Turkijos prezidentas gali susidurti su grėsme – į valdžią „kėsinasi“ buvę bendražygiai

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ateityje gali susidurti su didžiausia grėsme jo vienvaldei galiai. Buvę politiniai sąjungininkai kuria naujas partijas ir reikalauja daugiau demokratijos.

A.Babacanas (nuotr.) R.T.Erdogano bendražygis buvo nuo 2001 iki 2019 m.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
A.Babacanas (nuotr.) R.T.Erdogano bendražygis buvo nuo 2001 iki 2019 m.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2020, 11:31 AM

Buvęs R.T.Erdogano sąjungininkas Ali Babacanas paskelbė apie naujos politinės partijos įkūrimą.

Politikas pareiškė, kad Turkijai reikia „naujo starto“, kuris sustiprintų demokratiją ir teisinės valstybės vaidmenį.

Prezidentui prieštarauja ir nuo jo nusisuka vis daugiau buvusių jo partijos narių, tačiau kitokios nuomonės valdžia nepripažįsta.

Vaistas Turkijos politikai

Apie Demokratijos ir progreso partijos, kuri trumpiau vadinasi „Deva“ (išvertus iš turkų k. tai reiškia vaistą – Red.), įkūrimą paskelbta tame pačiame viešbutyje, kur 2001 m. R.T.Erdoganas kalbėjo apie Teisės ir vystymosi partijos (AKP) pradžią. Simbolinis partijos trumpinys gali reikšti daugybę dalykų – priešpriešą dabartinio prezidento valdymui, bandymą pagydyti daugybę Turkijoje egzistuojančių problemų.

52 metų A.Babacanas nėra politikos naujokas. Prieš 19 metų jis buvo vienas AKP įkūrėjų ir jau 2002 metais buvo paskirtas eiti ekonomikos ministro pareigas.

Šiai ministerijai jis vadovavo 5 metus. Tuo metu Turkija išgyveno ekonominį pakilimą ir buvo viena iš trijų greičiausiai pasaulyje augančių ekonomikų.

Vėliau politikas tapo užsienio reikalų ministru, o 2009 metais pradėjo eiti tuomet premjeru buvusio R.T.Erdogano pavaduotojo pareigas.

Prieštaravo šalies lyderiui

Šioje pozicijoje jis vėl buvo atsakingas už ekonominius klausimus, bet nesutarimai su R.T.Erdoganu vis labiau ryškėjo, kol galiausiai 2016 m. A.Babacanas pasitraukė iš valdžios.

Nors jis nėra politikos naujokas, nemažai „Deva“ įkūrėjų didesnės politinės patirties neturi.

Iš 90 įkūrėjų 16 yra jaunesni negu 30 metų ir anksčiau jokių postų neužėmė.

Tiesa, politikos ekspertai tai įvardija kaip teigiamą aspektą, nes du trečdaliai Turkijos gyventojų yra jaunesni nei 30 metų.

Tarp konservatyvios partijos „Deva“ įkūrėjų taip pat yra 27 moterys, o tai dešiniajame politinio lauko spektre Turkijoje yra retas dalykas. Tarp įkūrėjų taip pat yra 15 buvusių AKP parlamentarų, iš jų trys buvo ministrai. Partija yra tarsi magnetas visiems norintiems nusimesti 66-erių R.T.Erdogano jungą.

„Valdžia gadina, o absoliuti valdžia gadina absoliučiai. Turkijai reikalingas naujas startas“, – skelbdamas apie naują partiją garsiąją lordo Johno Actono frazę pasitelkė A.Babacanas.

Partijos „Deva“ politinėje programoje rašoma, kad bus siekiama vėl sugrįžti prie šalyje taikytos parlamentinės sistemos. Partija pasisako už stiprią narystę NATO ir narystės ES siekimą.

Toks požiūris visiškai skiriasi nuo kartais prieštaringai vertinamų R.T.Erdogano pareiškimų.

Gali laukti represijos

„Deva“ įkūrimas į Turkijos politinę padangę atnešė naujų vėjų, tačiau netolimoje ateityje gali kilti didelių problemų.

Partija gali tapti AKP represijų objektu. Taip R.T.Erdoganas susitvarkė su daugeliu opozicinių partijų.

Gruodžio mėnesį Turkijoje buvęs AKP premjeras Ahmetas Davotoglu įkūrė Ateities partiją. Iš valdžios jis buvo pašalintas po to, kai prieštaravo prezidento pozicijai pereiti nuo parlamentinės į prezidentinę sistemą.

Veiksmų prieš A.Davotoglu šalininkus buvo imtasi itin greitai. Valstybė perėmė politiko įkurto privataus universiteto ir jo švietimo fondo kontrolę.

Dalis Ateities partijos ir „Deva“ įkūrėjų jau prarado darbus.

Šiuo metu A.Davotoglu ir A.Babacano partijas palaiko po 7 procentus turkų ir jie neturi pakankamo palaikymo, kad peržengtų 10 proc. kartelę.

Bet naujos politinės jėgos ateityje gali sulaukti daugiau simpatijų – vis didesnė turkų dalis teigia, kad nėra patenkinti šalyje esančia demokratijos kokybe.

Parengta pgal „Al Monitor“ ir „Deutsche Welle“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.