Grybautojus užpuolė įsiutęs briedis

Dviem grybautojams vyrams miške netoli Olštyno tik peiliu pavyko apsiginti nuo juos užpuolusio briedžio. Nesunkiai sužeistą briedį medžiotojams nurodyta susekti ir nušauti, o tai sukėlė visuomenės pasipiktinimą.

Dviem grybavusiems vyrams nuo briedžio pavyko apsiginti tiktai peiliu.<br> 123rf.com nuotr.
Dviem grybavusiems vyrams nuo briedžio pavyko apsiginti tiktai peiliu.<br> 123rf.com nuotr.
Dviem grybavusiems vyrams nuo briedžio pavyko apsiginti tiktai peiliu.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Dviem grybavusiems vyrams nuo briedžio pavyko apsiginti tiktai peiliu.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Varšuva

Sep 17, 2020, 6:51 PM, atnaujinta Sep 18, 2020, 12:15 PM

„Už savęs išgirdau keistą garsą ir atsisukęs pamačiau briedį, o nusprendęs bėgti užkliuvau už medžio šaknies ir išsitiesiau“, – pareiškė 55 metų Karolis Narkiewiczius.

Pamatęs prie parkritusio bičiulio artėjantį briedį su atstatytais ragais netoli buvęs 56-erių Leszekas Szafranskis ėmė garsiai šaukti norėdamas nukreipti gyvūno dėmesį.

Briedžiui atsisukus į L.Szafranskį ir ėmus prie jo artintis vyriškis nespruko, bet liepė bėgti už jo buvusiai žmonai bei sūnui. Jie taip ir padarė, nubėgo į miško pakraštį ir ėmė telefonu skambinti policijai bei greitajai pagalbai.

Siekdamas apsaugoti žmoną ir sūnų tvirto sudėjimo L.Szafranskis nutarė stoti į dvikovą su briedžiu. Jis čiupo gyvūną už ragų ir bandė apversti ant žemės. Vyriškiui galynėjimasis su briedžiu galėjo baigtis liūdnai, jei ne bičiulio pagalba.

Pamatęs, kad briedis tampo po kemsynus į ragus įsikibusį draugą, K.Narkiewiczius pribėgo ir dūrė kišeniniu peiliu briedžiui į šlaunį. Pajutęs dūrį žvėris paliko ramybėje grybautojus ir nubėgo į miško gilumą.

Į įvykio vietą atvykę medikai išvydo ant L.Szafranskio kūno daugybę nubrozdinimų ir mėlynių, tačiau rimtesnių sužeidimų nenustatė.

Iš paskos policininkams į grumtynių vietą atvyko ir miškininkai, kurie nurodė vietos medžiotojams nušauti briedį.

„Gyvūną nušauti buvo nuspręsta todėl, kad jis buvo įsiutęs, galėjo užpulti ir kitus grybautojus“, – pareiškė Olštyno miškų ūkio direkcijos atstovas Adamas Pietrzakas.

Miškininkai spėjo, kad briedžio agresyvumą galėjo padidinti ir sužeidimas peiliu, nors jis gyvūno gyvybei pavojaus nekėlė.

Miškininkų teigimu, briedis tapo savotiška žmonių auka, mat žiemą padėdami jam ėdesio kaimyninės sodybos gyventojai buvo jį prijaukinę. Briedis ateidavo į sodą paskanauti obuolių, o sodybos šeimininkų nesibaidė.

Be to, šiuo metu buvo prasidėjusi briedžių ruja, kuri minėtam jaunam gyvūnui buvo pirmoji. Žmonių nesibaidantis briedis nepažįstamus grybautojus galėjo palaikyti savo konkurentais ir nusprendė stoti į kovą su jais, nors įprastai miško gyvūnai vengia žmonių ir jų nepuola.

„Mums irgi buvo gaila išduoti leidimą nušauti briedį, ypač tokį jauną, bet kitaip pasielgti negalėjome“, – pareiškė A.Pietrzakas.

Miškininkas pridūrė, jog dėl visos šios situacijos kalčiausi yra žmonės, kurie neatsakingai jaukino laukinį gyvūną ir sujaukė jo gyvenseną.

A.Pietrzakas priminė, kad prieš kelerius metus Olštyne buvo išduotas leidimas šernų migracijos vietoje statyti naują gyvenamųjų namų rajoną.

Vėliau dėl žmonių skundų, kad šernai vaikšto po kiemus, juos teko iššaudyti.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ atliktoje apklausoje net 86 proc. skaitytojų pasmerkė sprendimą nušauti briedį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.