Vienos šalies sėkmės istorija: 97 milijonai žmonių – nulis mirčių nuo koronaviruso Karantiną ir ribojimus jau seniai pamiršo

Kai pasaulis ieškojo sėkmingų pavyzdžių šalių, kurios įveikė koronaviruso pandemiją, visų akys krypo į Pietų Korėją, Taivanį, Honkongą. Tačiau viena sėkmės istorija buvo praleista pro pirštus. Tai – Vietnamas.

 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vietnamas sėmingai suvaldė koronaviruso pandemiją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-05-30 21:07, atnaujinta 2020-05-30 21:15

97 milijonus gyventojų turinti šalis nėra pranešusi apie nei vieną mirtį nuo koronaviruso, o šeštadienį buvo patvirtinusi tik 328 užsikrėtimo atvejus, kurių 279 jau yra laikomi pasveikusiais. Šaliai pavyko suvaldyti koronaviruso pandemiją, nors su Kinija turi didelę sieną, o milijonai kinų kiekvienais metais aplanko šią šalį.

Visa tai skamba tik dar įspūdingiau, kai pagalvoji, jog Vietnamas yra vargingai gyvenanti šalis, kurios sveikatos apsaugos sektorius nėra taip išsivystęs. Šalis negali pasigirti tokiais sveikatos apsaugos sistemos pajėgumais kaip kitos sėkmingai pasirodžiusios Azijos valstybės.

Pagal Pasaulio banko duomenis, šalyje 10 tūkst. gyventojų tenka tik aštuoni gydytojai. Pietų Korėjoje šis skaičius yra tris kartus didesnis.

Vietname buvo pritaikytas karantinas, o šalis uždaryta, tačiau socialinės distancijos taisyklių valstybė atsisakė jau balandžio pabaigoje.

Šalyje jau 40 dienų nepranešama apie vietinius koronaviruso plitimo atvejus. Verslai ir mokyklos atsidarė, o gyvenimas sugrįžo į normalias vėžes.

Žinoma, skeptikai tvirtina, kad skaičiai neatspindi realybės, tačiau infekcinių ligų gydytojas Guy'us Thwaitesas, kuris dirba COVID-19 pacientų skyriuje specialioje Vietnamo ligoninėje, tvirtina, kad skaičiai yra teisingi.

„Aš einu į darbą kiekvieną dieną ir žinau visus atvejus. Žinau, kad nebuvo nei vienos mirties“, – kalbėjo G.Thwaitesas.

Anot jo, jeigu virusas plistų visuomenėje, tai žmonės ateitų pas gydytojus su skaudančiomis krūtinėmis, o dabar tokių kreipimųsi visai nėra.

Tad kaip Vietnamui pavyko išvengti klastingų koronaviruso čiuptuvų? Tai lėmė daugybė faktorių.

Ruošėsi nuo pirmos minutės

Pirmiausiai, ankstyvas pasiruošimas. Šalis pandemijai pradėjo ruoštis savaitės iki pirmojo atvejo užfiksavimo.

Tuo metu nei Kinija, nei Pasaulio sveikatos organizacija nebuvo pateikusi įrodymų, kad virusas plinta tarp žmonių, tačiau Vietnamas nerizikavo.

„Mes nelauksime PSO nurodymų. Surinkome duomenis patys ir nusprendėme imtis veiksmų“, – tvirtino Hanojaus infekcijų kontrolės departamento vadovo pavaduotojas Phamas Quangas Thai.

Jau sausio pradžioje visi iš Uhano atvykstantys žmonės buvo tikrinami temperatūrų matuokliais. Karščiuojantys pacientai buvo griežtai izoliuojami ir stebimi.

Sausio viduryje šalies premjero pavaduotojas Vu Duc Damas pareikalavo, kad būtų sustiprinta visų šalies sienų kontrolė. Tad prevencinės priemonės buvo pradėtos taikyti visuose oro uostuose, jūrų uostuose ir žemyninuose pasienio postuose.

Sausio 23 dieną šalyje buvo užfiksuoti pirmieji du koronaviruso atvejai. Užsikrėtė Vietname gyvenantis kinas ir jo tėvas, kuris neseniai atvyko iš Uhano. Jau kitą dieną visi skrydžiai į Uhaną buvo atšaukti.

Šaliai švenčiant kinų Naujuosius metus, premjeras Nguyenas Xuanas Phucas paskelbė karą koronavirusui.

„Kova su šia epidemija yra kaip kova su priešu“, – sausio 27 dieną kalbėjo premjeras.

Po trijų dienų buvo sukurtas specialus viruso suvaldymo komitetas. Tą pačią dieną PSO prabilo apie tarptautinę viruso grėsmę.

Vasario pirmąją šalyje jau buvo paskelbta epidemija. Tuo metu buvo užfiksuoti tik 6 koronaviruso atvejai. Visi skrydžiai į Kiniją buvo atšaukti, o kinams nebebuvo teikiamos vizos.

Pamažu skrydžių draudimų sąrašas plėtėsi, o visiškai oro eismas šalyje sustojo kovą.

Vietname taip pat buvo greitai imtasi proaktyvių izoliacijos priemonių.

Vasario 12-ąją vienoje kaimo bendruomenėje buvo užfiksuoti 7 koronaviruso atvejai, tad 20 dienų izoliuotis buvo priversti visi 10 tūkst. bendruomenės narių. Mokyklos ir universitetai, kurie turėjo atsidaryti po kinų Naujųjų metų atostogų, liko uždaryti ir atsidarė tik gegužę.

G.Thwaitesas tvirtina, kad greitas atsakas yra pagrindinė sėkmės priežastis.

„Vietnamo veiksmai sausį ir vasario pradžioje padėjo turėti pranašumą prieš kitas šalis. Tai Vietnamui padėjo suvaldyti situaciją“, – tvirtino G.Thwaitesas.

Kontaktų atsekimas

Griežtos izoliacijos taisyklės padėjo Vietnamui suvaldyti pradinį pandemijos plitimą. Vasario 13-ąją šalyje buvo tik 16 koronaviruso atvejų.

Tris savaites šalyje nebuvo naujų viruso atvejų, kol prasidėjo antroji banga, kai iš užsienio į namus pradėjo grįžti užsikrėtę vietnamiečiai.

Tačiau vyriausybė griežtai kontroliavo visus atvykimus, tikrino žmones, sekė jų kontaktus. Visi atvykstantys turėjo izoliuotis dviem savaitėms.

Pham Quang Thai tvirtino, kad visi medicinos centrai dirbo tam, kad būtų atsekti visi žmonių kontaktai. Užsikrėtęs žmogus turėjo medikams pateikti išplėstinį sąrašą žmonių, su kuriais jis galėjo turėti kontaktą per pastarąsias 14 dienų.

Valdžia viešai skelbė visų užsikrėtusiųjų kelionių maršrutus ir kvietė tuo pačiu metu tose vietose buvusius žmones atvykti tikrintis dėl koronaviruso.

Kai vienoje didžiausių Vietnamo ligoninių kilo koronaviruso protrūkis, buvo susekta 100 tūkst. kontaktą su įstaiga ar jos darbuotojais galėjusių turėti žmonių. Ieškota ne tik tiesioginių, bet ir netiesioginių kontaktų.

Visiems jiems buvo liepta karantinuotis, o pasireiškus simptomams buvo daromi nemokami testai.

Valdžios atstovai taip pat dėl koronaviruso patikrino tūkstančius sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojų, kurie galėjo užsikrėsti virusu.

Šalyje net buvo sukurtos specialios institucijos, kuriose žmonės galėjo karantinuotis. Šiuose vyriausybės valdomuose pastatuose gegužės pradžioje izoliacijos sąlygomis gyveno per 70 tūkst. žmonių.

Vietname atliktas tyrimas parodė, kad iš pirmųjų 270 koronaviruso atvejų net 43 proc. jų buvo asimptominiai, o tai reiškia, kad netiesioginių ir tiesioginių kontaktų atsekimas padėjo užkirsti kelią nevadomai viruso plėtrai.

Viešoji vyriausybės komunikacija

Nuo pat šios sveikatos krizės pradžios Vietnamo vyriausybė aiškiai informavo visuomenę apie viruso grėsmę. Tam buvo sukurtos specialios svetainės, telefono linijos ir programėlės.

Sveikatos ministerijos atstovai žmonėms reguliariai siųsdavo trumpąsias žinutes su informacija apie viruso grėsmę.

Per dieną būdavo sulaukiama dešimčių tūkstančių informacijos norinčių žmonių skambučių.

Kovoti su pandemija buvo pasitelktas ir propagandos aparatas. Apie grėsmę buvo kalbama per garsiakalbius gatvėse, plakatuose, žiniasklaidoje ir socialinėse medijose.

Vasario mėnesį pagal vieną šalyje populiarią pop dainą buvo sukurtas vaizdo įrašas, kuriame žmonės buvo mokinami kaip plauti rankas. Tai „YouTube“ jau yra peržiūrėję per 48 mln. žmonių.

G.Thwaitesas tvirtina, kad ankstesnės pandemijos ir epidemijos Vietnamui padėjo pasiruošti koronaviruso grėsmei.

„Šalis puikiai supranta grėsmę ir dėl to paklūsta vyriausybės nurodymams. Dėl to vietnamiečiams ir pavyko užkirsti kelią pandemijos plėtrai“, – teigė G.Thwaitesas.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.