo saugus, tačiau netrukus apvirto ir visa jo jachta.

B.Norrie pavyko užgniaužtą kvėpavimą išlaikyti tol, kol išsisklaidė bangos, o „Pixie“ atsivertė. Kai chaosas nurimo, vyras sugrįžo į kajutę, kad galėtų suvokti, kas įvyko.

Situacija buvo labai bloga. B.Norrie pastebėjo, kad vanduo užliejo ir sugadino elektrinę laivo įrangą. Ryšys su išoriniu pasauliu nutrūko.

Jis plaukė toliau. Tačiau slenkant dienoms B.Norrie galvojo apie blogiausia – kas, jei grįžęs namo jis ras visiškai pasikeitusį pasaulį, kuriame nebėra didelės dalies žmonių?

Po kojomis – žemė

B.Norrie susiorientuoti erdvėje padėjo atsarginis akumuliatorinis GPS ir magnetinis kompasas. Jo popieriniai žemėlapiai ir grafikai sušlapę virto šiukšlėmis.

Oro sąlygos tebebuvo sunkios, B.Norrie ir toliau grūmėsi su stipriais vėjais.

Didelį stresą vyrui kėlė ir tai, kad Naujoji Zelandija iš pradžių nenorėjo jo priimti dėl griežto karantino.

Tačiau šaliai sekant B.Norrie kelionę ir suvokiant, kad jis niekaip negalėjo užsikrėsti koronavirusu, situacija pasikeitė.

Pervargęs ir sušlapęs B.Norrie Kraistčerčo krantą pasiekė ketvirtadienio vakare. Tamsoje jis matė 10 policijos pareigūnų, judančių jo link. Jūreivis teigė, kad visi jie šypsojosi.

„Susipažinę su mano kelione visi jie tapo dideliais gerbėjais, – teigė vyriškis. – Su manimi elgėsi lyg su karališkosios šeimos atstovu.“

Kraistčerčo gyventojai keliautoją pasitiko su alumi, sausainiais ir kitais šviežiais skanumynais.

Žiniasklaida taip pat susidomėjo jo atvykimu, todėl B.Norrie tapo savotiška įžymybe – tarptautiniu keliautoju, atvykusiu į šalį siaučiant pandemijai.

„Man labai sekasi, – sakė B.Norrie. – Jaučiuosi beveik išlepęs. Negaliu net ramiai eiti pagrindine gatve – žmonės stabdo, prašo kartu nusifotografuoti. Nuėjus į restoraną aplink mane susiburia grupė žmonių.“

B.Norrie teigia, kad nėra pratęs sulaukti tiek daug dėmesio.

Ir nors jis keliavo jau ne vieną mėnesį, tai dar nėra pabaiga – jūreivis planuoja sugrįžti atgal į izoliaciją likusiems mėnesiams ir parplaukti namo.

„Šiuo metu tiesiog džiaugiuosi, kad pagaliau stoviu ant žemės ir galiu planuoti kelionę namo. Tai labai daug emocijų keliantis momentas“, – sakė B.Norrie. 

Parengta pagal CBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?