Koronavirusas suskaldė pasaulį: kol vienos šalys atsigauna, kitos – smenga į prarają

Uzbekistano medikai pastarąją parą nustatė 494 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus – 73 daugiau negu diena anksčiau. Kaip pranešė ketvirtadienį šalies Sveikatos apsaugos ministerija, bendras infekuotųjų skaičius išaugo iki 14 787.

Koronavirusas pasaulyje.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>imago/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>imago/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPERSS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMAPERSS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 16, 2020, 9:45 PM

Per pastarąsias 24 valandas mirė keturi žmonės, kuriems buvo diagnozuotas Covid-19, tarp jų – du aukšti Uzbekistano VRM karininkai. Iš viso šalyje koronaviruso aukomis jau tapo 72 infekuotieji.

Daugiausia užsikrėtimo atvejų pastarąją parą vėl nustatyta šalies sostinėje Taškente ir Taškento srityje, kuriems tenka 40 proc. visų infekcijos atvejų šalyje.

Nuo liepos 10 d. dėl pastoviai didelio užsikrėtimo atvejų paros prieaugio Uzbekistane vėl įvestos anksčiau atšauktos karantino priemonės. Įstaigose uždrausti bet kokie renginiai, apribotas visų rūšių transporto eismas, neleidžiama rengti vestuvių ir kitų šeimos švenčių, vyresniems kaip 65 metų amžiaus žmonėms uždrausta lankytis viešose vietose.

Italijoje koronaviruso aukų skaičius viršijo 35 tūkst.

Italijoje pastarąją parą nuo koronaviruso sukeliamo susirgimo padarinių mirė 20 žmonių. Kaip pranešė ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija, bendras koronaviruso aukų skaičius šalyje išaugo iki 35 017.

Per parą nustatyta 230 naujų užsikrėtimo atvejų palyginti su 162 diena anksčiau. Bendras infekuotųjų skaičius Italijoje pasiekė 243 736.

Pasak medikų, Italijoje didėja migrantų užsikrėtimo rizika. Pavyzdžiui, pranešama apie 42 infekuotus migrantus iš Raudonojo Kryžiaus centro Jezolo mieste šalies šiaurės rytuose. Koronavirusas buvo nustatytas ir vienam įstaigos darbuotojui. Kaip informavo vietos valdžios atstovai, visi infekuotieji bus saugiai izoliuoti. Užsikrėtusių migrantų karantinui ir izoliacijai Italijoje pradėtos naudoti karo ligoninės.

Turkmėnijoje uždaromi restoranai ir mečetės

urkmėnijoje ketvirtadienį uždaromi restoranai, turgavietės ir maldos namai, vyriausybei įvedant faktinį karantiną šioje uždaroje Centrinės Azijos valstybėje, kuri oficialiai nėra deklaravusi nė vieno užsikrėtimo koronavirusu atvejo.

Šių priemonių imtasi išvakarėse pasibaigus Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) delegacijos 10 dienų misijai šalyje. PSO ekspertai išreiškė susirūpinimą dėl pranešimų apie plaučių uždegimo atvejus ir paragino vyriausybę imtis priemonių, „lyg šalyje jau plistų COVID-19“.

Kalbos, kad buvusios sovietinės respublikos valdžia ruošiasi pripažinti, jog šalyje vis tik yra koronaviruso infekcijos atvejų, prasidėjo po to, kai anksčiau šią savaitę gyventojams buvo rekomenduota nešioti kaukes „nuo dulkių“.

Ketvirtadienį sostinės Ašchabado centre naujienų agentūros AFP korespondentas matė keletą uždarytų restoranų.

Vieno restorano vadybininkė, prisistačiusi Olgos vardu, AFP patvirtino, jog vyriausybė nurodė iki liepos 23 dienos uždaryti jos įstaigą ir leido tik tiekti maistą į namus.

Vienas šalies religinių reikalų komiteto pareigūnas Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad „mečečių, bažnyčių ir piligrimystės vietų uždarymas yra prevencijos priemonė prieš užkrečiamųjų ligų plitimą“.

Taip pat buvo uždarytos kai kurios turgavietės ir prekybos centrai.

Valstybinis laikraštis „Neutral Turkmenistan“ pranešė apie visoje šalyje vykdomą dezinfekcijos kampaniją, siekiant „sunaikinti infekcinių ligų sukėlėjus“, kuriai pasitelktas lengvasis orlaivis.

„Epidemiologinė padėtis užsienyje ir išlieka sudėtinga“, – rašoma laikraštyje.

Valstybinės televizijos trečiadienį vakare parodytame reportaže autoritariškas Turkmėnijos lyderis Gurbanguly Berdymuchamedovas pirmą kartą buvo parodytas su kauke.

Per atostogas žvejojančio šalies lyderio alyvuogių spalvos kaukė buvo priderinta prie jo kareiviškų drabužių. Televizija parodė, kaip jis pagavo keturias dideles žuvis ir padovanojo jas vaikų vasaros stovyklai.

Anksčiau būdavo matyti, kad policija ragina žmones nenešioti kaukių; veido apsaugos priemonių pastaruosius mėnesius nesimatydavo ir per masinius vyriausybės renginius, kurių kai kuriuose dalyvaudavo tūkstančiai žmonių.

Naftos turtinga buvusi sovietinė respublika yra viena iš kelių pasaulio valstybių, dar nepranešusių apie jokius COVID-19 atvejus. Apie koronaviruso atvejus taip pat dar nepranešė Šiaurės Korėja ir kelios Okeanijos salų valstybės.

ES išbraukė Serbiją ir Juodkalniją iš kelionėms saugių šalių sąrašo

Europos Sąjungos narės ketvirtadienį išbraukė Juodkalniją ir Serbiją iš sąrašo šalių, kuriose koronaviruso protrūkis laikomas kontroliuojamu, ir sugrąžino kelionių draudimą į šias šalis ir iš jų.

ES narių vyriausybės dėl pandemijos taikė įvestus kelionių iš Bendrijai nepriklausančių šalių ir į jas apribojimus, tačiau nuo liepos 1 dienos pradėjo įsileisti atvykėlius iš tam tikrų valstybių.

Kanada, Pietų Korėja ir Japonija pateko į sąrašą šalių, kuriose per pastarąsias 14 dienų registruotų naujų koronaviruso atvejų skaičius buvo stabilus arba mažėjo ir yra mažesnis už ES vidurkį.

Didžiausią pasaulyje COVID-19 protrūkį išgyvenančios Jungtinės Valstijos nepateko į sąrašą valstybių, kurioms ES atvėrė savo sienas. Tačiau Bendrija vėl leis atvykti kinams, bet tik Kinijai panaikinus visus suvaržymus Europos piliečiams, atvykstantiems į jos teritoriją.

Šalių sąrašas yra peržiūrimas kas dvi savaites. Ketvirtadienį iš jo buvo išbrauktos dvi Vakarų Balkanų kaimynės, narystės ES siekiančios valstybės.

Serbija, kuriai gegužę pavyko sulėtinti koronaviruso plitimą, vėl registruoja gerokai išaugusį naujų užsikrėtimo atvejų skaičių po to, kai vyriausybė atšaukė karantiną ir surengė visuotinius rinkimus.

Tačiau ES patvirtintas valstybių sąrašas nėra toks griežtas. Kai kurios valstybės, tokios kaip Vengrija, pačios imasi dar griežtesnės atvykėlių kontrolės.

Vis tik ES Tarybos pranešime sakoma, kad „valstybė narė negali [vienašališkai] nuspręsti panaikinti draudimą (atverti sienas) į sąrašą neįtrauktoms trečiosioms šalims anksčiau, nei šis klausimas bus koordinuotai suderintas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.