Lenkija šoke: švietimo ministru skiriamas kunigo „sūnus“, pasisakantis už fizines bausmes vaikams

Dvi savaites užsitęsusi politinė krizė Lenkijoje baigėsi 3 valdančiųjų partijų bendradarbiavimo sutarties perrašymu ir vyriausybės reformavimu.

 ​Dvi savaites užsitęsusi politinė krizė Lenkijoje baigėsi 3 valdančiųjų partijų bendradarbiavimo sutarties perrašymu ir vyriausybės reformavimu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Dvi savaites užsitęsusi politinė krizė Lenkijoje baigėsi 3 valdančiųjų partijų bendradarbiavimo sutarties perrašymu ir vyriausybės reformavimu.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Oct 1, 2020, 6:38 PM

Tačiau visuomenės dėmesio centre atsidūrė ne pranešimai apie šešių ministerijų pakeitimą bei „pilkuoju kardinolu“ vadinamo Jaroslawo Kaczynskio tapimą vicepremjeru.

Daugiausia ginčų sukėlė žinia, jog Švietimo ministru taps 43 metų seimūnas, katalikiško Liublino universiteto (KLU) teisės profesorius, radikalių dešinių pažiūrų politikas Przemyslavas Czarnekas.

Penkiolikos metų netekęs tėvų ir pas dėdę kunigą, KLU dėstytoją užaugęs P.Czarnekas tapo kovingu Bažnyčios tiesų propaguotoju ir kultūrinio liberalizmo, feminizmo bei tolerancijos seksualinėms mažumoms kritiku.

P.Czarnekas teigia, jog tėvai turi teisę mušti savo vaikus, o LGBT atstovus atvirai vadina iškrypėliais ir kritikuoja popiežiaus Pranciškaus raginimą rodyti pagarbą visiems žmonėms.

Seimūnas kritikuoja moteris už tai, kad šios siekia mokslų ir karjeros, o nenori atsidėti vaikų gimdymui ir šeimai.

„Ginkime šeimas prieš LGBT ideologiją ir liaukimės klausyti idiotizmų apie kažkokią lygybę ir žmogaus teises. Jie nėra lygūs normaliems žmonėms“, – radijuje pareiškė P.Czarnekas.

Dėl tokių pareiškimų P.Czarneką ne kartą kritikavo KUL vadovybė ir kitų universitetų mokslininkai, tačiau šis į kritiką atrėžia, jog už Testamento tiesas aukštesnių jam nėra.

„Sprendimas asmenį, pasisakantį už kūno bausmių taikymą vaikams skirti Švietimo ministru laikau spjūviu visiems šalies mokytojams“, – pareiškė Lenkijos mokytojų sąjungos (LMS) Varšuvos skyriaus atstovė Ewa Skolimowska.

Pastarosios teigimu, į LMS ėmė skambinti LGBT grupei priklausantys mokiniai bei jų tėvai, sunerimę, jog patirs dar didesnę diskriminaciją.

Sprendimas skirti P.Czarneką ministru sutapo su pranešimu, jog neapsikentusi patyčių dėl tariamo homoseksualumo Kozienicų miestelyje nusižudė dvylikametė moksleivė.

Trečiadienio naktį nežinomi asmenys ant Švietimo ministerijos pastato dažais išpurškė šešių moksleivių, kurie nusižudė neapsikentę patyčių dėl priklausomybės LGBT bendruomenei, vardus.

Su savo pareigomis atsisveikinantis Švietimo ministras Dariuszas Piontkowskis tokį sienos išpaišymą pavadino idiotų darbu, ir neįžvelgė jokios savo kaltės dėl mokyklose vešinčios netolerancijos.

D.Piontkowskis irgi neslėpė kritiško požiūrio į LGBT, ir net siūlė uždrausti gėjų paradus, tačiau visgi nebuvo toks radikalus, kaip P.Czarnekas.

Žurnalas „Newsweek“ spėja, jog P.Czarnekas ministru yra skiriamas tam, jog įtvirtintų dešiniųjų ideologiją mokymo įstaigose. Žurnalas priminė valdančiosios Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderio J.Kaczynskio žodžius, jog būtina skirti didesnį dėmesį moksleiviams ir studentams.

Taip J.Kaczynskis pasakė po liepą vykusių prezidento rinkimų, kai paaiškėjo, jog dauguma jaunimo balsavo už centro ir kairiąsias partijas. Spėjama, jog J.Kaczynskiui patiko P.Czarneko teiginiai, jog jaunimą gadina mokyklose ir universitetuose suvešėjusi liberali Vakarų ideologija bei nusikalstama LGBT propaganda.

Spėjama, jog didindama kovą su LGBT katalikiška TTP nori tuo pačiu įsiteikti Bažnyčiai, kad ši ir toliau ją remtų.

Pasaulinė žinių agentūra „Reuters“ P.Czarneką pavadino ultrakonservatyviu, o jo skyrimą ministru įvertino, kaip akivaizdų vyriausybės posūkį į dešinę. Agentūra priminė P.Czarneko žodžius, jog „mokyklos privalo ginti vaikus prieš moralinę ir seksualinę revoliuciją“, kurios šaknys esą yra „LGBT ideologija“.

Prezidentas Andrzejus Duda naują vyriausybę prisaikdins kitos savaitės pradžioje, tačiau jos sudėtis visuomenei oficialiai jau buvo pristatyta. Tačiau pristatymas buvo labai keistas ir itin trumpas – premjeras Mateuszas Morawieckis išvardijo naujus pavaldinius, pareiškė jog trys dešiniosios partijos perrašė bendradarbiavimo sutartį, tačiau jos nepaviešino ir neleido žurnalistams užduoti klausimų.

Todėl žiniasklaida spėja, jog konfliktas vyriausybėje tik prigeso, bet neužgeso. Manoma, jog nesugebėdamas sutaikyti premjero ir Teisingumo ministro bei Generalinio prokuroro Zbignievo Ziobros, vicepremjeru ryžosi tapti pats J.Kaczynskis.

71 metų TTP įkūrėjas vyriausybės darbą iki tol kontroliavo sėdėdamas namuose ir neidamas jokių oficialių pareigų, o nuo šiol bus atsakingas už Gynybos, Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijų priežiūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.