Šri Lankoje broliai Rajapaksos užsitikrino „superdaugumą“ parlamente

Šri Lanką valdantys broliai Rajapaksos trečiadienį vykusiuose rinkimuose užsitikrino dviejų trečdalių daugumą parlamente, užtikrinsiančią jiems galimybę keisti Konstituciją ir panaikinti demokratijos saugiklius, rodo penktadienį paskelbti galutiniai balsavimo rezultatai.

 Šri Lankoje broliai Rajapaksos užsitikrino „superdaugumą“ parlamente.  <br> AP/Scanpix nuotr.
 Šri Lankoje broliai Rajapaksos užsitikrino „superdaugumą“ parlamente.  <br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 7, 2020, 11:33 AM

Ministro pirmininko Mahindos Rajapaksos Šri Lankos liaudies frontas (Sri Lanka Podujana Peramuna, SLPP) iškovojo 145 vietas ir gali tikėtis bent penkių politinių sąjungininkų palaikymo 225 vietų parlamente.

74 metų M. Rajapaksai ir jo 71 metų broliui Gotabayai Rajapaksai, pernai lapkritį išrinktam valstybės vadovu, reikėjo užsitikrinti „superdaugumą“, kad galėtų įgyvendinti savo pažadą atšaukti konstitucines pataisas.

Turėdami dviejų trečdalių daugumą parlamente, Rajapaksos gali panaikinti ankstesnės administracijos priimtas konstitucijos pataisas, kuriomis siekta decentralizuoti valdžią ir užkirsti kelią dar vieno autoritarinio lyderio iškilimui.

Apžvalgininkai sako, kad broliai, prieš dešimtmetį brutaliomis priemonėmis prieš tamilų „tigrų“ sukilėlius užbaigę Šri Lankos pilietinį karą, nori panaikinti prezidento kadencijos trukmės apribojimą, perimti teismų ir policijos kontrolę ir pratęsti savo politinės dinastijos valdymą.

Oficialūs rezultatai rodo, kad SLPP per trečiadienio rinkimus, kurie buvo dukart atidėti dėl koronaviruso pandemijos, gavo 6,8 mln. balsų. Iš 16,2 mln. registruotų rinkėjų balsą atidavė 75 proc. piliečių.

SLPP šalininkas Udaya Gammanpila sakė, kad pergalė didesnė nei tikėtasi.

„Tikėjomės iškovoti pergalę, įspūdingą pergalę, tačiau ne tokią didelę“, – kalbėjo jis.

Indijos premjeras Narendra Modi paskambino M. Rajapaksai pasveikinti su pergale.

M. Rajapaksa socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog džiaugiasi turėsiantis galimybę glaudžiai bendradarbiauti su N. Modi, ir pridūrė, jog abi šalys yra „draugės“.

„Terminatorius“

Rajapaksų šeima du pastaruosius dešimtmečius dominavo Šri Lankos politiniame gyvenime.

M. Rajapaksa 2005–2015 metais ėjo prezidento pareigas, bet buvo nušalintas per maištą savo paties partijoje, kilusį visuomenėje tvyrant pasipiktinimui dėl numanomo nepotizmo ir korupcijos.

Buvęs karininkas G. Rajapaksa, užsitarnavęs pravardę „Terminatorius“, kuria vadinamas ir savo šeimos narių, iškovojo tvirtą pergalę lapkritį vykusiuose prezidento rinkimuose, pasinaudojęs vyriausybės vidaus rietenomis ir žadėdamas įgyvendinti permainų trokštančios visuomenės lūkesčius.

Jis iškart paskyrė savo brolį ministru pirmininku.

Šrilankiečiai palaiko šios šeimos populistinę platformą, grindžiamą nacionalistinėmis nuotaikomis, tvyrančiomis nuo musulmonų radikalų organizuotų sprogdinimų per 2019-ųjų Velykas, nusinešusių 279 žmonių gyvybes.

Šalies sinhalų dauguma laiko abu brolius didvyriais, nes vadovaujant M. Rajapaksai jiedu surengė negailestingą karinę kampaniją, 2009 metais užbaigusią dešimtmečius trukusį separatistinį karą su tamilais.

Opozicija – sutriuškinta

Susiskaldžiusi šalies opozicija šiuose rinkimuose patyrė triuškinamą smūgį. Buvęs ministras pirmininkas Ranilas Wickremesinghe pralaimėjo savo apygardoje, o jo partija, kadenciją baigiančiame parlamente turėjusi 106 vietas, dabar turės vos vieną.

Nuo R. Wickremesinghe partijos atskilusi frakcija, vadovaujama nužudyto buvusio prezidento Ranasinghe Premadasa sūnaus Sajitho, liko antroje vietoje, iškovojusi 54 mandatus.

196 parlamentarai buvo renkami pagal proporcinio atstovavimo rinkimų sistemą, o likusios 29 vietos paskirstytos atsižvelgiant į kiekvienos partijos ar nepriklausomos politinės grupės visoje šalyje surinktą balsų skaičių.

Nuosaikus Tamilų nacionalinis aljansas (TNA), kadenciją baigiančiame parlamente turėjęs 16 vietų, taip pat pasirodė prastai ir užsitikrino tik 10 vietų.

Kairiojo sparno Liaudies išvadavimo frontas (Janatha Vimukthi Peramuna, JVP), anksčiau turėjusi šešias vietas, trečiadienį iškovojo tris mandatus. Buvęs kriketo pasaulio čempionas Arjuna Ranatunga taip pat prarado savo vietą.

Pirmasis naujojo parlamento posėdis numatytas rugpjūčio 20 dieną.

Parlamento laukia rimti ekonominiai iššūkiai. Trečiadienį pranešta, kad pirmąjį šių metų ketvirtį ekonomika smuko 1,6 procento. Azijos plėtros bankas prognozuoja, kad šįmet šalies ekonomika susitrauks 6,1 procento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.