Parduotuvės, prie kurios žuvo G. Floydas, savininkas: „Žmonės kalba, kad esame kalti dėl jo mirties“

Nedidelei rudų plytų parduotuvėlei Mineapolyje liejasi panieka: „Jie kviečia policiją juodaodžiams“, „Šlykštu“, „Žmones skirsto pagal rases“. Visas šis pyktis nukreiptas į „Cup Foods“ – parduotuvę, kurioje paauglys pardavėjas iškvietė policiją ir pranešė, kad George'as Floydas nusipirko cigarečių su padirbtu banknotu.

 Protestai JAV.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai JAV.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai JAV.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai JAV.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai JAV.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Protestai JAV.<br> AP/Scanpix nuotr.
Protestai JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestai JAV.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestai JAV.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-06-17 13:29

G.Floydas tuo metu sėdėjo savo automobilyje, pastatytame šalia parduotuvės, kai į skambutį sureagavę pareigūnai atvažiavo ir prispaudė jį prie asfalto.

„Žmonės kalba, kad mes esame kalti dėl jo mirties, kad mūsų rankos suteptos krauju“, – kalbėjo parduotuvės savininkas Mahmoudas Abumayyalehas.

Dabar „Cup Foods“ tapo susieta su juodaodžio nužudymu, dėl kurio prasidėjo ne vieną savaitę besitęsiantys protestai bei visoje šalyje imta kalbėti apie rasizmą policinėje sistemoje bei daugelyje kitų Amerikos gyvenimo sferų.

Pirmadienį „Cup Foods“ pirmą kartą nuo tada, kai prasidėjo protestai, atvėrė savo duris. Lentynos ir vėl buvo prikrautos šviežių daržovių ir mėsos, tik laikraščiai buvo trijų savaičių senumo – paskutiniai buvo išleisti dar prieš mirštant G.Floydui.

Viduje vyravo ramybė, o ryte lankytojų buvo nedaug. Neseniai pasamdytas apsauginis vaikščiojo pirmyn ir atgal. Viduje esantys ženklai gerbė G.Floydo atminimą ir skelbė, kad „areštas neturėtų būti mirties bausmė“.

Nuo gegužės 25 dienos, kai buvo nužudytas G.Floydas, gedintys protestuotojai prie parduotuvės esantį šaligatvį padarė „šventa žeme“. Šioje vietoje palikta šimtai puokščių, plakatų, ženklų, taip pat ant sienos nupieštas didžiulis portretas.

Vykstantys protestai ir maldos primena scenas, vykusias prie „Tripse S Food Mart“ Baton Ruže, Luizianoje, kur 2016 metais policija nužudė Altoną Sterlingą bei „Ferguson Market and Liquir“ Misūryje, prie kurio 2014 metais policija nužudė Michaelą Browną.

Per šį savaitgalį Atlantoje protestuotojai taip pat sudegino greito maisto restoraną „Wendy's“, kur baltaodis policijos pareigūnas nušovė juodaodį Rayshardą Brooksą.

Pietų Minesotoje daugiau nei 30 metų „Cup Foods“ buvo viena pagrindinių kaimynystės parduotuvių.

„Cup Foods“ yra centras, – kalbėjo restorano „Dragon Wok“, esančio kitoje gatvės pusėje, savininkas Rashadas Westas. – Atrodo, lyg šis rajonas jiems priklausytų“.

Tai – tikra gyvybės linijoje, kurioje klientai, tarp jų ir G.Floydas, pirkdavo cigaretes, šviežias daržoves ir papildomas minutes skambučiams. Kaimynai pasakojo, kad jie dažnai užsuka nusipirkti maisto, kurio pritrūksta gaminant, o suaugusieji prisimena, kaip vaikystėje valandų valandas praleisdavo parduotuvėje žaisdami arkadinius žaidimus. M.Abumayyalehas tikina, kad netgi prisimena daugelio klientų vardus.

Tačiau tai taip pat vieta, kurioje ne kartą įvyko susišaudymai, o tikrąsias savo tapatybes slepiantys policijos pareigūnai stebi žmones. Dėl per pastaruosius 20 metų augančio nusikalstamumo, policijos nuovada ragino parduotuvę skambinti pareigūnais, jei jie pastebėtų plėšikavimą.

1990-aisiais policija pranešė, kad prie parduotuvės pastebėjo ne vieną narkotikų prekeivį, o Mineapolio miesto taryba 2000-aisiais norėjo sustabdyti „Cup Foods“ licencijas.

Kaimynystei plečiantis, o kirpykloms bei rūbų parduotuvėms užsidarant ir užleidžiant vietą kavinėms bei meno centrams, „Cup Foods“ nė nekrustelėjo.

G.Floydo butas buvo už 20 minučių kelio automobiliu nuo „Cup Foods“, tačiau jis gana dažnai užsukdavo į parduotuvę tam, kad papildytų mobiliojo telefono skambučio kreditą.

Jo draugas Ericas Hardinas teigė, kad G.Floydas pažinojo daugelį parduotuvės darbuotojų.

„Jis ten eidavo metų metus, – kalbėjo E.Hardinas. – Jei jis turėjo kažkokių problemų su savo telefonu, jis jį ten nunešdavo ir susitvarkydavo. George'as jautėsi patogiai prie šių žmonių“.

M.Abumayyalehas taip pat pateikė naujų detalių apie akimirkas prieš G.Floydo susidūrimą su keturiais policijos pareigūnais. Parduotuvės savininkas teigė, kad prieš G.Floydui įeinant į parduotuvę, kitas vyras bandė nusipirkti prekių su netikra 20 dolerių kupiūra.

Ši vyras iš pradžių kupiūrą davė vyresnio amžiaus darbuotojui, kuris parduotuvėje dirbo jau keletą metų ir naudojo specialų rašiklį, kuriuo buvo nustatyta, kad banknotas – netikras. Darbuotojas jam nepardavė prekės ir grąžino banknotą vyrui, kuris išėjo.

Po kelių minučių į parduotuvę atėjo G.Floydas, o ji aptarnavo paauglys pardavėjas, kuris iš pradžių nesuprato, kad kupiūra yra netikra. Vos tik tai supratęs pardavėjas išėjo į lauką kartu su G.Floydu ir jo pareikalavo, kad atiduotų nusipirktas prekes, tačiau jis atsisakė tai padaryti. Todėl pardavėjas iškvietė policiją.

„Jis JAV gyvena vos metus, – kalbėjo M.Abumayyalehas apie paauglį, kuris parduotuvėje daugiau nebedirba. – Jis turbūt pirmą kartą skambino policijai“.

Palestinos amerikietis M.Abumayyalehas, visus savo 35 gyvenimo metus praleidęs Mineapolyje, teigė, kad jis pats iš parduotuvės išėjo likus trims valandoms iki incidento. Parduotuvės savininkas prisimena, kad, kaip ir daugelis kitų pirmadienių, diena buvo gana užimta, tačiau jis prie to buvo pratęs.

„Cup Foods“ visada priklausė jo šeimai ir už prekystalio jis padėdavo būdamas vos 10 metų. Kai jam sukako 15 metų, jis jau dirbo pilnu etatu.

Tą vakarą, apie 8 valandą, verkiantis darbuotojas paskambino M.Abumayyalehui ir rėkė, kad „jie jį žudo“. Jis teigia, kad liepė darbuotojams filmuoti visą tai, kas vyksta, ir „iškviesti policiją policijai“.

Nuo tada M.Abumayyalehas buvo užpultas piktomis, neapykantos persmelktomis žinutėmis. Jis paprašė vietinės smurto prevencijos grupės pabūti jo atstovais ir išplatino pranešimą, kuriame smerkiamas G.Floydo nužudymas ir tikinama, kad parduotuvė palaiko protestuotojus ir supranta jų pyktį.

M.Abumayyalehas tikina, kad visa ši situacija paaugliui yra dar blogesnė ir tapo tikru košmaru. Jis taip pat teigia, kad „Cup Foods“ persvarstė, kada jiems reikėtų skambinti policijai – dabar pagalbos bus prašoma tik smurto atvejais.

Nemažai gyventojų palaiko parduotuvę ir jos savininkus. Pirmadienį į parduotuvę užsuko 26 metų Kendrickas White'as, kad pabendrautų su pažįstamais žmonėmis.

„Jūs matote brolius, seseris, pusbrolius, – kalbėjo K.White'as. – Čia yra žmonės, kurie čia užaugo ir parduotuvėje lankėsi visą savo gyvenimą“.

Tačiau viskas pasikeitė. Gatvės buvo užbarikaduotos, o daugelis netoliese esančių verslų – vis dar uždaryti.

„Mes gerbiame šią kovą, tačiau būti jos centre vargina emociškai, – pasakoja 38 metų Ebony Wright, kuris gyvena šalia parduotuvės ir naktimis negali miegoti dėl šūksnių ir garsios muzikos. – Žmonės, kurie čia atvyksta, nesupranta, kad čia yra žmonių, kurie gyvena“.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.