Du paskutiniai Kinijoje australų žiniasklaidai dirbę žurnalistai išvyko namo

Du paskutiniai Kinijoje australų žiniasklaidai dirbę žurnalistai išvyko iš šalies policijai iškvietus juos apklausai, antradienį pranešė Australijos vyriausybė ir nacionalinis transliuotojas „Australian Broadcasting Corp.“ (ABC).

Du paskutiniai Kinijoje australų žiniasklaidai dirbę žurnalistai išvyko namo.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Du paskutiniai Kinijoje australų žiniasklaidai dirbę žurnalistai išvyko namo.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2020, 8:21 AM, atnaujinta Sep 8, 2020, 10:05 AM

ABC žurnalistas Billas Birtlesas ir laikraščiui „Australian Financial Review“ (AFR) dirbantis Michaelas Smithas pirmadienį vakare iš Šanchajaus atskrido į Sidnėjų, pranešė ABC.

Abu žurnalistai pastarosiomis dienomis buvo prisiglaudę Australijos diplomatinėse atstovybėse.

Kinų policija į B. Birtleso namus atvyko praėjusią savaitę ir pareikalavo prisistatyti į apklausą, be to, pasakė, kad jam uždrausta išvykti iš šalies.

Australų ir kinų pareigūnai derėjosi dėl kelionių draudimo panaikinimo, jei B. Birtlesas pasikalbėtų su policija.

Žurnalistai išvyko Australijai praėjusią savaitę paskelbus, kad buvo sulaikyta jos pilietė Cheng Lei, Kinijos valstybinės, anglų kalba transliuojamos televizijos CGTN verslo naujienų laidų vedėja.

JAV kaltina Kiniją užsienio žurnalistų bauginimu

Jungtinės Valstijos antradienį apkaltino Kiniją, kad ji baugina ir persekioja užsienio žurnalistus, Pekinui atsisakius pratęsti kelių Amerikos žiniasklaidos organizacijų darbuotojų akreditacijas.

Abi šalys viena kitos žiniasklaidos atstovams įvedė vizų suvaržymus, o Kinija išsiuntė iš šalies amerikiečių žurnalistus, Vašingtono ir Pekino nesutarimams prekybos, technologijų ir koronaviruso pandemijos klausimais paveikus ir žiniasklaidos sritį.

Kinija ne vieną dešimtmetį „grasina, persekioja ir išsiunčia iš šalies JAV bei kitų užsienio valstybių žurnalistus“, pareiškė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

Anot jos, Kinijos užsienio reikalų ministerija neseniai informavo JAV ambasadą Pekine apie naujus suvaržymus užsienio žurnalistams – „atsisakė jiems atnaujinti žiniasklaidos atstovų akreditacijas ir išnagrinėti jau pateiktus prašymus išduoti vizas anksčiau šiais metais iš šalies išsiųstiems žurnalistams“.

Kinijos užsienio korespondentų klubas (FCCC) pirmadienį patvirtino šią informaciją, nurodęs, jog mažiausiai penkiems žurnalistams iš keturių žiniasklaidos organizacijų, įskaitant „The Wall Street Journal“, CNN ir „Bloomberg“, buvo atsisakyta išduoti naujas akreditacijas.

Manoma, kad artimiausiomis savaitėmis tokių veiksmų bus imtasi ir kitų žurnalistų atžvilgiu.

Pasak Valstybės departamento atstovės, JAV „nepaliaujamai stengiasi“ įtikinti Kiniją leisti amerikiečių žurnalistams sugrįžti į šalį.

Vien per pirmąjį šių metų pusmetį iš Kinijos buvo išsiųsta rekordiškai daug žurnalistų – 17, pranešė FCCC.

Užsienio žurnalistams paprastai neleidžiama dirbti Kinijoje neturint galiojančios akreditacijos, kuri taip pat būtina norint gauti leidimą gyventi šalyje. Dabar žurnalistams siunčiami laiškai su leidimais laikinai dirbti su akreditacijomis, kurių galiojimo terminas baigėsi, tačiau tie leidimai „gal būti bet kada atimti“, nurodė FCCC.

Pekinas teigia, kad tokių žingsnių ėmėsi reaguodamas į suvaržymus, kurie buvo įvesti JAV dirbantiems kinų žurnalistams. JAV prezidento Donaldo Trampo administracija neseniai sutrumpino kinų žurnalistams išduodamų vizų galiojimo laiką iki 90 dienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.