Prancūzija: pasaulio šalys žada Libanui skirti 250 mln. eurų paramą

Pasaulio donorai sekmadienį per virtualią konferenciją pažadėjo skirti daugiau kaip 250 mln. dolerių pagalbos Libanui, kurio sostinę Beirutą praeitą savaitę nuniokojo galingas sprogimas, pranešė Prancūzija, pridūrusi, kad ši pagalba bus teikiama „tiesiogiai“ gyventojams.

Pasaulio šalių lyderiai sekmadienį vykusioje donorų konferencijoje pažadėjo skirti daugiau nei 250 mln. eurų sprogimo Beirute sukrėstam Libanui, paskelbė konferenciją organizavusi Prancūzija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasaulio šalių lyderiai sekmadienį vykusioje donorų konferencijoje pažadėjo skirti daugiau nei 250 mln. eurų sprogimo Beirute sukrėstam Libanui, paskelbė konferenciją organizavusi Prancūzija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2020, 8:33 AM, atnaujinta Aug 10, 2020, 9:37 AM

Penkiolikos šalių lyderiai, įskaitant JAV prezidentą Donaldą Trumpą dalyvavo konferencijoje, organizuotoje Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Jungtinių Tautų, sakė esantys solidarūs su Libano žmonėmis ir pažadėjo ateinančiomis dienomis ir savaitėmis surinkti „didelius išteklius“.

Bendrame pranešime, paskelbtame po susitikimo, kuriame taip pat dalyvavo beveik 30 šalių ir Europos Sąjungos bei Arabų Lygos atstovai, bendra žadama suma nebuvo įvardyta.

Tačiau E. Macrono kanceliarija paskelbė, kad bendra „skubi pagalba, kuri buvo pažadėta arba gali būti greitai mobilizuota“, sudaro 252,7 mln. eurų, įskaitant 30 mln. eurų, skiriamų Prancūzijos.

E. Macronas tapo pirmuoju pasaulio lyderiu, aplankiusiu buvusį Prancūzijos protektoratą po praeitą antradienį driokstelėjusio milžiniško sprogimo Beiruto uoste, kur buvo sandėliuojama amonio salietra. Sprogimas užmušė daugiau kaip 150 žmonių, dar apie 6 000 sužeidė ir apie 300 tūkst. gyventojų paliko be namų.

Vokietijos užsienio ministras Heiko Maasas sakė transliuotojui ZDF, kad „buvo surinkta daugiau kaip 200 mln. eurų pagalbos“, įskaitant 20 mln., skiriamų Berlyno.

„Didžiausias veiksmingumas ir skaidrumas“

Pasaulio lyderių ir jų atstovų bendrame pranešime pabrėžiamas susirūpinimas dėl korupcijos Libano vyriausybėje.

„Dalyviai susitarė, kad jų pagalba turėtų būti suteikta laiku, pakankama ir atitinkanti Libano žmonių poreikius, gerai koordinuojama vadovaujant Jungtinėms Tautoms ir tiesiogiai teikiama Libano gyventojams, laikantis didžiausio veiksmingumo ir skaidrumo“, sakoma dokumente.

JAV humanitarinės pagalbos agentūros USAID laikinasis administratorius Johnas Barsa per konferencinį pokalbį sekmadienį sakė, kad Amerikos pažadėta apie 15 mln. dolerių (12,7 mln. eurų) pagalba „neabejotinai nebus skiriama vyriausybei“.

Šalys donorės ragino Libano valdžią „visiškai įsipareigoti laiku vykdomoms priemonėms ir reformoms“, kad galėtų gauti ilgalaikės paramos šalies ekonomikos ir finansų sistemos atsigavimui.

Jos taip pat nurodė, kad pagalba „nešališkam, patikimam ir nepriklausomam tyrimui“ dėl antradienio sprogimo „yra reikalinga nedelsiant – ir prieinama, kai tik Libanas to paprašytų“.

JT paskelbė, kad per ateinančius tris mėnesius Libano sveikatos apsaugos tarnyboms, avariniam apgyvendinimui, aprūpinimui maisto produktams ir priemonėms, turinčioms neleisti išplisti koronavirusinei infekcijai COVID-19, reikėtų apie 117 mln. dolerių (99,2 mln. eurų).

Libano prezidentas Michelis Aounas, taip pat dalyvavęs sekmadienį surengtoje virtualioje konferencijoje, padėkoju E. Macronui už iniciatyvą.

„Daug reikia, kad būtų atstatyta, kas buvo sugriauta, ir Beiruto tviskesiui atkurti“, – šalies vadovo žodžius per „Twitter“ citavo Libano prezidentūra.

„Poreikių esama daug, ir turime sparčiai juos spręsti, ypač prieš ateinant žiemai, nes ji dar labiau padidins namų netekusių piliečių kančias“, – sakė prezidentas.

Raginimai laikytis ramybės

Dar mažiausiai 21 vienas žmogus tebelaikomas dingusiu po sprogimo. Tuo metu Libano kariuomenė sekmadienį nurodė, kad viltys rasti griuvėsiuose gyvų likusių žmonių blėsta.

Libano gyventojai įtūžo dėl numanomo pareigūnų aplaidumo, esą nulėmusio sprogimą. Daug žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš vyriausybę ir įsitraukė į susirėmimus su policija ir kariuomene.

E. Macronas sakė, kad dabar Libano valdžia turi „greitai veikti, kad šalis nenuskęstų, ir atsakyti į lūkesčius, Libano žmonių šiuo metu teisėtai reiškiamus Beiruto gatvėse“.

„Privalome visi dirbti kartu, kad užtikrintume, jog neįsiviešpatautų smurtas arba chaosas, – pridūrė jis. – Ant kortos pastatyta Libano ateitis.“

Pasak Baltųjų rūmų, D. Trumpas taip pat paragino elgtis ramiai ir susitarė su kitais konferencijoje dalyvavusiais lyderiais „labai glaudžiai bendradarbiauti dedant tarptautines atsakomąsias pastangas“.

„Prezidentas Trumpas taip pat paragino Libano vyriausybę atlikti išsamų ir skaidrų tyrimą, kuriam Jungtinės Valstijos yra pasiruošusios padėti, –sakoma Baltųjų rūmų pranešime. – Prezidentas pasisakė už ramybę Libane ir pripažino taikių protestuotojų raginimus užtikrinti skaidrumą, reformas ir atskaitingumą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.