Kinija ir JAV nenustoja rietis: „Dabartinė situacija yra tikrai ne tokia, kokios mes norėtume“

Konfliktas tarp JAV ir Kinijos dar labiau aštrėja. Vašingtonui paskelbus apie Kinijos konsulato uždarymą Hjustone, tuo pačiu atsakė ir komunistinė valstybė uždarydama JAV diplomatinį punktą Kinijoje.

 Konfliktas tarp JAV ir Kinijos dar labiau aštrėja.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Konfliktas tarp JAV ir Kinijos dar labiau aštrėja.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį kritikavo daugelį metų JAV vykdytą politiką Kinijos atžvilgiu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį kritikavo daugelį metų JAV vykdytą politiką Kinijos atžvilgiu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Konfliktas tarp JAV ir Kinijos dar labiau aštrėja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Konfliktas tarp JAV ir Kinijos dar labiau aštrėja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-07-25 11:16

Kinijos užsienio reikalų ministerija pranešė JAV diplomatams, kad Pekinas nutraukė veiklos licenziją Čengdu mieste įsikūrusiame konsulate.

Pranešime priduriama, kad JAV pati išprovokavo šiuos Kinijos veiksmus, kuomet uždarė šios šalies konsulatą Teksaso mieste Hjustone.

Pekinas teigė, kad amerikiečiai pažeidė tarptautinės teisės ir tarptautinių santykių pamatines normas.

„Dabartinė situacija tarp mūsų šalies ir JAV yra tikrai ne tokia, kokios mes norėtume, tačiau atsakomybė dėl šios įvykių sekos tenka JAV. Mes dar kartą reikalaujame amerikiečių nutraukti šį sprendimą, kad dvišaliai santykiai vėl taptų normaliais“, – rašoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.

Šios šalies užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Hua Chunying teigė, kad tokių veiksmų imtasi dėl JAV provokacijų Kinijos atžvilgiu ir jų siekio uždaryti komunistinės valstybės ambasadą Hjustono mieste.

Ėmėsi keršto

Sičuano provincijos sostinė Čengdu yra itin svarbus JAV diplomatijos taškas Kinijoje. Manoma, kad šis Čengdu įsikūręs JAV konsulatas yra reikšmingas ir Tibeto savarankiškumui Kinijoje užtikrinti.

2012 metais šį diplomatinę struktūrą bandė uždaryti tuometis Sičuano policijos vadovas Wangas Lijunas, tačiau jo veiksmai vėliau iššaukė milžinišką korupcijos tyrimą, po kurio iš posto trauktis turėjo tiek jis pats, tiek ir aukščiausias Kinijos komunistų partijos pareigūnas Bo Xilai.

Kinijos politikos analitikas ir buvęs JAV diplomatas Jamesas Greenas teigė, kad toks Kinijos sprendimas uždaryti konsulatą Čengdu jo nenustebino, nes Vašingtonas seniau griebėsi priemonių nubausti pareigūnus dėl žmogaus teisių pažeidimų Tibete.

Politikos ekspertai anksčiau prognozavo, kad Pekinas ruošiasi uždaryti JAV konsulatą Uhano mieste, tačiau visas kortas sumaišė koronavirusas.

Diplomatai, dirbę šio miesto konsulate pandemijos laikotarpiu darbavosi nuotoliniu būdu JAV, į kurią išvyko dar pačioje pandemijos pradžioje.

Jų norą sugrįžti į Kiniją sustabdė šios šalies sveikatos tarnybų reikalavimas, kad visi jie atvykę pasidarytų koronaviruso testus. Baiminamasi, kad tokių būdų priešiškos valstybės pareigūnai surinktų informaciją apie diplomatų DNR.

Panašu, kad bent artimiausiu metu du JAV konsulatai Kinijoje bus uždaryti. JAV saugumo tarnybos teigia, kad šie diplomatiniai taškai yra labai pavojingi, o komunistinės valstybės programišiai gali kėsintis į amerikiečių serveriuose saugomą informaciją.

Panašios nuomonės laikosi ir Donaldas Trumpas, kuris anksčiau teigė norintis uždaryti Kinijos diplomatines atstovybes JAV, baiminantis šios šalies piliečių kibernetinių atakų.

Įtampą tarp šalių didina ir Kinijos konsulate San Fransiske besislapstantis šios šalies mokslininkas, kuris yra kaltinamas sukčiavimu dėl leidimo gyventi JAV.

Konfliktas nenustoja augti

Santykiai tarp komunistinės Kinijos ir JAV itin komplikavosi šiais metais. Šalių nesutarimus kelia prekybos karai, pasaulinė koronaviruso pandemija ir amerikiečių kritika Kinijai dėl žmogaus teisių pažeidimų Honkonge ir Sindziange.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį kritikavo daugelį metų JAV vykdytą politiką Kinijos atžvilgiu.

„Kaip prezidentas D.Trumpas jau yra minėjęs, mums reikia strategijos, kuri apsaugo mūsų šalies ekonomiką ir gyvenimo būdą. Laisvas pasaulis turi triumfuoti prieš šią tironiją“, – kalbėjo M.Pompeo.

Jis mano, kad užsienio valstybės pačios prisidėjo, kad Kinija suklestėtų. „Ilgus metus mūsų ir kitų laisvų šalių vykdytos politikos atgaivino žlungančią jų ekonomiką. Pekinas nuolat kando į tarptautinės bendruomenės rankas, kurios jį maitina. Mes atvėrėme savo sienas Kinijos piliečiams, tačiau vėliau šios šalies komunistų partija įsibrovė į laisvą mūsų visuomenę“, – tikino JAV valstybės sekretorius.

Aukščiausiasis JAV diplomatas pastarosiomis savaitėmis viešėjo įvairiose Europos valstybėse, kuriose nurodė užsiimti griežtesne politika Kinijos atžvilgiu.

Į tokius M.Pompeo pareiškimus griežtai atsakė Kinijos užsienio reikalų atstovė spaudai H.Chunying, sakydama, kad Vašingtonas pradėjo „kryžiaus žygius“ prieš nieko dėtą Kiniją.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.