Graikija padėkojo Prancūzijoje už pažadą sustiprinti pajėgas Viduržemio jūros rytuose

Graikijos premjeras ketvirtadienį šiltai padėkojo Prancūzijai už pažadą sustiprinti savo karinį dalyvavimą Viduržemio jūros rytinėje dalyje, regione smarkiai padidėjus įtampai dėl Turkijos vykdomo energetikos išteklių telkinių žvalgymo vandenyse, kuriuos Atėnai laiko savais.

​Graikijos premjeras ketvirtadienį šiltai padėkojo Prancūzijai už pažadą sustiprinti savo karinį dalyvavimą Viduržemio jūros rytinėje dalyje, regione smarkiai padidėjus įtampai dėl Turkijos vykdomo energetikos išteklių telkinių žvalgymo vandenyse, kuriuos Atėnai laiko savais.<br>AP/Scanpix nuotr.
​Graikijos premjeras ketvirtadienį šiltai padėkojo Prancūzijai už pažadą sustiprinti savo karinį dalyvavimą Viduržemio jūros rytinėje dalyje, regione smarkiai padidėjus įtampai dėl Turkijos vykdomo energetikos išteklių telkinių žvalgymo vandenyse, kuriuos Atėnai laiko savais.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2020, 12:37 PM

Graikų premjeras Kiriakas Micotakis per tviterį parašė, kad Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas yra „tikras Graikijos draugas ir taip pat uolus europietiškų vertybių bei tarptautinių įstatymų gynėjas“.

E. Macronas, trečiadienį vakare pasikalbėjęs telefonu su K. Micotakiu, paskelbė nusprendęs „ateinančiomis dienomis laikinai sustiprinti Prancūzijos karinį dalyvavimą Viduržemio jūros rytinėje dalyje, bendradarbiaujant su partneriais Europoje, įskaitant Graikija“.

Graikija yra NATO ir Europos Sąjungos narė, o jos sąjungininkė Prancūzija yra didžiausia ES karinė galybė. Tuo metu Turkijos, kuri taip pat priklauso transatlantiniam aljansui, santykiai su Paryžiumi yra prasti.

Pirmadienį Turkija pasiuntė seisminių tyrimų laisvą, lydimą karo laivų, į vandenis netoli Graikijai priklausančios Kretos, taip pat Kipro. Per šią operaciją bus ieškoma potencialių dujų ir naftos telkinių, kurių jau anksčiau buvo aptikta kitose šio regiono dalyse.

Graikija teigia, kad dalis žvalgomos akvatorijos patenka į jos pačios žemyninį šelfą, taip pat pareikalavo, kad turkų karo laivai pasitrauktų. Turkija savo ruožtu tvirtina turinti teisę vykdyti tyrimus tuose vandenyse.

Vystantis šiai priešpriešai Graikijos kariuomenė padidino savo kariuomenės parengtį ir pasiuntė karo laivų į vandenis prie Turkijos pietinės pakrantės.

Trečiadienį kreipdamasis per televiziją K. Micotakis perspėjo apie „nelaimingų atsitikimų riziką“ vandenyse, kuriuose susirinko Graikijos ir Turkijos karo laivai.

„Tokiu atveju atsakomybė tenka tiems, kas leido susidaryti tokioms aplinkybėms“, – pabrėžė premjeras. Jis pridūrė, kad Graikija neatsiriboja „net ir nuo sunkiausio dialogo“, bet šis „dialogas tampa beprasmiškas tvyrant įtampos ir provokacijų atmosferai“.

„Niekada nebūsime eskaluojantys padėtį. Vis tik savitvarda yra tik vienas mūsų galios aspektas, – kalbėjo K. Micotakis. – Jokia provokacija... neliks neatsakyta.“

Ketvirtadienį Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Dendijas išvyko į Izraelį derybų šiuo klausimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.